16. 03. 2017.

Kako napraviti domaci jogurt


U tekstu procitajte kako napraviti ukusan domaci jogurt od samo dva sastojka, bez dodatnih secera i aditiva.

Sastojci

  • 2 l domaceg mlijeka (kravlje ili kozje)
  • 2 zlice jogurta iz trgovine





  • posuda (najbolje bi bilo koristiti keramicku ili emajliranu posudu, kazu da je je u takvim posudama jogurt jos ukusniji)


Priprema
1.Ako nikada niste pravili domaci jogurt iznenadit cete se koliko je to zapravo jednostavno. Za domaci jogurt su vam potrebne samo dvije namirnice, prva je mlijeko a druga kultura dobrih bakterija od kojih ce se mlijeko pretvoriti u jogurt.


Sad se sigurno pitate gdje nabaviti dobre bakterije, odgovor je zapravo vrlo jednostavan, dovoljna vam je zlicica omiljenog jogurta iz trgovine, cvrstog ili tekuceg, sve ovisi o tome kakav rezultat zelite. Ako zelite napraviti vlastiti probioticki jogurt to isto nece biti problem, dovoljno je da za spravljanje vlastitog jogurta koristite zlicicu probiotickog ili u mlijeko jednostavno ubacite jednu kapsulu probiotika koju mozete kupiti u ljekarni.

2.Vjerojatno vas zanima zasto uopce spravljati domaci jogurt kad ga za malo novaca mozete kuptiti u trgovini, isto tako ne morate cekati da se mlijeko pretvori u jogurt sto moze potrajati i do 12 sati. Odgovor je vrlo jednostavan, kupljeni jogurt nikada nece biti zdrav kao onaj domaci. Pogledajte samo deklaraciju na proizvodu. Kupljeni jogurt sadrzi secere, otprilike 6 g secera na 100 g jogurta sto i nije malo, domaci jogurt uopce ne sadrzi secer a ako ne zelite ne morate stavljati ni sol koja se takodjer stavlja u kupovne jogurte, jogurt bez soli ce biti jedanko ukusan. Proizvodjaci cesto u jogurt stavljaju skrob i zelatinu kako bi bio gusci kod pravljenja domaceg jogurta to nije potrebno.

3.Sto se tice mlijeka najbolje bi bilo da koristite ono domace, u Hrvatskoj ga barem nije tesko nabaviti, prosetajte do trznice i sigurno cete naci nekoga tko prodaje domace mlijeko, ja sam u subotu kupila domace kravlje mlijeko po cijeni 5 kn/litra, kozje bude nesto skuplje i krece se od 6 do 8 kn/litra, ali kozji jogurt je zaista jedan od najboljih. Ako se ipak odlucite za mlijeko  iz trgovine jogurt ce biti ukusniji ako kupite svjeze i ono s vecim postotkom masti.

4.Od domaceg jogurta mozete spravljati svasta, mozete ga ostaviti preko noci cijediti u gazi tako dobit cete nesto gusci jogurt tipa grcki, od domaceg jogurta mozete probati napraviti vlastiti smrznuti jogurt sa raznim vrstama voca isto tako mozete napraviti domaci vocni jogurt. Ja sam svoj upravo stavila u gazu i sad cu cekati nekoliko dana dok se ne pretvori u labneh, labneh bi mogla najjednostavnije opisati kao sir od jogurta, no o labnehu nesto vise za nekoliko dana. U nastavku procitajte recept za domaci jogurt.

5.Mlijeko cemo zagrijati, isprobat cemo je li dovoljno zagrijano tako da cemo umociti prst u mlijeko i ako ga mozemo drzati u mlijeku tocno 3 sekunde znaci da mlijeko nije niti prehladno niti prevruce.

6.Mlijeko cemo skinuti sa stednjaka i u njega cemo ubaciti dvije zlice jogurta.

7.Sve cemo prekriti i ostaviti da stoji 12 sati i vise, najbolje preko noci.

8.Sljedeci dan uzivajte u zdravom domacem jogutu i ne zaboravite mali dio spremiti kako bi sljedeci put mogli njega koristiti kao starter!

IZVOR:www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design