16. 03. 2017.

Kabarık poğaça ( punjene pogačice )

Punjene pogačice

Jelo mi se neko pecivo i morala sam nešto da umesim. kolko god se meni jelo, mom mužu još više.Nama je ovo bila večera  a vama što god vi želite.

Sastojci  6 osoba

  • 600 g brašna
  • 65 ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca ( 8 g ili 20 g svežeg kvasca )





  • 125 ml ulja
  • 1kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 do 260 m gazirane mineralne vode
  • 1 jaje


Sastojci za punjenje:

  • 250 do 300 g feta sir
  • 2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna
  • 1 belance


i još:

  • 1 žumance
  • 1 mala kašičica ulja
  • 1 do 2 kašike mleka





  • semenke po izboru


Priprema
1.Ja sam od skoro počela da koristim instant kvasac, koji ne mora da se razmuti u mleko ili vodu, već se direktno stavlja u brašno. ( fast rising yeast ). Vi, ako nemate taj kvasac, onda zagrejati kratko mleko, dodajte kašiku šećera i kvasac, razmutiti i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.
2.U vanglicu prosejati brašno, dodati so, šećer, suvi kvasac, ulje, razmućeno jaje i kiselu vodu i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i mesiti testo dok ne dobijete glatko i malo tvrđe testo. ( po potrebi dodati, brašno ili mineralnu gaziranu vodu ) Meni je trebalo 260 ml mineralne gazirane vode.
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne. Meni je trebalo sat i 10 minuta da napuni posudu u kojoj sam zamesila.

3.Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 32 manje kuglice, ( ako hoćete veće pogačice onda ih podelite na 16 ) svaka kuglica je oko 35 g, blago ih premesiti i ostaviti da se malo odmore, nemojte zaboraviti da ih pokrijete, da vam se testo ne suši. Dok se kuglice odmaraju, pripremite fil.
U zdelu izmrviti feta sir, dodati sitno isečen peršun i dodati 1 belance i sjediniti sve zajedno.Ja više nisam dodavala soli, jer sir je dovoljno slan. Ostaviti na stranu. Žumance, koje vam je ostalo, umutiti, dodati mleko i ulje, pokriti i ostaviti na stranu. Pobrašniti blago radnu površinu, ili posuti gustinom, kao što ja radim i svaku malu kuglicu rastanjiti u prečnik oko 8cm prečnika, staviti po malu kašičicu fila i zatvoriti svuda okolo da vam fil nebi iscureo. Trebaće vam dva pleha, koje ćete prekriti pek papirom, stavljati svaku napunjenu kuglicu,zatvoren deo da leži na papiru i rukom, vrlo nežno, pritisnuti pogačicu. Tako uraditi i sa preostalim testom. Kad ste završili sa pravljenjem pogačica, pokriti ih providnom folijom i ostaviti da još malo narastu, oko 20 do 25 minuta. Premazati ih sa umućenim žumancetom, posuti sa semenkama po izboru. Zagrejati rernu na 180°C i kad se rerna zagrejala, peći pripremljene pogačice oko 30 minuta ili dok vam ne porumene.

4.Pečene pogačice ostaviti kratko da se prohlade i onda ih staviti na žicu.  Poslužiti ih tople sa mlekom, kefirom, jogurtom. Ideja za ove pogačice je odavde sa nekim mojim minimalnim izmenama.
Ove pogačice se mogu praviti i bez punjenja i po želji ih možete napraviti da su posne, izostavite jaje i mleko u testo i povećajte količinu gazirane mineralne vode.

5.Prijatno!!!!!

IZVOR: www.coolinarika.com



0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design