03. 04. 2017.
Torta s pet nijansi čokolade
Za sve ljubitelje čokolade (a ima li nekog tko to nije?) slijedi prava poslastica – čokoladna bomba s pet nijansi čokolade… Da, meni one uobičajene tri nisu bile dovoljne, pa sam ju umiješao i u biskvit, a i glazura je u tom tonu… Tko ne voli čokoladu, nek ne čita dalje, jer ovo doista nije recept za takve :) Isto tako, kao što sam već gore spomenuo, radi se o pravoj čokoladnoj kalorijskoj bombi jer je unutra ugurano gotovo kilogram čokolade. Originalan recept kojeg sam malo prilagodio nalazi se ovdje…
Sastojci
Biskvit:
250 gr glatkog brašna
400 gr smeđeg šećera
1/2 žličice soli
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
vanilija ili vanilin šećer
120 gr tamne čokolade
2 jaja
2,4 dcl mlaćenice (ili 2,4 dcl mlijeka i 1 žlica limunovog soka)
1 dcl ulja
125 ml espreso ili instant kave
Tri ganache kreme:
200 gr tamne čokolade
200 gr bijele čokolade
200 gr mliječne čokolade
5,5 dcl vrhnja za šlag
Glazura:
200 gr tamne čokolade
2 dcl vrhnja za šlag
2 žlice meda
Postupak
Korak1
Za biskvit prvo na pari otopite čokoladu i pustite da se malo prohladi.
U originalnom receptu se stavlja mlaćenica, a kako sam već pisao na ovim stranicama, najjednostavnija zamjena je da mlijeku dodate žlicu limunovog soka, pomiješate, pustite da odstoji bar 5 minuta pa pomiješate ponovno.
Korak2
U jednoj zdjeli dobro pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu). U drugoj zdjeli miksajte mlaćenicu, ulje, jaja, vaniliju i otopljenu čokoladu. Kad se smjesa fino sjedinila, dodajte ju suhim sastojcima i miksajte dalje. Na kraju miksajući dodajte i kavu.
Korak3
Kalup za tortu obložite pek papirom na dnu, a stijenke namažite maslacem i malo pobrašnite. Pećnicu unaprijed zagrijte na 175 stupnjeva. Ulijte pola smjese za biskvit i pecite 35 minuta. Ostavite da se ohladi pa ga izvadite. Zatim ispecite drugi dio biskvita. Naravno, ako imate dva jednaka kalupa i oni vam istovremeno stanu u pećnicu, "na konju ste".
Korak4
Za sve ganache kreme je procedura ista. Vrhnje za šlag stavite na vatru i kuhajte do trena kad počne kipiti. Zatim ga maknite s vatre i prelijte preko sitno natrgane čokolade. Ostavite minutu pa dobro pomiješajte žlicom ili špatulom dok se sva čokolada ne otopi. Za crnu i mliječnu čokoladu stavite omjer 200 gr čokolade s 2 dcl vrhnja, a za bijelu smanjite količinu vrhnja na 1,5 dcl. Ganache kreme stavite u zamrzivač na 15-ak minuta pa ih izmiksajte mikserom.
Korak5
Kombinirajte biskvite i kreme kako vas je volja, ali prije nanošenja novog sloja stavite tortu na pola sata u frižider da se prethodna krema stisne. Ja sam na prvi biskvit stavio crni ganache (pa u frižider), zatim bijeli ganache (frižider), drugi biskvit, mliječni ganache (i u frižider).
Korak6
Za glazuru je postupak sličan, samo nema miksanja. Natrgajte tamnu čokoladu i dodajte med. Zalijte vrućim vrhnjem, pustite minutu, dobro pomiješajte da se čokolada i med otope i odmah prelijte preko hladne torte. Stavite u frižider da se stisne. Ukrasite po želji.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...
0 komentari:
Objavi komentar