20. 01. 2015.

Kinder torta sa krem bananicama


Za koru potrebno:
10 belanaca
10 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašika ulja
200 g oraha
200 g eurokrema

Za fil:
10 žumanaca
200 g šećera
2 kesice pudinga od vanile
5 kašika brašna
250 g margarina
100 g čokolade
5 krem bananica
300 g plazma keksa (ili piškote)
200 g Moja Kravica Kuhinjica slatke pavlake
1 l Moja Kravica mleka

Umutiti belanca sa šećerom, dodati brašno i ulje, pa umućenu masu izručiti u pleh gde smo već stavili foliju i 200 g seckanih oraha.

Koru peći na 180 C 25 minuta. Ispečenu koru prevrnuti na tacnu. Zatim onako vruću koru prelijemo sa 200 g eurokrema i ostavimo da se kora ohladi.

Pripremiti fil: Odvojiti od litre mleka deset kašika mleka, a ostatak mleka staviti da prokuva, zatim sastaviti žumanca, brašno, puding i deset kašika mleka i sve zakuvati. Kada se masa zgusnula ohladiti, pa dodati umućen margarin. Umućenu masu podeliti na dva jednaka dela, pa u jedan deo dodati otopljenu čokoladu, a drugi 5 sitno iseckanih krem bananica.

Filovati tortu: Prvo ide kora sa eurokremom, zatim žuti fil, pa piškote ili plazma keks koji se provlači kroz neki sok, zatim tamni fil, a odozgo isfilujemo umučenom Moja Kravica Kuhinjica slatkom pavlakom.

Pilece rolice


Priprema


Najprije napravi sir sa zacinima tako sto ces cesnjak usitniti , a zacine najeckati , dodaj soli i papra i sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu . Ostavi sa strane do upotrebe .

Papriku prepeci , oguli , ocisti od sjemenka i nasjeckaj . Pilece prsi prerezi vodoravno i malo protuci baticem za meso . Posoli i popapri . Luk nasjeckaj . Meso premazi pripremljenim sirom , polozi 5-6 listova rikule , te pospi paprikama i lukom.

Svaki komad mesa zarolaj u cvrstu rolicu i ucvrsti cackalicom . Posudu za pecenje oblozi papirom za pecenje i poslozi rolice .

Svaku rolicu premazi obilato pestom od suhih rajcica . U ovom stadiju jelo mozete umotati i zalediti ili cuvati u hladnjaku i zapeci slijedeci dan .

Pripremljene rolice peci nepokrivene u pecnici ugrijanoj na 200 stupnjeva ko 40 min. Pecenim rolicama izvadi cackalice .

Prije serviranja prerezi rolice napola i serviraj sa prilozima i salatom . Ja sam servirala sa slozencem od buce i kelja i okusi su se perfekno slozili . Recept za slozenac mozete naci ovdje .

01. 01. 2015.

Američke palačinke


Tradicionalno i dobro poznato jelo u Americi, najčešće za doručak, svakako su američke palačinke. Njihova glavna karakteristika, za razliku od naših domaćih evropskih palačinki je da im se dodaju sredstva za podizanje, odnosno prašak za pecivo, one su vidljivo deblje, ali i vidljivo manje od naših, promjera svega 7,5-8 cm. Poslužuju se najčešće uz javorov sirup , svježe voće ili maslac od kikirikija.

Potrebno:
200 g mekog brašna (za dizana tijesta)
1 žličica praška za pecivo
2 jaja (odvojena)
300 ml mlijeka
1 žličica maslaca
2 žlice meda
malo soli
svježe borovnice
suncokretovo ulje

za posluživanje
svježe voće po želji (borovnice, jagode)
Javorov sirup, sladoled od vaniije i
nasjeckan pistacio za dekoraciju

Postupak:
Pomiješajte suhe sastojke, brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Jaja odvojite, pa žumanjke dobro istucite s mlijekom, medom i žličicom maslaca, dodajte suhe sastojke i sve dobro pjenjačom izmješajte. U zasebnoj zdijeli istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa ih u nekoliko navrata umiješajte u smjesu brašna i žutanjaka.

U non stick tavi za palačinke zagrijte dvije žlice suncokretova ulja ili jednu žličicu maslaca. Na zagrijano većom kuhinjskom žlicom izlijte tijesto da u isto vrijeme dobijete dvije ili tri palačinke veličine otprilike 7,5-8 cm, po želji dodajte im svježe borovnice. Pecite oko tri minute na srednje jakoj vatri dok se na površini ne pojave mali mjehurići ili do zlatno žute boje, a zatim okrenite palačinke i pecite još 2-3 minute.

Palačinke slažite na topao tanjur jednu iznad druge, prekrijte ih kuhinjskim papirom kako bi održale toplinu. Poslužite ih uz javorov sirup, ostatak borovnica ili voće po vašoj želji ili uz sladoled od vanilije dekoriran sjeckanim pistacijem.


07. 11. 2014.

Pita od sira - Sirnica



Sastojci:

4 jufke
300 g sira, mladog
3 jaja
sol
600 g kajmaka
145 g masla

Priprema:

U zdjeli dobro umutite jaja pa dodajte sir i sol. Sve dobro izmiješajte.

Razvucite jufke na brašnjavoj površini i prekrijte sa redovima smjese od sira tako da jufke možete rolati.

Urolajte jufke i složite u kovrte u podmazanu posudu za pečenje.

Rastopite ostatak masla i pomiješajte sa kajmakom pa sa pola smjese premažite jufke.

Stavite pitu u pećnicu i pecite 30-40 minuta ili dok ne bude pečena.

Izvadite pitu iz pećnice, premažite sa ostatkom smjese od kajmaka i vratite ponovo u pećnicu da se malo zapeče.

Izvadite, ostavite da ohladi a zatim poslužite.

03. 11. 2014.

Čokoladni keks s okusom mente



Sastojci:

250 gr kakaa

150 gr brašna

125 gr maslaca

125 gr šećera

1 jaje

Šećer u prahu

80 gr vrhnja

200 gr čokolade za kuhanje

1 kašikica ekstrakta peperminta

Dodatnih 200 gr čokolade za glazuru


Pomiješajte kakao i brašno u jednoj posudi.

Maslac i šećer umutite mikserom.

Dodajte jaje i dobro umutite, pa umiješajte mješavinu brašna i kakaa.

Kada dobijete ujednačeno tijesto podijelite ga na dva jednaka dijela, oblikujući od tih dijelova dva diska.

Umotajte u plastičnu foliju, pa ostavite tijesto najmanje 1 h da odstoji u frižideru.

Nakon što odstoji, tijesto stavite na radnu površinu posutu šećerom u prahu.

Razvijte tijesto na debljinu 0.32 cm, pa čašom oblikujte keksiće dimenzija 5 cm.

Poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Stavite u rernu na 200 °C i pecite 10-15 minuta.

U međuvremenu napravite fil.

Stavite vrhnje da proključa, pa dodajte 200 gr čokolade.

Kuhajte uz konstantno miješanje dok smjesa ne postane glatka.

Umiješajte ekstrakt peperminta, pa ostavite da se ohladi, 10-15 minuta.

Jednu kašikicu fila stavite na jedan keksić koji se ispekao, pa preklopite drugim.

Ponavljajte postupak do isteka materijala.

Stavite u frižider i zadržite 10-ak minuta, a u međuvremenu napravite glazuru.

Istopite čokoladu iznad posude sa ključalom vodom, pa jednu stranu svakog sendvič-keksa potopite u glazuru.

Stavite u frižider 15-ak minuta, pa poslužite.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design