21. 10. 2014.

Gurabije sa medom


Priprema:

U zdjelu stavite maslo, med, jaje, brašno i šećer pa miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Oblikujte gurabije, pa u svakoj gurabiji napravite udubljene u sredini.

Poredajte gurabije u podmazanu posudu za pečenje i pecite u pećnici na umjerenoj temperaturi dok ne dobiju rumenu boju.

Izvadite iz pećnice, ostavite da ohlade a zatim poslužite.

Sastojci:

250 g masla
150 ml meda
1 jaje, umućeno
500 g brašna
1/2 kašike šećera

DOMAĆE BAKINE HURMAŠICE



Odlične domaće humrašice po bakinoj recepturi, koje su posebno prijatnog ukusa. Recept uopšte nije zahtjevan, niti će vam oduzeti puno vremena, stoga isprobajte ih još danas :))

Priprema:

U zdjeli pomiješajte maslo, 1 čitavo jaje i 1 žumance a zatim dodajte kiselo mlijeko i brašno i napravite tijesto.
Rukom iskidajte tijesto na komade i oblikujte hurmašice.
Poredajte hurmašice u podmazanu posudu za pečenje i pecite dok ne dobiju rumenu boju, 20-30 minuta.
U međuvremenu stavite vodu, šećer i sok od limuna u lonac i kuhajte 10-12 minuta da napravite agdu.
Izvadite hurmašice iz pećnice, prelijte agdom i poklopite.
Poslužite hladne.

Sastojci:


250 g masla
1 jaja
1 žumance
250 ml kiselog mlijeka
1 kg brašna
1 kg šećera
1 l vode
sok od limuna


(pokazivac.com/receptizapet.blogspot.com)

Ružica



Priprema:

  1. Staviti dvije jufke, jednu na drugu, posuti ih jednim dijelom isjeckanih oraha, zatim preklopiti jednom jufkom, posuti orasima, ponovo preklopiti jufkom i posuti orasima.
  2. Uviti u roladu i izrezati na komade debljine 1-2 cm.
  3. Izrezane komade staviti u pleh za pečenje, zaliti ih uljem i peći 30 minuta na 150 °C.
  4. U međuvremenu napraviti agdu od 700 gr šećera, 1 vrećice vanilin šećera i 300 ml vode.
  5. Kada se ružice ispeku, premazati ih maslacem, zaliti vrućom agdom i poslužiti hladne.

Sastojci:

  • 1 kg jufke
  • 100 gr maslaca
  • 2,5 dl ulja
  • 400 gr isjeckanih oraha
  • 700 gr šećera
  • 1 vanilin šećer

Pečena ćurka



Sastojci:

1 ćurka (bez vrata i iznutrice)
1/4 šoljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 kašikice soli
1,5 kašikica bibera
1 kašikica mljevenog tamjana
1 šoljica meda
1/2 šoljice istopljenog putera
2 kašikice osušenih listova kadulje
1 kašike svježeg, mljevenog-isjeckanog peršuna
1 kašikica osušenog bosiljka

Priprema:

Zagrijati rernu na 165 °C. Oprati ćurku i nježno preći preko papirnim ubrusom kako bi se posušila. Premazati je maslinovim uljem iznutra i vani.

Pomiješati jednu kašikicu soli, pola kašikice bibera i tamjan u manjoj posudi i poprskati ćurku ovom mješavinom.

Staviti ćurku u posudu za pečenje i peći 2 h u prethodno zagrijanoj rerni na 160 °C

Pomiješati med, istopljeni maslac, kadulju, peršun, 1 kašikicu soli, 1 kašikicu bibera, bosiljak i miješati smjesu dok se ne izjednači i postane glatka.

Premazati ćurku ovom glazurom i vratiti u rernu. Ostaviti dio glazure za daljnje premazivanje.

Ćurku peći dok ne porumeni i počne ispuštati sok, otprilike oko 2 sata još.

Potrebno je svako malo premazivati ćurku glazurom od meda dok se peče.

Nakon što se ispekla, izvaditi ćurku iz rerne, prekriti aluminijskom folijom i ostaviti na toplom mjestu 10 do 15 minuta do rezanja.

19. 10. 2014.

Pita zeljanica



Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 50 ml ulja
  • 500 gr svježeg sira
  • 500 gr špinata
  • 1 jaje
  • 2 kašike pavlake
  • 3 kašike mlijeka
  • 2 kašike kajmaka
  • Sol

Priprema:

U jednu posudu sjediniti 1/2 kg brašna, 1 kašikicu soli i 3 kašike ulja.

Uz postepeno dodavanje mlake vode mijesiti tijesto i kada se dobije glatka, polutvrda cjelina, podijeliti ga na dva dijela.

Oba dijela oblikovati u dvije lopte i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Nakon što odstoji, tijesto malo razviti oklagijom, premazati jufke uljem, preklopiti ih (jednu polovinu preko druge) i ostaviti još 20 minuta.

U međuvremenu napraviti fil.

Sjediniti 500 gr svježeg sira, 500 gr očišćenog, isjeckanog špinata, 1 jaje, 2 kašike pavlake i sol, pa sve izmiješati.

Jufke prstima razvući što je moguće tanje, posuti ih napravljenim filom i urolati.

U pleh premazan uljem staviti urolane jufke i peći 40 minuta na 200°C.

Izmiješati 3 kašike mlijeka i 2 kašike kajmaka, zagrijati, pa ovom smjesom preliti ispečenu pitu.

Ponovo je vratiti u rernu i peći još 5 minuta.

Pitu izrezati i poslužiti toplu.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design