17. 04. 2017.

NEVJEROVATAN KOLAČ OD JABUKE I ČOKOLADE



Nevjerovatan spoj sastojaka, za još nevjerovatniji okus, koji će vas izbaciti iz cipela, kada je probate. Kombinacija jabuka i čokolade, zaista je fantastična, jer ukoliko niste probali, naša je topla preporuka da to što prije uradite, jer se nećete pokajati. Kolač je veoma jednostavan za napraviti, i neće vam oduzeti puno vremena. Vaši klinci će uživati i uvijek tražiti još, a naravno i vaši gosti, jer je zaista pogodna za svaku priliku, zbog svog izgleda, i veoma bogatog okusa, u koji ćete se i sami uvjeriti.



 Sastojci


Tijesto:



5 jaja

2 dcl šećera

2 dcl ulja

250 g brašna





30 g kakaa

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

malo ruma



Krema:

3 jabuke

150 g šećera

1 dcl vode

3 kašike ruma

200 g margarina

100 g čokolade



Glazura od čokolade:

100 g čokolade

50 g margarina

2 kašike ulja




Priprema


Tijesto:



1.Izmiješati cijela jaja sa šećerom i vanila šećerom. Dodati ulje, kakao i brašno s praškom za pecivo. Dno kalupa veličine 20x30cm obložiti papirom za pečenje i uliti smjesu.  Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.


Tijesto izvaditi i ostaviti da se ohladi, te ga prerezati na pola.



Krema:



Varijanta I:

Narezane jabuke kuhati u 1 dcl vode sa šećerom i rumom. Pustiti da se ohladi i samljeti sa štapnim miserom ili u blenderu. Izmiješati margarin i dodati mu otopljenu čokoladu. U smjesu margarina i čokolade dodati izmiksane jabuke i izmrvljenu polovicu tijesta.




Varijanta II:

Narezane jabuke kuhati u 1 dcl vode sa šećerom i rumom. Samljeti jabuke sa štapnim miserom ili u blenderu. U još tople jabuke dodati čokoladu i margarin da se rastope. Na kraju dodati izmrvljenu polovicu tijesta i sve dobro izmiksati.



Donji dio tijesta vratiti u kalup i na njega staviti gotovu kremu. Kolač preliti glazurom od čokolade.




receptizapet.blogspot.ba / receptizasvakidan.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design