10. 04. 2017.

ŠUPLJIKAVE KROFNICE KOJE SVI RADO JEDEMO



Stare, dobre, šupljikave krofnice, koje svi rado volimo jesti. Naravno, djeca će ih ponajviše voliti, a ni stariji neće moći odoliti. Stoga, odmah se bacite na posao i napravite ih već danas :))


Sastojci

500 g brašna
250 ml mlijeka
1 kesica suhog kvasca
1 supena kašika šećera
1 jaje
prstohvat soli
ulje za prženje



PO ŽELJI:

topljena čokolada
šećer u prahu
pekmez
eurokrem

Priprema

1.U posudu naspite brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, te izmiješati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto.

2.Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike sat vremena.

3.Nakon sat vremena tijesto premijesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka ne bude ni pretanko, ni predebelo, otprilike debljine prsta.

4.Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti ndrugu stranu i ostaviti još 15 minuta.



5.Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati par trenutaka. Kada donja strana porumeni ( u pitanju su sekunde ), skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže ( opet su to sekunde ). Tako raditi sa svakom turom.

6.Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.

7.Po želji, u krofne špricom utisnuti pekmez ili eurokrem, ili ih umočiti u topljenu čokoladu. A mogu se jednostavno uvaljati u šećer u prahu.

serpica.net

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design