04. 04. 2017.

Boem kolač

Boem kolač
Sastojci za 4 kore:
10 belanaca
15 kašika šećera


4 kašike brašna
100 gr neskvika, čokoleve, ili nešto slično tome, ako se nema može i kakao da zameni, onda 4 ravne kašike
200 gr mlevenih oraha

Krem:
500 ml mleka
10 kašika šećera
10 žumanaca
4 kašike brašna
vanila po želji
200 gr maslaca ili margarina

Glazura:
150 gr crne čokolade
6 kašika ulja
2 kašike mleka

Priprema:
Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika šećera da se dobije jaka pena. Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Kada stavite koru da pečete smanjiti na 180. Peći izmedju 15 – 20 minuta. Videćete da je korica gotova kada ivice počnu da se stežu i budu tvrde, tu pazite da ne preterate pa cela kora bude tvrda. Možete mutiti i sve odjednom sastojke za koru pa podeliti na 2 dela. Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po dužini ili širini, da se dobiju po dve manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije. Umutiti mleko, šećer, žumanca, vanilu i brašno i staviti na laganu vatru da se kuva. Uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi i bude mlako staviti u frižider na pola sata da se dodatno ohladi i stegne. Ulupati margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjen krem i umutiti. Izmedju korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže. Ako vam je lakše namažite svaku koricu posebno i onda ih naslažite jednu na drugu, da vam na svakoj bude jednako fila, kako god da vam je lakše. Otopiti na pari čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati kolač. Ne morate paziti da bude savršena jer pospete orasima pa se to nista ne vidi. Ostavite par sati da odstoji pa poslužite.
 Rezultat slika za BOEM KOLAC
Rezultat slika za BOEM KOLAC






0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design