06. 04. 2017.

NAJBOLJA BAKLAVA KOJU SAM PROBALA: BAKLAVA SA KEKSOM I ORASIMA, NEŠTO FANTASTIČNO




Izvrsna baklava, sa odličnom kombinacijom keksa i oraha, koji će vas oduševiti. Tradicionalna i bogata baklava, niti ovaj put vas neće iznevjeriti svjim nevjerovatnim okusom. Naravno, slobodno je možete polsužiti gostima ili na nekom bogatijem prijemu, jer će sve prisutne oduševiti, zbog svog dobro poznatog traciocionalnog značaja.


SASTOJCI:

– 500g gotove jufke

– 300g mljevene plazme

– 150g mljevenih oraha

– 20 datula

– 3 kašike griza

– 80ml mlijeka

– 250g maslaca

– 80ml ulja




PRIPREMA:

Staviti datule u vodu i kuhati oko 10 minuta. Izvaditi špice i skinuti ljusku. Datule staviti u blender sa mlijekom i izmiksati. U zdijelu staviti mljevenu plazmu, orahe, griz, dodati istopljen maslac, pire od datula i dobro izmiješati.


Jednu jufku malo premazati sa uljem, staviti drugu jufku i opet premazati uljem, a zatim na kraj jufke staviti smijesu sve u red, urolati i slagati u pleh premazan uljem. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve sastojke. Ja sam dobila 6 rolica.



Role izrezati na iste komade, zagrijati 80 ml ulja i preliti preko baklave. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta, zatim temperaturu smanjiti na 180 i peći dok ne urumeni. Vruće rolice preliti vrućom agdom po želji, zavisi koliko volite slatko.



Izvor: coolinarka.com / malikuhar.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design