06. 03. 2017.

“JUBILEJ” TORTA


Sastojci
kore

  • 4 belanca
  • 12 kašika šećera





  • 1 vanilin šećer

*ovo je mera za jednu koru, ispeći tri takve

fil

  • 5 dcl. mleka
  • 6 kašika brašna
  • 1 kašika šećera
  • 250 g. maslaca ili margarina
  • 250 g. šećera u prahu
  • 12 žumanca
  • 12 kašika šećera
  • 150 g. pečenih mlevenih lešnika
  • 5 dcl. slatke pavlake ili 2 šlaga


Priprema
Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Ja mutim tako da krenem da mutim belanca najvećom brzinom i odmah dodajem kašiku po kašiku šećera. Kore peći na uljem blago podmazanom papiru za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i čim stavite koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti jedan sat.


Kod ove torte kore treba da ostanu meke i penaste, da se ne presuše.

Fil
Prvo skuvati brašno u mleku. Od pola litre mleka odvojiti toliko da se umuti brašno sa kašikom šećera, ostatak staviti da prokuva, zakuvati brašno, kuvati nekoliko minuta i ostaviti da se skroz ohladi. Mikserom umutiti žumanca i šećer pa kuvati na pari oko 15 minuta i ostaviti zatim da se skroz ohladi. Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati žumanca i sve dobro sjediniti. Dodati i ohlađen fil od brašna, kašiku po kašiku, stalnu muteći mikserom. Na kraju dodati i mlevene lešnike. Tortu filovati, staviti i umućenu slatku pavlaku i ostaviti preko noći u frižider da se fil stegne i da se sjedine ukusi.

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design