29. 01. 2015.

Kolač sa jabukama

Kad god ne znam šta bih a ja napravim pitu ili kolač sa jabukama. Jabuka ima cele godine pa su baš zgodne za pripremu. Ovo je jedan običan kolač sa biskvitom i filom od jabuka. Jednostavno.
pita sa jabukama
Sastojci:
  • 170 gr kristal šećera
  • 4 velika jaja
  • 180 gr mekog  brašna
  • 1/2  kesice praška za pecivo
  • 120 ml mleka
  • 60 g putera
  • 1 prstohvat soli
  • 6  jabuka
  • 1 kašičica cimeta
  • 5-6 kašika ulja
  • 80 g šećera
  • šećer u prahu (za posipanje )
Priprema:
Ulupati jaja sa šećerom, nije potrebno odvajati, ali veliko brzinom dobro umutiti.
Dodati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Odvojeno staviti mleko i maslac, pa staviti na laganu vatru da se otopi maslac, neka mleko ne provri.
Postepeno sipati melko u prethodno umucenu smesu i nastaviti mutiti.
U veći pleh staviti papir za pečenje i istresti pola smese.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni  na 180 stepeni 10 – 15 minuta, zavisno od rerne.
Postupak ponoviti još jednom, da se dobiju dve kore.
Jabuke očistiti i izrerndati pa staviti na vatru sa 80 gr šećera i uljem.
Ostaviti dok se šećer ne otopi i mešati.
Dodati cimet, promešati i ostaviti jos 5 – 10 minuta dok višak vode ne ispari.
Ne mroa sav višak da ispari jer kada nanesete fil od jabuka na koru, kora će fino upiti taj sok.
Odgore samo posuti šećer u prahu i ostaviti da malo odstoji da sokovi upiju u kore.

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design