12. 03. 2017.

KARAMEL ROLAT

KARAMEL ROLAT

SASTOJCI:
biskvit:
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 3 kašike mljevenih oraha
  • 1/2 praška za pecivo




krema:
  • 500 gr šećera
  • 10 kašika brašna (ili gustina)
  • 1 l mlijeka
  • 250 gr margarina
i još:
  • 4 banane
  • malo mljevenih oraha (za posipanje)
PRIPREMA:
Odvojite bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutite u čvrst snijeg.
Žumanca umutite sa šećerom.Sjedinite brašno,prašak za pecivo i mljevene orahe,pa dodajte u umućena žumanca.
Zatim pažljivo sjedinite sa umućenim bjelancima.Smjesu sipajte u veliki pleh,obložen papirom za pečenje,pa pecite na 180 C oko 15 minuta.



Pečen biskvit odvojite od papira,pa zarolajte u vlažnu krpu.
KREMA:
Karamelizujte 500 gr šećera.Zatim karamel prelijte sa 600 ml mlijeka,pa na laganoj vatri ostavite da se karamel otopi.Brašno (ili gustin) dobro umutite sa 400 ml mlijeka,pa sipajte u
karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.
Karamel-kremu ohladite,pa dodajte margarin (omekšao na sobnoj temperaturi),pa dobro izmiksajte.Na biskvit nanesite 2/3 kreme,pa stavite 2 reda po 2 banane.Zarolajte!
Rolat stavite na tacnu,premažite ostatkom kreme,pospite mljevenim orasima,pa stavite da se hladi.
POSLUZIVANJE:
Kada se ohladi,režite na parčad!
coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design