27. 03. 2017.

NEODOLJIVO DOBRA – Najbolja čokoladna torta na svijetu


Čokoladna torta sa čokoladnim prelivom. Garantujemo da neće preostati nijedno parče

Sastojci:
Za koru:
2 šolje mekog brašna,
2 šolje šećera,



3/4 šolje kakao-a,
2 kafene kašičice praška za pecivo,
1kašičica sode bikarbone,
na vrh noža soli,
kašika espreso kafe (ne tečnost, nego prah za kafu),
šolja mlijeka,
pola šolje ulja,
2 jaja,
šolja vruće vode,
vanilin šećer

Priprema:
Upalite rernu da se zagrije na 180 stepeni.
Odvojite dva jednaka pleha (ili pecite dvije kore jednu za drugom u jednom plehu), namažite ih puterom i lagano poprskajte brašnom. Sa strane izmiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i espreso kafu u velikoj činiji.


Kada su svi praškasti sastojci dobro umiješani i bez grumuljica, dodajte mlijeko, ulje, jaja i vanilin šećer i miješajte dok ne dobijete homogenu masu.
Preručite polovinu tijesta u jedan pleh, a polovinu u drugi (potrebne su vam dvije kore). Pecite 30- 35 minuta na 180 stepeni. Nakon što su pečene, izvadite kore iz rerne, pustite ih da se ohlade, a onda ih izvadite iz plehova.

Čokoladni fil:
1 ½ margarin,
šolja kakao-a,
5 šolja prah šećera (može i obični, ali prah šećer je finiji),
pola šolje mlijeka,
vanilin šećer,
kafena kašičica espreso kafe (prah za espreso kafu)

Kore slažite jednu na drugu, a između njih namažite sloj fila koji se pravi ovako:
U kakao umiješati puter, mlijeko i šećer, i mikserom mutiti sve dok se šećer ne razbije i ne dobijete glatku smjesu. Dodajte vanilin šećer i prah za espreso kafu, i nastavite da miješate. Ukoliko vam je fil previše suh, dodajte malo mlijeka, ukoliko je previše tečan, dodajte malo više šećera, sve dok ne dobijete savršenu gustinu. Filom spojiti dvije kore, a preostali iskoristiti za filovanje torte spolja. Po želji možete na tortu staviti čokoladni šlag ili narendanu tamnu čokoladu.
Uživajte!

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design