09. 04. 2017.

MORATE IH PROBATI - TUZLANSKE HURMAŠICE


Iako je veoma star kolač, i tradicionalan, ne znači da nije savršen. Tuzlanske hurmašice će vam se jako dopasti, upravo zbog svog jedinstvenog okusa, koji vas podjseća na bakinu kuhinju :)) i vaše djetinjstvo. Nadamo se da će vam se dopasti ovaj receptić, i nemojte se libiti, napravite ih i probajte :))



SASTOJCI:

Tijesto:

2 jajeta
2 šoljice šećera
200 g maslac
brašna po potrebi

Agda:

9 šoljica šećera
11 šoljica vode
1 limun



PRIPREMA:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije ujednačenu masu.

Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice). Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kada se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene. Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu.


Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna. Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

coolinarika.com / kuhar.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design