10. 04. 2017.
TORTA KOJA NESTAJE S TRPEZE U TREN OKA - KATARINA
Torta koja nestaje dok kazes keks. Zaista veoma bogata i ukusna torta, koja vas neće razočarati. Uvijek jem ožete ponuditi gostima, kao i poslužiti u nekim druhim prigodama, jer je čarobnog okusa.
Nadamo se da čete polsušati naš savjet, te će upravo ova torta uskoro se nači na vašoj trpezi.
Sastojci:
Kora: (ovo su mjere za jednu koru, ali pečete ovakve dvije)
3 kom jaja
3 kašike šećera
5 kašika oraha
1 kašika brašna
1 kašika kakaa
Preliv: (dovoljno za obje kore)
2 kašike šećera
150 ml vode
Kora 2:
5 kom belanaca
150 gr šećera
75 gr sjeckanih badema
75 gr sjeckanih oraha
30 gr suhog grožđa
30 gr brusnica
2 kašike brašna
Fil:
5 kom žumanaca
4 kom jaja
8 kašika šećera
250 gr putera
aroma vanile
Još:
200 ml slatke pavlake
Priprema
Kora
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Dobro umutiti belanca dok se ne dobije čvrst sneg. U to dodajte šećer, potom žumanca. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa lagano, kašiku po kašiku dodati brašno, orahe i kakao.
Masu sipati u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Ja sam pekla u okruglom plehu, prečnika 28 cm. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se lagano ne odvoji od ruba pleha.
Potrebne su vam dvije ovakve kore. Ove kore pre filovanja natopite sa prelivom. Sastavite šećer i vodu, stavite na šporet da malo vri. Dovoljno je da se šećer istopi. Ovo vam je dovoljno da prelijete obe kore.
Kora
Dobro umutiti belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer i nastavite mutiti dok belanca ne budu baš čvrsta. U posebnoj posudi izmešajte badem, orahe, suvo grožđe, brusnicu i brašno. Po želji suvo grožđe možete staviti da odstoji prethodno u rumu. Lagano dodajte tu smesu u belanca. Mikser smanjite na najmanje, ili ga isključite, pa masu dodajte u belanca mešajući kašikom, lagano. Vodite računa da vam bjelanca ne padnu.
Masu sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Ovoj kori je potrebno da se fino isuši. Trebaće vam nešto više vremena nego za prvu koru da je ispečete.
Fil:
Umutiti cijela jaja, žumanca i šećer mikserom. Masu kuvati na pari. Kada je fil skuvan ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodajte umućen puter. Najbolje je da mutite puter koji je fino omekšao. Dodajte aromu vanile u fil.
Filujte kora1 – fil – kora 2 – fil – kora3 – fil.
Ne zaboravite da kore 1 i 3 natopite prelivom. Od gore tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.
kuhinjarecepti.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...
0 komentari:
Objavi komentar