19. 04. 2017.

Japanska ishrana štiti krvne sudove

Japanska ishrana štiti krvne sudove
Japanski način ishrane jedan je od nutritivno najkvalitetnijih, pa ga, uz mediteranski jelovnik, stručnjaci sve češće preporučuju.

Japanska ishrana štiti krvne sudove
Ovaj režim ishrane je izuzetno uravnotežen i hranljiv, a njegova glavna prednost su male porcije raznovrsnih namirnica uz koje ćete vrlo brzo skinuti višak kilograma.


Riba je jedna od glavnih namirnica na stolu. Velike količine zdravih omega-3 masnih kiselina, koje ona sadrži, štite krvne sudove i smanjuju rizik od pojave arteroskleroze. Japanci je jedu i do osam puta nedeljno, ipak, na vašoj trpezi dovoljno je da se nađe bar triput.

Pored ribe, važno je da jedete što više voća i povrća, jer sadrže mnogobrojne fitohemikalije i antioksidanse. Preporučuje se da tokom jednog obroka jedete nekoliko različitih vrsta povrća, ali da svako od njih bude servirano u maloj činiji i u istoj gramaži. Ovaj način praktikuju Japanci jer se nikad ne pojede više od onoga što bi trebalo.

Kao glavni prilog uz svaki obrok trebalo bi da jedete pirinač, najbolje integralni, a osim za ručak i večeru, možete da ga jedete i za doručak, uz neko voće ili povrće. Osim pirinča, pripremite ukusna jela od soje, a kao prilog u uz jelo koristite i soja sos, samo pazite da ne preterate jer on sadrži dosta soli.

Ne zaboravite da uzimate mleko i mlečne proizvode, ali birajte one koji imaju manji procenat masnoće.

PRIMER JELOVNIKA:

Doručak:


šolja zelenog čaja
supa od povrća
100 g integralnog pirinča

Užina:

voće po želji

Ručak:

supa od povrća
150 g ribe
salata od povrća po izboru
100 g integralnog pirinča
šolja zelenog čaja

Večera:

150 g dinstanih pilećih prsa
100 g integralnog pirinča
salata od spanaća

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design