03. 04. 2017.

Torta s pet nijansi čokolade


Za sve ljubitelje čokolade (a ima li nekog tko to nije?) slijedi prava poslastica – čokoladna bomba s pet nijansi čokolade… Da, meni one uobičajene tri nisu bile dovoljne, pa sam ju umiješao i u biskvit, a i glazura je u tom tonu… Tko ne voli čokoladu, nek ne čita dalje, jer ovo doista nije recept za takve :) Isto tako, kao što sam već gore spomenuo, radi se o pravoj čokoladnoj kalorijskoj bombi jer je unutra ugurano gotovo kilogram čokolade. Originalan recept kojeg sam malo prilagodio nalazi se ovdje…

Sastojci
Biskvit:
250 gr glatkog brašna
400 gr smeđeg šećera
1/2 žličice soli
2 žličice sode bikarbone


1 žličica praška za pecivo
vanilija ili vanilin šećer
120 gr tamne čokolade
2 jaja
2,4 dcl mlaćenice (ili 2,4 dcl mlijeka i 1 žlica limunovog soka)
1 dcl ulja
125 ml espreso ili instant kave

Tri ganache kreme:
200 gr tamne čokolade
200 gr bijele čokolade
200 gr mliječne čokolade
5,5 dcl vrhnja za šlag

Glazura:
200 gr tamne čokolade
2 dcl vrhnja za šlag
2 žlice meda

Postupak
Korak1
Za biskvit prvo na pari otopite čokoladu i pustite da se malo prohladi.

U originalnom receptu se stavlja mlaćenica, a kako sam već pisao na ovim stranicama, najjednostavnija zamjena je da mlijeku dodate žlicu limunovog soka, pomiješate, pustite da odstoji bar 5 minuta pa pomiješate ponovno.

Korak2
U jednoj zdjeli dobro pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu). U drugoj zdjeli miksajte mlaćenicu, ulje, jaja, vaniliju i otopljenu čokoladu. Kad se smjesa fino sjedinila, dodajte ju suhim sastojcima i miksajte dalje. Na kraju miksajući dodajte i kavu.

Korak3
Kalup za tortu obložite pek papirom na dnu, a stijenke namažite maslacem i malo pobrašnite. Pećnicu unaprijed zagrijte na 175 stupnjeva. Ulijte pola smjese za biskvit i pecite 35 minuta. Ostavite da se ohladi pa ga izvadite. Zatim ispecite drugi dio biskvita. Naravno, ako imate dva jednaka kalupa i oni vam istovremeno stanu u pećnicu, "na konju ste".

Korak4
Za sve ganache kreme je procedura ista. Vrhnje za šlag stavite na vatru i kuhajte do trena kad počne kipiti. Zatim ga maknite s vatre i prelijte preko sitno natrgane čokolade. Ostavite minutu pa dobro pomiješajte žlicom ili špatulom dok se sva čokolada ne otopi. Za crnu i mliječnu čokoladu stavite omjer 200 gr čokolade s 2 dcl vrhnja, a za bijelu smanjite količinu vrhnja na 1,5 dcl. Ganache kreme stavite u zamrzivač na 15-ak minuta pa ih izmiksajte mikserom.

Korak5
Kombinirajte biskvite i kreme kako vas je volja, ali prije nanošenja novog sloja stavite tortu na pola sata u frižider da se prethodna krema stisne. Ja sam na prvi biskvit stavio crni ganache (pa u frižider), zatim bijeli ganache (frižider), drugi biskvit, mliječni ganache (i u frižider).

Korak6
Za glazuru je postupak sličan, samo nema miksanja. Natrgajte tamnu čokoladu i dodajte med. Zalijte vrućim vrhnjem, pustite minutu, dobro pomiješajte da se čokolada i med otope i odmah prelijte preko hladne torte. Stavite u frižider da se stisne. Ukrasite po želji.
Rezultat slika za Torta s pet nijansi čokolade

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design