20. 03. 2017.

BAKLAVA SA VIŠNJAMA


Sastojci
750 g. tankih kora za baklavu
300 g. šećera
4 jaja
oko 1 kg. višanja, može i više
200 gr. kisele pavlake
3 dcl. ulja



2 vanilijin šećera
1 prašak za pecivo
3 kašike prezli ili griza

Sirup
650 g. šećera
6 dcl. vode

Priprema
Umutiti doro, da budu penasta i čvrsta, jaja sa šećerom i vanilijom. Dodati ulje, pavlaku i prašak za pecivo i dobro izmiješati. Redati kore u pleh dimenzija 28×37 cm. i svaku poprskati filom. Kada se utroši pola kora staviti višnje i posuti ih mrvicama.


Nastaviti sa korama i filom, gornju koru premazati filom. Isijeći baklavu na željeni oblik i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta pa još oko 25 minuta na 150 stepeni. Ugasiti rernu i pečenu baklavu ostaviti još pola sata unutra. Provjerite baklavu tokom pečenja, sve zavisi i od rerne, pišu “Recepti“… Za sirup- kuhati vodu i šečer 5 minuta, od vremena kada provri, pa zaliti hladnu baklavu.
Rezultat slika za baklava sa visnjama
Rezultat slika za baklava sa visnjama

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design