18. 04. 2017.

BAKIN RECEPT ZA NAJBOLJE DOMAĆE ŠARENE KIFLICE



Slatke šarene kiflice, koje mi je baka oduvijek pravila, i koje me uvijek rado vrate u rano djetinjstvo. Recept je veoma jednostavan, tako da ćete ih veoma brzo napraviti. Sarene kiflice možete jesti za doručak, ili gricnuti ih za ručak ili večeru. Odlične su uz kafu, čaj, a meni su opet najdraže i najslađe uz mlijeko. Jendostavno se tope u ustima.

Sastojci:

Tijesto:

oko 1 kg brasna
250 ml mlijeka
2 kasike secera
1 ravna kasika kvasca (ili jedna kesica)
250 ml ulja
3 jaja
150 gr kokosa

Sirup:

500 gr secera
1/2 l vode
2 vanilin secera

Priprema:

Staviti 250 ml mlijeka, 2 kasike secera i kvasac da nadodje. 3 cijela jaja izmutiti mikserom, pa dodati polako 250 ml ulja i jos malo mutiti. U to dodati nadosli kvasac. Tu masu podijeliti na 2 dijela ( u 2 posude).

U jednu dodati 150 gr.kokosa, pa zamijesiti brasnom srednje tvrdoce. U drugu dodati 4 kasike kakao i zamjesiti srednje tvrdoce. Bijelo tijesto podijeliti na 4 loptice. To uraditi i sa braon tijestom. Loptice razvaljati na okrugle korice .Bijelu stavljati na braon i isjeci na 12 dijelova. Slika Moze da se filuje a i ne mora. Peci na 180 stepeni 20 min. Za to vrijeme skuvati sirup od 500 gr. secera .1/2 l vode i vanilin secera, 3-4 min. kao za tulumbe da nije ni rijedak, ni mnogo gust sirup.

Kad se sirup prohladi, provlaciti kiflice i postupak ponoviti jos jednom ,da bolje upiju. Ostaviti ih u ostalom soku.

receptizapet.blogspot.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design