Novogodišnja dekorativna pogača, punog ukusa, mekana i rastresita sigurno će obogatiti vašu Novogodišnju trpezu. Pošto se premazuje margarinom možete da izaberete da li će biti posan ili ne.
Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 40 gr svežeg kvasca
- 800 gr + 100 gr brašna
- 50 ml ulja + 2 kašike
- 250 gr margarina + 1 kašika brašna
- 3 kašičice soli
Priprema:
U veću posudu staviti vodu, izmrviti kvasac i dodati šećer pa izmutiti kašikom.
Odmah dodati pola brašna, 400 gr, pa umutiti.
Dodati so i ulje, pa opet umutiti.
Postepeno dodavati ostalo brašno, 400 gr, pa umesiti testo.
Pouljiti sa one 2 kašike i ostaviti 30 minuta da nakisne.
Nakislo testo premesiti i podeliti na 4 jednaka dela .
Omekšati margarin da može da se maže i dodati kašiku brašna i umutiti.
Svaki komad testa razvući u pravougaonik 20 x 35 cm i premazati sa margarinom.
Iskorisiti 1/5 margarina.
Uviti svaki pravougaonik u rolat pa odseći krajeve i rolat onda preseći na 4 jednaka dela, pa svaki deo ukoso preseći da se dobiju trouglovi ( slika ).
Redjati u tepesiju koju ste podmazali tako što ćete okretati duži deo na dno tepsije a višlji ka ivici tepsije ( slika ).
Kada psolažete trouglove u krug, tako i popunite, a sam unutrašnji deo popunite onim okrajcima rolata što se odsekli.
Otopite ostatak margarina još malo pa premažite celu pogaču ( slika )
Ostavite da kisne 20 minuta pa uključite rernu na 200 stepeni.
Pleh je dimenzija 30 cm.
Pecite otprilike 20 – 25 minuta, da fino porumeni, zavisno od rerne.
Pečenu pogaču četkicom premažite margarinom, tu vam treba pola kašike od umućene smese.
Rasporedite margarin, tačnije 1/5 koja vam je ostala da imate i pogaču pre i posle pečenja da premažete.
Ostavite 10 minuta da odstoji pa poslužite.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar