22. 04. 2017.

RAFAELO KRALJICA, GOTOVA ZA POLA SATA


Ne zovu je džaba kraljica torti, jer zaista izgleda nevjerovatno bogato i ukusno. Pogledajte samo te slojeve kako su primamljivi i već na prvi pogled je želite probati :D Rafaelo torta, uistinu je pogodna za sve moguće prilike, jer izgleda bogato i otmjeno, tako da vas neće razočarati na bilo kojoj trpezi. Nadamo se da ćete je uskoro praviti, a voljeli bi naravno da i sa nama podijelite svoje iskusto kada je probate :D


Sastojci:

Za biskvit:
  • 7 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica Vanilin šećera
  • 1 vrećica Praška za pecivo
  • 70 g Pšeničnog oštrog brašna
  • 150 g Kokosova brašna

Za kremu:
  • 7 žumanjaka
  • 2 vrećice Vanilin pudinga
  • 700 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 ml slatkog vrhnja

Još potrebno:
  • 12 komada petit beurre keksa
  • oko 100 ml mlijeka
  • 2-3 žlice maraskina
Za posipanje:
  • 50 g kokosova brašna
Priprema:

Za biskvit:

Bjelanjke umutite i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Prašak za pecivo pomiješajte s brašnom te dodajte bjelanjcima, a zatim lagano umiješajte kokosovo brašno.

Smjesu ulijte u kalup za torte promjera 26 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta.

Biskvit ohladite i stavite na tanjur tako da gornju stranu okrenete prema dolje.Možete ga navlažiti sa malo mlijeka.

Za kremu:

Žumanjke izmiješajte s pudingom i 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko stavite kuhati i kad zavrije umiješajte pripremljenu smjesu. Kuhajte uz miješanje dok se ne počne zgušnjavati, a zatim maknite s vatre i ohladite.

Maslac i šećer izmiješajte električnom miješalicom i umiješajte u hladnu kremu.

Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u kremu.

Na biskvit stavite pola kreme, zatim posložite kekse koje ste umočili u smjesu mlijeka i maraskina. Prekrijte ostatkom kreme. Tortu pospite kokosovim brašnom.

mojakuhinja.net / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design