23. 04. 2017.

Kolač pun oraha i čokolade: Bezimeni desert niko ne zaboravlja


Sastojci za tijesto:
  • 10 bjelanaca
  • 250 gr kristal šećera
  • 220 gr mljevenih oraha
  • 3 male kašičice brašna


Sastojci za čokoladni fil:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 250 ml tečne pavlake za šlag
Preliv:
  • 150 gr mliječne čokolade
  • 200 ml tečne pavlake za šlag
  • 1 mala kašičica putera
Priprema:
Prvo napraviti čokoladni fil. Sitno isjeckati čokoladu, ugrijati do vrenja tečnu pavlaku za šlag, preliti preko čokolade i dobro sjediniti, izmiješati da se dobije glatka i sjajna smjesa.
Dobro ohladiti u frižideru oko 3 – 4 sata. Bjelanca miksirati dok se ne dobije srednje čvrsta pijena pa polako dodavati šećer uz stalno miksiranje.
Kada se dobo miksira samo lagano umiješati mljevene orahe i brašno. Sipati smjesu u veliku tepsiju od rerne u koju je stavljen papir za pečenje.


Peći tijesto oko 20 – 25 min dok lako ne porumeni po površini. Pečeno tijesto ohladiti pa ga presjeći na tri jednaka djela kraćom stranom (dobiju se tri kore).
Ohlađenu čokoladu izmiksirati pjenasto i podjeliti na dva dijela. Prvu koru premazati polovinom fila, staviti drugu koru, premazati drugom polovinom fila, staviti treću koru. Nafilovan kolač staviti u frižider na dva – tri sata.
U međuvremenu otopiti čokoladu u tečnoj pavlaci, dodati kašiku putera, dobro izmiješati pa ostaviti na stranu da se preliv ohladi. Tečnim prelivom prelijte ohlađen kolač pa ga vratiti u frižider da preliv očvrsne, najbolje preko noći.
Sljedeći dan kolač sjeći na kocke i posluživati.

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design