11. 04. 2017.

Torta San


Sastojci za tamnu koru:
250 gr brasna
1 prasak za pecivo
6 kasika secera
1 vanilin secer


150 gr putera
3 zumanca
2 kasike kakaa
marmelada od marelice

Sastojci za bijelu koru:
6 bjelanaca
18 kasika secera

Sastojci za fil:
1/2 litra mlijeka
1 puding od vanile
3 zumanca
3 kasike gustina
100 gr putera
5 kasika secera

Za dekoraciju:
200 ml vrhnja za slag
1 cokolada

Priprema:
Umutiti puter sa secerom, dodati zumanca, vanilin secer, kakao i brasno sa praskom za pecivo. Umijesiti tijesto i podijeliti ga na dva jednaka dijela. U kalup precnika 24 cm, oblozen papirom za pecenje razvuci polovinu tijesta i peci u zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.

Umutiti bjelanca u cvrst snijeg pa dodavati secer-mutiti dok se secer ne otopi. Masu podijeliti na dva dijela. Pecenu koru izvaditi iz rerne, premazati marmeladom i sipati polovinu umucenih bjelanaca. Vratiti u rernu i nastaviti sa pecenjem. Isti postupak ponoviti sa drugom polovinom smjese, tako da se dobiju dvije kore sastavljene iz dva sloja- crnog i bijelog. U prokljucalo mlijeko dodati razmucen puding, gustin, zumanca i secer. Kuhati dok se fil ne zgusne. Kada se fil ohladi dodati omeksao puter i mutiti mikserom. Izmedju kora nanijeti fil. Tortu premazati umucenim slagom i ukrasiti otopljenom cokoladom. Ostaviti najmanje 2 do 3 sata tortu u frizider da se fino stegne i ohladi, a potom je sjeci na parcad i sluziti.

Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design