25. 03. 2017.

OTPJEVANI KOLAC

Rezultat slika za Otpjevani kolac
" Napisi mi pjesmu, molila je, i nisam znao da li cu umjeti. Volio sam je tako lako, a tako sam tesko znao to da pokazem. A onda odjednom raspored mladeza na njenim ledjima, kao tajna mapa pokazao mi je u koje zvijezde trebam da se zagledam, i tako, eto ti pjesma, ludo jedna…"( Balasevic) Napravi mi kolacic, molio je, a nisam znala da li cu umjeti…i tako, evo ti kolacic, ludo jedna…

Sastojci
KORE (2X)
2 bjelanjka
200g oreo keksa
1 kasicica praska za pecivo



prstohvat soli

ZUTI FIL
4 zumanjka
4 kasike secera
500g pudinga od vanilije (gotovog)
200g jogurta od vanilije
1 kasicica burbon-vanilija praha
2 vrecice vanilin-secera
10 listova zelatine

CRVENI FIL
300g crvenih ribizli*
6 kasika secera (koristila sam smedji)
2 pune kasike skrobnog brasna
150-200ml soka od ribizli

BIJELA ZAVRSNICA
500ml slatkog vrhnja
2 vrecice ucvrsivaca za slag
20 Giotto kuglica ( ako vam nisu dostupne, koristit 50g badema)

Priprema
1.Za kore umutiti bjelanca sa prstohvatom soli u CVRST snijeg.


Oreo kekse samljeti u prah, pomijesati ih sa praskom za pecivo. U cvrst snijeg, mijesajuci lagano pjenjacom dodati kekse. Sjediniti sve u jednolicnu masu, mijesajuci lagano, te istresti u kalup (24cm) prekriven papirom za pecenje. Lijepo poravnati i peci na 200*C 5-8 minuta. Ostaviti kore da se potpuno ohlade.

2.Za crveni fil oprati svjeze ribizle i staviti ih u posudu (ne gnjeciti ih). Odvojeno pomijesati skrobno brasno sa sokom, te dodati ribizlama. Sve zajedno kuhati mijesajuci lagano kasikom dok se ne stvori zelatinozna masa.

3.Zuti fil pripremiti tako sto umutiti zumanjke sa secerom i vanilin-secerom u pjenastu bjelicastu masu. Staviti na paru i mutiti dalje 5 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi. U drugoj posudi pomijesati gotovi puding i jogurt, sjediniti mikserom i dodavati postepeno, muteci i dalje kremu od zumanjaka. Na kraju primijsati prah burbon-vanilije i zelatinu pripremljenu po uputama na vrecici ( potopiti je u hladnu vodu 5 minuta, otopiti na slaboj vatri, dodati joj nekoliko kasika kreme od pudinga i zumanjaka muteci mikserom, te potom primijesati ostatku kreme).

4.Za zavrsnicu isitniti Giotto kuglice nozem (ne blenderom!) na cervrtine. Umutiti slatko vrhnje uz dodatak ucvrscivaca i pridodati isitnjene kuglice. Mutiti najvecom brzinom miksera jos 10-15 sekundi.

Ako su vam Giotto kuglice nedostupne, umjesto njih poprzite 50g badema (bez dodavanja masnoce), te ih krupno sameljite i dodajte umucenom slatkom vrhnju.
SLAGANJE: Staviti prvu oreo koru, oko nje rasklopivi prsten od kalupa, na nju nanijeti crveni fil, ostaviti u zamrzivac na 20-ak minuta da se malo stegne, na cvreni fil nanijeti zuti fil, poklopiti drugom korom, te premazati zavrsnicom.

Posluživanje
*Umjesto crvenih ribizli mozete koristiti jagode, maline ili visnje.
Najbolje najprije napraviti kore, zatim crveni fil koji nanijeti na prvu koru, ostaviti da se stegne, a za to vrijeme praviti zuti fil i zavrsiti slaganje.
Rezultat slika za Otpjevani kolac

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design