SASTOJCI:
Biskvit:
- 7 žumanaca
- 60 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- korica od jednog limuna (naribana)
- 7 bjelanaca
- 130 gr šećera
- 130 gr brašna
- 25 gr kakaa
- 30 ml ulja
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 100 gr šećera
- 1 kesica pudinga od vanilije
- 2 žumanca
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 55 gr šećera
- 240 gr maslaca
- oko 2 kg banana
- čokoladna glazura
Umutite mikserom žumanca,vanilin šećer,60 gr šećera i limunovu koricu.
Posebno umutiti bjelanca sa 130 gr šećera u čvrsti snijeg.
Sjediniti prvu sa drugom smjesu i dodajte brašno pomiješano sa kakaom,te na kraju ulje i sve izmiješati.
Smjesu preliti u pleh i peći oko 20 minuta na 200°.
Ohladite biskvit i preprežite,a zatim poprskajte kore sa vodom (prokuhalom sa malo šećera).
Krema:
Prokuhajte odp 2/3 mlijeka,a ostatak umutiti sa pudingom i žumancima pa preliti u prokuhalo mlijeko.
Miješati dok se smjesa ne zgusne.
Na pari istopiti čokoladu,dodati šećer i preliti u toplu kremu.
Maslac isjeći na kocke pa dodati u kremu i sve izmiješati i sjediniti.
Prvu koru premazati kremom,prekriti drugom korom pa i nju premazati kremom,a zatim uzduž poredati banane po kremu.
Preko banana premazati preostalu kremu,istopiti čokoladu i premazati glazuru preko kolača.
0 komentari:
Objavi komentar