16. 03. 2017.

Žuto-crveni

Žuto-crveni
Ima jedan malac koji nakon sto ga upitaju kakve kolace voli, odgovara sa - "zuto-crvene". Nije previse specifican u svojem opisu: "neka bude svega malo kremast i pomalo hrskav", je sva pomoc koju ponudi. Nakon sto postavi svoje prvobitne parametre, na suvišna pitanja ne odgovara, ne daje dodatne smjernice, i ne mijesa se u kreativni rad. Ova varijanta "zuto-crvenog" je za neko cudo dobila prolaznu ocjenu, uz mrvicu koncizne i konstruktivne kritike kako crvena ipak malo naginje na ljubicastu.

Sastojci
Biskvitno tijesto:

  • 2 srednja jaja
  • 200 gr kristal secera
  • 1 mala zlica ekstrakta vanilije





  • 140 gr svenamjenskog brasna
  • 1 mala zlica pecilnog praska
  • 150 ml mlijeka
  • 60 ml rastopljenog putra


Voce:

  • 3 velike zlice kristal secera
  • 400 gr bobicastog voca (maline, kupine, borovnice)


Krema:

  • 100 gr kristal secera
  • 4 velike zlice svenamjenskog brasna
  • prstohvat soli
  • 480 ml nezasladjenog tekuceg vrhnja (10% mm)
  • 4 zutanjka
  • 1 mala zlica ekstrakta vanilije





  • 150 ml nezasladjenog vrhnja za slag (35% mm)


Posip:

  • 1 puna saka listica badema


Priprema
1.Kalup promjera 23 X 23 cm.
Biskvitno tijesto:
Pecnicu zagrijati na 180 C, kalup obloziti pek-papirom i premazati sa par kapi ulja. Na srednjoj vatri, na pari kuhati jaja, secer i vaniliju, neprekidno mijesajuci dok se secer skroz ne otopi. Ovome ce trebati oko 3-4 minute. Neka smjesa bude skroz vruca ali neka ne dodje do vrenja. Skinuti sa vatre i mutiti rucnim mikserom 5 minuta dok se smjesa barem ne udvostruci. Sada polako u smjesu umutiti i brasno prosijano sa pecilnim praskom. U manjoj serpici zagrijati mlijeko i putar. Neka bude vruce ali neka ne provrije. Dodati ih u gornju smjesu i sve zajedno promijesati. Izliti u pripremljeni kalup i peci 20 minuta dok se biskvit ne pocne odvajati od stranica kalupa. Vrijeme pecenja prilagoditi vlastitoj pecnici.

Voce:
Dok se kolac pece, pripremiti voce: u serpu debljeg dna ubaciti bobicasto voce i secer. (Ovaj preljev je kiselkast - po potrebi i zelji dodati jos secera.) Povremeno mijesajuci, pirjati na srednjoj ka laganoj vatri 15-20 minuta. Maline ce se pretezno rastopiti, kupine i borovnice ce ostati pomalo cijele. Skinuti sa vatre i dozvoliti mu da se malo stegne i prohladi. Ako se smjesa i dalje ucini prerijetka, na kratko je premjestiti u frizider. Vocni preljev preliti preko prohladjenog biskvita, i ostaviti u frizideru dok se priprema krema.

2.Krema:
Zutanjke umutiti i ostaviti sa strane. U serpi debljeg dna promijesati secer, brasno i sol zajedno sa tekucim vrhnjem. Kuhati na srednjoj ka laganoj vatri neprekidno mijesajuci dok se smjesa ne pocne zgusnjavati i na povrsini se pojave mjehurici. Skinuti sa vatre i pola smjese sada dodati u razmucena jaja brzo mijesajuci. Sve vratiti nazad u serpu i nastaviti kuhati dodatne 2 minute i dalje mijesajuci. Skinuti sa vatre, dodati vaniliju i promijesati. Prebaciti u zdjelu i prekriti plasticnom folijom preko same povrsine kreme kako se ne bi na vrhu skorila dok se priprema slag. Vrhnje za slag umutiti mikserom u cvrscu smjesu i lagano je spatulom umijesati u kremu. Preliti preko biskvita i voca, i pravilno rasporediti. Kolac ostaviti da se stegne na par sati u frizideru kako bi se lakse rezao.


3.Posip:
Pecnicu zagrijati na 200 C. Listice badema istresti u plici pleh, ravnomjerno rasporediti, i peci 6-7 minuta dok se ne dobije zeljena boja. Prohladjene ih posuti preko prohladjenog kolaca prije posluzivanja.


0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design