Fenomenalna torta sa još lepšim komentarom : “Kao da jedem snikers čokoladu ali kašičicom”. Komentar koji me je oduševio, a torta se pošto je pravljena za rodjendan pojela za pola sata, cela, štp bi se reklo ” liznula sam je”. Pravim je opet sigurno, ali za svoj gušt!
Sastojci za kore – peku se 3 :
- 4 belanca
- 100 gr pečenog blendiranog kikirikija ( ko nema blender onda polu seckanog polu mlevenog kikirikija )
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 1 kašika kakaoa
Fil I:
- 12 žumanaca
- 300 gr šećera
- 100 gr crne čokolade
- 200 gr mlečne čokolade, može i 100 gr, ja stavila više, ne može da bude loše
- 250 gr margarina
- 4 snikers čokoladice
Fil II – karamel – dulche de leche :
- 200 gr šećera
- 2 kašike vode
- 20 gr margarina
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Fil II:
Prvo njega praviti.
Pomešti vodu i šećer u šerpi pa staviti na laganu vatru da se šećer otopi.
Kada se otopi, kada nema više ni jedne grudvice šećera dodati margarin i izmešati dok se ne otopi.
Dok to radite u posudi pored vam se zagreva slatka pavlaka.
Kada se margarin otopio nalijte vruću slatku pavlaku i mešajte još 5 minuta.
Sklonite sa vatre da se skroz ohladi.
Kada bude mlako stavite u frižider da se dodatno stegne.
Kore:
Ulupati belanca sa šećerom u jak šne, da stoji na žicama miksera, pa dodati kikiriki i kakao, pa promešati.
Obložiti pleh od 25 cm pa istresti smesu i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 15 minuta.
Gotova je kad porumeni, tačnije potamni jer je već svetlo braon.
Peći ovako 3 kore i sve tri ohladiti.
Fil I:
Ulupati žumanca sa šećerom, da promene boju, da skoro pobele pa staviti na paru da se kuva ( šerpu u šerpu, a donja ima sa dva prsta vode ).
Kad provri voda u donjoj šerpi kuvati 10 minuta, pa dodati iseckan margarin i izlomljenu crnu čokoladu, pa sve zajedno mešati da se otopi i kuva još 15 minuta. Skloniti sa vatre da se hladi.
U ohladjenod odati iseckane snikers čokoaldice i iseckanu mlečnu čokoladu, promešati i ostaviti do filovanja.
Izvaditi iz frižidera karamel, dulche de leche, pa ga izmiksirati jer verovatno će na nekim mestima jako da se stegne a negde ne, kada ga izmutite dobićete predivan karamel krem i izmućen će biti nešto svetliji.
Redjati tortu.
Kora, fil II, fil I, kora, fil II, fil I, kora.
Tortu najbolje redjati u kalupu ili šerpi u kojoj ste pekli kore.
Obložiti folijom pa kontra mazati, kora, fil I, pa fil II, do kraja, zategnuti foliju preko torte i ostaviti u frižideru.
Ostaće vam karamel krema, fila II pa sa njim još možete preko tortu premazati, a dekorisati po želji.
Prijatno.
0 komentari:
Objavi komentar