18. 03. 2017.

BOSANSKE KIFLE ILI SLANCI…TRAŽE DA IH SE PRAVE OPET, OPET, OPET….

BOSANSKE KIFLE ILI SLANCI…TRAŽE DA IH SE PRAVE OPET, OPET, OPET….

Sastojci:
  • 1 kg brasna tip 550
  • 2 kocke kvasca
  • 600 ml mlakog mlijeka
  • 2 zlice secera
  • 1 1/2 zlica soli
  • 1 1/2 dl ulja
  • 2 zlice octa




Premaz:
  • 5 zlica brasna
  • 1 1/2 zlice soli
  • 1 zlica skroba
  • vode po potrebi
  • ulje za premazivanje
Priprema:
U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se dize desetak minuta.
U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.
Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize.
Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.
Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.



Zamijesiti preljev od brasna, skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke.
Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku.
Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene.
Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde.
Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minuta.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani

http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design