07. 04. 2017.

RECEPT ZA NAJBOLJE RUSKE KAPE SA PREDIVNOM GLAZUROM



Donosimo vam odličan recept za ruske kape, i njihovu nejverovatnu glazuru. Kao što se i da primjetiti, izgledaju veoma otmjeno i ukusno. Uvijek ih možete napraviti kada vam dolaze gosti, ili spremate neki veći, glamurozniji prijem, jer vas neće iznevjeriti, svim aće se dopasti.



SASTOJCI

KORA

4 kom jaja
8 kasika secera
7 kasika ulja
20 kasika brasna
20 kasika mlijeka
2/3 paketica praska za pecivo
2 kasike kakaa


FIL

2 pudinga od vanilije (80 g)
4 kasika gustina (fino prosijanog)
4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
8 dl mlijeka
150 g bijele cokolade
250 g maslaca

GLAZURA

100 g tamne cokolade za kuvanje
100 g bijele cokolade
malo ulja
Jos potrebno: 100-150 g kokosa


KORA

Mutiti zumanca i secer par minuta. Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje.


Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu. Pleh: okrugli 35cm.



FIL

Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom). Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.

Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora). Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).



Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji.

Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ; saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta



Izvor: Coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design