16. 03. 2017.

Apple pie bites

Apple pie bites
Jabuke jako volimo a volimo i peciva. Pre nekoliko dana gledam po netu recepte sa jabukama i naletim na ovaj recept, ali u tom receptu se koristi kupljeno testo, meni se nije išlo u prodavnicu po to testo ( koje baš nešto i ne volim ) te reših da sama umesim svoje testo.

Sastojci za testo:

  • 400 g brašna za hleb
  • 200 ml mleka
  • 100 ml kondenzovanog mleka





  • 50 g putera
  • 60 g sos od jabuka
  • 2 kašike šećera, prstohvat soli
  • 1 + pola jaje
  • 1 kesica suvog instant kvasca ( 8 g )
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • korica od limuna ili pomorandže


Sastojci za punjenje

  • 45 g otopljenog putera
  • 50 g seckanih pekan ili običnih oraha
  • 2 do 3 male jabuke
  • 2 kašičice cimeta
  • 50 g braon šećera





Priprema
1.Brašno prosejati, dodati prstohvat soli, instant kvasac i promešati. ( ako koristite  kvasac koji nije instant, prvo ga razmutite u malo toplog mleka i malo šećera i ostaviti sa strane da se podigne )
U šerpicu zagrejati mleko da bude mlako, dodati puter i mešati dok se otopi, dodati sos od jabuka, vanilu, limunovu koricu, kondenzovano mleko i šećer i sve dobro izmešati dok se šećer otopi.Posebno umutiti dva jajeta i ostaviti sa strane za 2 kašike a ostatak sipati u mleko i promešati sve zajedno Sipati u brašno i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i mesiti testo dok ne dobijete glatko i elastično testo, koje će se po malo lepiti za ruke. Nemojte dodavati više brašna nego i dalje mesite testo dok brašno ne upije višak tečnosti.
** Ako nemate kondenzovano mleko, povećajte količinu mleka za 50 ml.
*** Ako je testo previše meko, onda dodavati po malo brašna dok ne dobijete glatko testo, koje se vrlo malo lepi za ruke. Meni nije bilo potrebno.
Oblikovati umešeno testo ( ja testo mesim mikserom, samo ga domesim na kraju rukama ) u loptu, blago premazati sa malo ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

2.Posuti radnu površinu sa malo brašna, isipati naraslo testo i blago premesiti. Podeliti testo na pola.
Jednu polovinu prekriti sa providnom folijom dok vi radite sa drugim delom testa. ( ja sam moje testo podelila na 3 dela, bilo mi je tako lakše da radim sa njim ). Ako je potrebno, posuti radnu površinu sa malo brašna i rastanjiti testo da vam je oko .05cm debljine.
Iseći testo na onoliko delova na koliko hoćete da su vam kiflice velike.
U zdelicu otopiti puter, u drugu zdelicu izmešati cimet i braon šećer.( ja sam koristila prirodni šećer od šećerne trske ). Jabuke oprati, raseći na pola i očistiti, iseći na kriškice. ( seći jednu po jednu jabuku da vam ne crne, ili ih poprskati limunovim sokom ). Rasečeno testo premazati sa otopljenim puterom, posuti  sa izmešanim cimetom i šećerom., posuti sa malo iseckanih pekan oraha ili običnih oraha ) ja sam slikala a tek sam kasnije posula sa seckanim pekan orasima  ) i zaviti u kiflicu.
Ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom.  Tako isto uraditi i sa preostalim testom. Kad ste završili sa motanjem kiflica, pokriti pripremljeno testo i ostaviti da raste dvadesetak minuta. Uključiti rernu na 190°C da se greje. Kad se rerna zagrejala, premazati kiflice sa ostatkom umućenog jajeta u koje ste dodali malo mleka i peći ih oko 20 do 25 ninuta ili dok vam ne porumene.

3.Tople kifle premazati sa malo otopljenog putera i posuti sa ostatkom izmešanog šećera i cimeta.
U originalnom receptu testo se nije premazivalo sa jejetom, već sa otopljenim puterom i posuto sa cimetom i šećerom, ja sam se bojala da mi to ne izgori prilikom pečenja  jer ovo testo je drugačije od kupovnog testa i peče se samo desetak minuta ( drugi put ću probati da ga premažem sa puterom i pospem sa šećerom i cimetom, mada  tu ne vidim neku ogromnu razliku u ukusu )

4.Prijatno!!!!

IZVOR: www.coolinarika.com



0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design