10. 04. 2017.

TORTA KOJA NESTAJE S TRPEZE U TREN OKA - KATARINA




Torta koja nestaje dok kazes keks. Zaista veoma bogata i ukusna torta, koja vas neće razočarati. Uvijek jem ožete ponuditi gostima, kao i poslužiti u nekim druhim prigodama, jer je čarobnog okusa.
Nadamo se da čete polsušati naš savjet, te će upravo ova torta uskoro se nači na vašoj trpezi.




Sastojci:

Kora: (ovo su mjere za jednu koru, ali pečete ovakve dvije)

3 kom jaja
3 kašike šećera
5 kašika oraha
1 kašika brašna
1 kašika kakaa



Preliv: (dovoljno za obje kore)

2 kašike šećera
150 ml vode

Kora 2:

5 kom belanaca
150 gr šećera
75 gr sjeckanih badema
75 gr sjeckanih oraha
30 gr suhog grožđa
30 gr brusnica
2 kašike brašna


Fil:

5 kom žumanaca
4 kom jaja
8 kašika šećera
250 gr putera
aroma vanile

Još:

200 ml slatke pavlake

Priprema

Kora

Odvojiti bjelanca od žumanaca. Dobro umutiti belanca dok se ne dobije čvrst sneg. U to dodajte šećer, potom žumanca. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa lagano, kašiku po kašiku dodati brašno, orahe i kakao.

Masu sipati u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Ja sam pekla u okruglom plehu, prečnika 28 cm. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se lagano ne odvoji od ruba pleha.


Potrebne su vam dvije ovakve kore. Ove kore pre filovanja natopite sa prelivom. Sastavite šećer i vodu, stavite na šporet da malo vri. Dovoljno je da se šećer istopi. Ovo vam je dovoljno da prelijete obe kore.

Kora

Dobro umutiti belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer i nastavite mutiti dok belanca ne budu baš čvrsta. U posebnoj posudi izmešajte badem, orahe, suvo grožđe, brusnicu i brašno. Po želji suvo grožđe možete staviti da odstoji prethodno u rumu. Lagano dodajte tu smesu u belanca. Mikser smanjite na najmanje, ili ga isključite, pa masu dodajte u belanca mešajući kašikom, lagano. Vodite računa da vam bjelanca ne padnu.



Masu sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Ovoj kori je potrebno da se fino isuši. Trebaće vam nešto više vremena nego za prvu koru da je ispečete.

Fil:

Umutiti cijela jaja, žumanca i šećer mikserom. Masu kuvati na pari. Kada je fil skuvan ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodajte umućen puter. Najbolje je da mutite puter koji je fino omekšao. Dodajte aromu vanile u fil.

Filujte kora1 – fil – kora 2 – fil – kora3 – fil.

Ne zaboravite da kore 1 i 3 natopite prelivom. Od gore tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.



kuhinjarecepti.com



0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design