04. 04. 2017.

Torta sa lešnicima i karamelom

Torta sa lešnicima i karamelom
Potrebno:
Biskvit:
7 belanca
prsohvat soli


140 gr čećera
170 gr pečenih mlevenih lešnika
2 kasike oštrog brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml ulja

Fil:
1 L punomasnog mleka
7 žumanca
165 gr karamel bombona
160 gr gustina
170 gr šećera
100 gr maslaca
200 ml slatke neutralne pavlake 35%m.m.

Ganache:
250ml slatke neutralne pavlake 35% m.m.
100 tamne čokolade za kuvanje
100 gr lešnik (noisette) čokolade

Priprema:
Na tihoj vatri ugrejati 150 ml mleka. Dodati karamel bombone i nastaviti sa zagrevanjem da se bombone potpuno otope.

Od preostale količine odvojiti 150 ml koje ćete pomešati sa gustinom, a ostalo sipati u šerpicu sa otiopljenim karamel bombonama. Kuvati do tačke vrenja. U posebnu posudu umutiti žumanca i šećer. Kada masa potpuno izbeli, dodati razmućeni gustin sa mlekom. Smesu sipati u mleko sa karamel bombonama i kuvati par minuta na tihoj vatri da se masa stegne. Krema će biti malo čvršća, pa je potrebno mešati energično. Ukloniti sa šporeta, pokriti providnom folim i ostaviti da se ohladi. Kada je krema potpuno hladna, umutiti je sa maslacem sobne temperature. Posebno umutiti slatku neutralnu pavlaku, pa je sjediniti sa filom. Za to vreme pripremiti biskvit. Pomešati brašno sa praskom i kakakom. Umutiti belanca sa prsohvatom soli uz postepeno dodavanje šećera. Dodati brašnaste sastojke i pažljivo promešati drvenom kutlačom. Dodati mlevene, pečene lašnike i na kraju ulje. Smesu podeliti na dva dela i peći u dve kore. Prvi deo sipati u pleh (26cm) koji ste obložili papirom za pečenje i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Isto uraditi sa drugom korom. Izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohlade.

Slaganje:
Na tacnu staviti I koru. Najbolje je koristiti kalup sa štipaljkom, posto je torta prilično visoka. Po želji ih možete natopiti sa malo mlakog mleka, ali ja nisam. Preko kore staviti 1/2 kreme, zatim drugu koru i preostalu količinu kreme. Tortu  ostaviti na hladnom par sati da se stegne, a zatim preliti ganache kremom.

Ganache:
Na pari otopiti obe vrste čokolade. Slatku pavlaku zagrejati do tačke vrenja, a zatim preliti iz 3 puta preko čokolade, mešajuci energično. Kada se čokolada potpuno sjedinila sa pavlakom, preliti preko torte i ostaviti još par sati na hladnom, najbolje preko noći.
Rezultat slika za Torta sa lešnicima i karamelom
Rezultat slika za Torta sa lešnicima i karamelom

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design