13. 04. 2017.

PLETENICE SA SIROM I PUREĆOM ŠUNKOM



Neodoljive pletenice sa sirom i puretinom će vas uistinu oduševiti. Bezo se prave, a još brže pojedu. Lijepo izgledaju, a u njihov okus ćete se uvjeriti kada ih probate, zaista je fenomenalan spoj puretine i sira. Naravno, ukoliko imate želju još nešto ubaciti, uradite to slobodno, nećete pogriješiti.



Sastojci:

500 gr brasna
3,5 dcl mlijeka
15 grama svjezeg kvasca
1 kašikica secera
0,5 dcl ulja
250 grama svjezeg sira
1 dcl kiselog vrhnja
1 zlicica soli
2 jaja
pureća šunka



Priprema

Dici kvasac sa 1 dcl mlakog mlijeka i zlicicom secera. Pripremiti 400 grama brasna, staviti ulje i pripremljeni kvasac. Sa ostatkom mlakog mlijeka zamjesiti glatko tijesto. Sa ostatkom brasna umijesiti tijesto do zeljene gustine.

Ostaviti tijesto na toplom da se digne. Dignuto tijesto podijeliti na 2 lopte. Svaku loptu razvuci u pravougao. Pomjesati sir sa vrhnjem i snijegom od 2 bjelanca.

Po sredini namazati sa polovinom pripremljenog sira i naredati pureće šunke Zavrnuti krace rubove 2 cm preko fila i isjeci sa obe strane trake sirine 2 cm.

Preklapati ukrizeno trake preko fila. Kada je pletenica zavrsena sloziti u uljem podmazanu tepsiju. Postupak ponoviti sa oba tijesta.

pinterest.com / receptizapet.blogspot.ba /

ČOKOLADNA TORTA NEODOLJIVOG OKUSA I IZGLEDA



Neodoljiva čokoladna torta za sve ljubitelje čokolade i čokoladnoga :)) Kao što već vidite, zgleda fantastično, i veoma bogato, tako da je uvijek možete poslužiti uz svaku prigodu i najzahtjevnijim gostima, koji će vam pokušati naći neku manu na njoj, ali vjerujte da neće uspjeti, jer je ona upravo jedinstvena. Stoga, bacite se na posao i napravite ju već danas :))


Sastojci:

- 125 ml mleka

- 500 g čokolade za kuvanje

- 250 g omekšalog putera

- 250 g šećera

- 4 jajeta

- 100 g gustina

- 250 g keksa

- 3 kašike kakaoa

- 1 prašak za pecivo

- 600 ml slatke pavlake

- 6 kašika ruma



Priprema:

Rernu zagrijte na 175 stepeni. Mlijeko stavite na vatru da se polako zagrije. Nasejckajte 100 g čokolade, rastopite je u mlijeku i ostavite da se smjesa prohladi. Umutite puter i šećer, pa naizmjenično sa 50 g gustina umiješajte jedno po jedno jaje.


Izmiješajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaoa i prašak za pecivo, pa tu smesu umješajte zajedno s prohlađenim čokoladnim mlekom.

Tijesto sipajte u namašćeni kalup, pecite ga u rerni 30 minuta, pa izvadite da se ohladi. Zagrijte slatku pavlaku, pa je sklonite s vatre.

Krupno nasjeckajte preostalih 400 g čokolade i rastopite je u pavlaci. Izlijte smjesu u posudu za mućenje i ostavite dva sata u frižideru.

Čokoladno tijesto presjecite na tri kore, pa ih poprskajte rumom. Ohlađenu čokoladnu smjesu promješajte, njom nafilujte kore i tortu ukrasite po želji.



receptizapet.blogspot.ba

TORTA KOJA NESTAJE U TREN OKA - PJENASTA ČOKOLADNA TORTA



Jednostavna i brza pjenasta tort, koje će vam se naprosto topiti u ustima. Kao što vidite jako lijepo izgleda, tako da je uvijek možete poslužiti vaši gostima, ili ako je u pitanj neka druga vrsta prijema. Odličnog je okusa u što ćete se uvjeriti i sami ukoliko se odlučite napravite je u skorije vrijeme.


 POTREBNO JE:

ZA KORE:

6 jaja,
6 kašika šećera,
1kašika ulja,
1prašak za pecivo,
6 kašika brašna,
3 kašike kakaoa.



ZA FIL:

2 pudinga od čokolade,
1 l mlijeka,
250 g šećera,
200 g kokosovog brašna,
2 kesice želatina,
3 dl slatke pavlake,
3 dl čokoladnog mleka za natapanje kora,
1 šlag,
50 g rendane čokolade.




PRIPREMA:

Umutite jaja sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte ostale navedene sastojke i ispecite koru u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. U mlijeku skuhajte oba pudinga sa šećerom i kokosovim brašnom.

Dok je smjesa vruća, dodajte želatin i dobro promješajte. Ostavite fil da se ohladi, pa u njega dodajte pjenasto umućenu slatku pavlaku. Koru presjecite na dva djela i svaki natopite čokoladnim mlijekom i filujte. Odozgo stavite šlag i pospite rendanom čokoladom.

tortekolaci.com

UKUSNA PITICA SA NEODOLJIVIM JAGODAMA I ORASIMA




Ukusna i veoma osjvežavajuća brza pitica od jagoda i oraha, koja će vas osvojiti munjevitom brzinom. Kao što vidite, sam njen izgled u vama budi žudnju da je probate, a kada već to uradite, neće vam biti dosta. Vaša dječica će je voljeti, a naavno i mi odrasli, a pored toga slobodno je možete poslužiti gostima, ili ako je u pitanju neka vrsta prijema. Zadovoljit će sve kriterije, tako da ju slobodno možete pripremiti već danas.



– 170 g brašna

– 100 g maslaca

– 100 g šećera

– 1 jaje

– 500 g jagoda

– 1 puding od jagoda

– 5 dl mlijeka



Priprema:

Umijesite jaje, šećer, maslac i brašno. Tijesto se razvije između dva masna papira pa se stavi kratko u led.

Kada malo očvrsne utisne se u kalup za pite bez skidanja gornjeg djela masnog papira po kome se posipa pasulj ili pirinač kako tijesto nebi naraslo. Peče se u rerni 15 min na 180 stepeni.

Dok se tijesto peče očistimo i operemo jagode te pripremimo puding. Kada je tijesto gotovo pospe se jagodama i prelije pudingom.


Nakon hladenja može se ukrasiti umućenom slatkom pavlakom, pospite mljevenim orasima, ako želite, pa poslužiti dobro rashlađeno, jer je rashlađena još boljeg okusa.

receptizapet.blogspot.ba

NAPRAVITE FANTASTIČNA USKRŠNA JAJA SA POTPUNO PRIRODNIM BOJAMA




Zašto kupovati boje, koje su možda i loše po naše zdravlje, kada možemo koristiit potpuno prirodne. Pitate se kako to uraditi, vrlo jednostavno, koristićemo sastojke koje svi imamo u našoj kuhinji. Bit će vam potrebno nekoliko sastojaka poput kupusa, luka, kurkume i još nekih sastojaka, koje uglavnom svi uvijek imamo pri ruce. Iskreno se nadamo da će vam biti zabavno praviti ih upravo na ovaj način.



Sastojci:

– 1 manja glavica crvenog kupusa
– 10-ak glavica crnog luka opne (lukovice)
– 2 kašike kurkume
– kašika šećera i par kapi sirćeta

Priprema:

– Plava boja:

Kupus izrežite na krupnije rezance i ubacite u šerpicu. Zgnječite ga tučkom da pusti sok, sipajte vodu, dodajte par kapi sirćeta, malu kašičicu šećera, pa sve skupa prokuvajte. Jaja kuvate posebno! Kupus i voda zajedno u šerpici daju mramornu boju jaja, a ako želite čistu plavu, odstranite (procedite vodu) kupus, jaja ubacite u vodu i ostavite preko noći.



Što jaja duže stoje u vodi, boja je tamnija. Sutradan ih izvadite i premažite krpicom umočenom u ulje ili komadićem slanine.

– Crvena boja:

Skinite spoljne omotače crnog luka i stavite u šerpu s vodom. Kuvajte jaja u lukovini, sklonite s vatre i ostavite ih neko vreme u vodi. Izvadite jaja, premažite ih krpicom namočenom u ulje i složite u korpicu.



– Žuta boja:

Kurkumu izručite u vodu, malo prokuvajte, dodajte šećer i ubacite kuvana jaja. Ostavite preko noći da jaja upiju boju, a sutradan ih izvadite, premažite i složite u korpicu. Kuvana jaja možete ukrasiti i na ovaj način. Izabrani motiv izrežite sa salvete i nanesite ga na kuvano jaje, koje ste prethodno premazali blago umućenim belancem. Ostavite da se osuši, a potom dodajte ostalim jajima.

telgraf.rs / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design