10. 04. 2017.

BOLJU TORTU DUGO NISAM PROBALA - SAVRŠENA GRČKA TORTA




Savršena grčka torta, koja će vam se odmah dopasti, krenuvši od samo njenog izgleda, a da ne govorimo kakav je tek njen okus. Kao što vidite doima se veoma bogato, tako da je možete pripremiti i posliziti za svaku priliku, ivjerujte da će vam svi tražiti komad više.



POTREBNO:

Za 3 kore:

12 bjelanjaka
27 kašika šećera
12 kašika mljevenog plazma keksa
15 kašika oraha

Za kremu:

12 žumanjaka
200 g šećera
2 pudinga od vanilije


Grčka torta

600 ml mlijeka
300 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g sjeckanog plazma keksa
200 g milka čokolade
200 g krupnije mljevenih oraha

PRIPREMA:

Za pripremu kora kojih morate ispeći 3 komada (dakle, peći tri puta u istom kalupu za torte) miksajte svaki put po 4 bjelanjka. Kada bjelanjci postanu čvrsti dodati 9 žlica šećera, 4 žlice mljevenog plazma keksa i na kraju 5 žlica mljevenih oraha. Dobivenu masu izliti u kalup za tortu na papir za pečenje (kalup promjera 24 cm), rubove kalupa namastiti i pobrašniti.


Peći u pećnici na 180ºC 18 minuta. Kora je gotova kada ravnomjerno posmeđi cijelom površinom. Ako vam je pećnica malo jača, pecite koru koju minutu manje. Kore su u pravilu tanke i ne treba im dugo da se ispeku.



Pečenu koru iskrenuti iz kalupa na rešetku, odmah pažljivo odljepiti papir za pečenje, a kalup oprati i pripremiti za drugu koru koja se priprema na identičan način. Grčka tortaNa isti način dakle treba ispeći 3 kore. Ohladiti ih.

Dok se kore peku i hlade, pripremiti kremu. Staviti na tihu vatru lonac sa mlijekom (odvojiti cca 150 ml od predviđene količine) Miksati žumanjke sa 200 g šećera. Dodati onu manju količinu mlijeka i prašak za puding. Ukuhati dobivenu smjesu u vruće mlijeko. Kuhati kremu uz neprestano miješanje 10 minuta.

Kuhanu kremu potpuno ohladiti i to opet uz miješanje kako se na vrhu ne bi napravila korica. U ohlađenu kremu umiješati margarin koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu. Dobro promiješati pa dodati mljevene orahe, sitno sjeckanu milka čokoladu i na kraju sjeckane plazma kekse.

Za izradu torte premazati trećinom kremom prvu koru, zatim drugom trećinom drugu koru i na kraju ostatkom premazati zadnju koru. Poravnati kremu na bočnim stranicama torte. Tortu ohladiti, najbolje preko noći, jer jedino tada će se lijepo rezati, te ukrasiti po želji slatkim vrhnjem i prigodnim ukrasima.

recipeci.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design