09. 04. 2017.

Bakina torta

desert
Sastojci:
Za koru:
3 jajeta
150 g putera
150 g šećera
100 g čokolade
120 g mljevenih badema



2 kašike ulja
1 kašika brašna
kora od 1 limuna

Za fil:
120 g pečenih lješnjaka
150 g šećera
5 dl slatke pavlake
2 kesice šlag fiksa
Priprema:

Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka pa ih umutiti u čvrst snijeg.
2. Puter i šećer pjenasto umutiti, dodati žumanjke i sve dobro izmiješati.
3. U umućenu masu dodati čokoladu izrendanu na krupno rende, mljevene bademe i rendanu koru limuna, te promiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. Pripremljen kalup za tortu nauljiti i posuti brašnom, pa sipati masu i peći je 60 minuta u zagrijanoj rerni na 180 °C.

Fil:



1. Pečene lješnjake oguliti a zatim krupno samljeti.
2. Šećer otopiti na umjerenoj temperaturi kako bi se dobio svijetli karamel, a potom umiješati sjeckane lješnjake. Pripremljenu masu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
3. Stvrdnutu masu izlomiti i grubo isitniti električnom sjeckalicom.
4. U slatku pavlaku umiješati šlag fiks te mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst šlag.
5. U pripremljen šlag dodati izmrvljen šećer s lješnjacima i dobro izmiješati.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je premazati pripremljenim filom.
2. Gotovu tortu dekorisati po želji.

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design