03. 11. 2014.

Čokoladni keks s okusom mente



Sastojci:

250 gr kakaa

150 gr brašna

125 gr maslaca

125 gr šećera

1 jaje

Šećer u prahu

80 gr vrhnja

200 gr čokolade za kuhanje

1 kašikica ekstrakta peperminta

Dodatnih 200 gr čokolade za glazuru


Pomiješajte kakao i brašno u jednoj posudi.

Maslac i šećer umutite mikserom.

Dodajte jaje i dobro umutite, pa umiješajte mješavinu brašna i kakaa.

Kada dobijete ujednačeno tijesto podijelite ga na dva jednaka dijela, oblikujući od tih dijelova dva diska.

Umotajte u plastičnu foliju, pa ostavite tijesto najmanje 1 h da odstoji u frižideru.

Nakon što odstoji, tijesto stavite na radnu površinu posutu šećerom u prahu.

Razvijte tijesto na debljinu 0.32 cm, pa čašom oblikujte keksiće dimenzija 5 cm.

Poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Stavite u rernu na 200 °C i pecite 10-15 minuta.

U međuvremenu napravite fil.

Stavite vrhnje da proključa, pa dodajte 200 gr čokolade.

Kuhajte uz konstantno miješanje dok smjesa ne postane glatka.

Umiješajte ekstrakt peperminta, pa ostavite da se ohladi, 10-15 minuta.

Jednu kašikicu fila stavite na jedan keksić koji se ispekao, pa preklopite drugim.

Ponavljajte postupak do isteka materijala.

Stavite u frižider i zadržite 10-ak minuta, a u međuvremenu napravite glazuru.

Istopite čokoladu iznad posude sa ključalom vodom, pa jednu stranu svakog sendvič-keksa potopite u glazuru.

Stavite u frižider 15-ak minuta, pa poslužite.

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design