17. 03. 2015.

Posna keks torta


Idelano i brzo rješenje ako postite da se zasladite. Biće gotova za 15 minuta, a veoma je ukusna.

Sastojci :
  • 6dl vode
  • 2 posna pudinga od vanile
  • 6 kapika šećera
  • 50gr posnog margarina za kuvanje
  • 100gr mlevenih oraha
  • 20 komada petit keksa
 
Priprema:
Podeliti keks na tri dela.
Meni je tepsija malo uža pri dnu, pa sam ja podelila donji red 6, a dva sledeća po 7.
Pomešajte puding i šećer sa malo vode, od onih 6dl, pa ostatak stavite da provri.
Zakuvajte puding i kad se zgusne dodajt emargarin i mešajte dok se ne otopi.
Stavite prvi red keksa, pa 1/3 fila, pa pospite mlevenim orasima.
tako uradite i sa ostala dva red, pa stavite u frižider da se dobro prohladi.

Posna torta


Sastojci za kore – mera je šolja od mleka:
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera
  • 4 kašike pekmeza ili marmelade ( ja sam stavila domaći od kajsije )
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 1,5 šolja kisele ili obične vode ( bolje bi bilo kisela, ali ja nisam imala i stavila sam običnu, kora je uspela svejedno )
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prašak za pecivo
Krem:
  • 1 l vode
  • 10 kašika brašna ( ili 3 pudinga, odaberite sami )
  • 3 kašike šećera
  • 200 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu ( ili po ukusu )
  • 200 gr posne čokolade ( kako krem tabla )
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ići ovim redosledom kako su sastojci napisani i stavljati ih u plastičnu posudu u kojoj ćete ih sve umutiti.
Staviti sve sastojke i izmešati dobro žicom za mućenje, nije potreban mikser, a može, ja nisam.
Dok se rerna ugrejala i vi ste završili pripremu kore. Potrebno je da se šećer otopio i da nema grudvica.
Obložiti pleh 30 x 20 istresti pola smese i staviti da se peče.
Peći dok kora ne porumeni, bude svetlo braon.
Otprilike 15 – 20 minuta zavisno do rerne. Nikako nemojte otvarati 10 minuta.
Pečenu koru izvaditi, opet obložiti pleh i istresti drugu polovinu. Isto peći i ohladiti.
Svaku koru preseći sad horizontalno, da se dobiju 4 tanke korice.
Ako niste vični sečenju pecite 4 puta, ili sve od jednom pa secite na 4 dela.
Kora je mekana i lepljiva.
Pomešati za krem brašno ( puding ) i šećer, dodati malo hladne vode, da se to sve razmuti ( 200 ml ).
Ostatak vode staviti da provri, i kad provri zakuvati razmućenu masu.
Mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi.
Skloniti da se ohladi.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu, pa mu dodati ohladjen krem i opet ulupati.
Ne mutiti predugo da margarin ne bi otpustio krem.
Kora, krem, kora, krem, kora, krem, kora i odgore i okolo krem. Ima ga dovoljno.
Dekoracija po želji.
Hladiti nekoliko sati pa poslužiti.
Ja slažem tortu uvek u šerpi ili kalupu u kojem sam pekla, tako su mi sve ivice ravne i ravnomerne.
Uvek stavim foliju pa okrećem šerpu ili skidam obruč kada mi torta odstoji sat – dva u zamrzivaču.

16. 03. 2015.

Ručak – supa, krompir, meso, paprika, salate

Prijedlog kako možete da iskombinujete nedjeljni ručak, ako nemate ideje šta bi pripremili.

4. meso iz rerne
6. cvekla i zelena salata
Skoro sve recepte imamo, otvarate ih klikom na naziv jela. Ostalo nam je napisati samo recept za meso.
6 šnicli koje izaberete, bilo da su juneće ili pileće izlupate tučkom za meso i posolite.
Ostavite da odstoje 10 minuta.
Zagrijte ulje u tiganju, pa svaku šniclu uvaljate u brapno i pržite po nekoliko minuta sa svake strane.
Ispržene šnicle slažete odmah u keramičku ili vatrostalnu posudu.
Dok to radite, pržite uključite rernu da se grije na 200 stepeni.
Kada ste ispržili šnicle zalijete ih sa masnoćom iz tiganja i uspete čašu vode.
Prekrijete aluminijumskom folijom i stavite u rernu.
Posle 45 minuta skinete foliju i dopečete još 15 – 20 minuta.
Sve služite toplo.

14. 03. 2015.

Šuškava torta - puslica


Torte sa sušenim korama su fantastične, ali se ne prave često jer sušenje kora oduzima jako puno vremena. Ja sam u daljem tekstu recepta objasnila kako sam ja to pojednostavila sušeći sve kore odjednom.
3 kore po:
  • 3 belanca
  • 6 kašika šećera
  • 1 čep sirćeta
Krem:
  • 9 žumanaca
  • 250 gr šećera
  • 100 gr čokolade po izboru ( ja sam stavila 200 gr )
  • 250 gr margarina
  • 150 gr šećera u prahu
  • 200 gr šlaga ( ja stavila 200 ml slatke pavlake, mnogo mi je lepše sa njom )


Priprema:

Krenite sa lupanjem belanaca. Kada počente mutiti i belanca krenu da pene onda postepeno dodavajte po kašiku šećera i mutite.
Na kraju dodajte sirće i nastavite mućenje.
Smesa treba da je jaka, glatka i sjajna.
Papir za pečenje stavite u  okrugao pleh veličine 23cm pa sušite koru 2h na 100 stepeni.
Ja ne radim tako, ja stavim papir za pečenje u tri tepsije od rerne, a na njima nacrtam 3 kruga.
Pošto su smese jake i čvrsto stoje mogu da se na tim krugovima održe, ne cure.
Stavim sve tri na 100 stepeni 2h uz ventilator.
Pomešati  žeumanca sa šećerom, pa staviti na paru da se kuva.
Krem je gotov kad se zgusne, a varjačom povučete po dnu šerpe i ostaje trag.
Sklonite sa vatre pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte da se otopi, pa ostavite da se ohladi.
Ulupajte margarin sa šećerom u prahu penasto, pa njemu dodavajte postepeno ohladjen krem uz mućenje.
Na taj način nece doći do razredjivanja krema.
Ulupajte šlag ili latku pavlaku.
Kora, tamni kre, šlag, kora tamni krem, šlg, kora.
Meni je ostalo malo krema i šlaga pa sam ih nabacila okolo i sastrane.

12. 03. 2015.

Kinder milk šnite


Predivan kolač. Naravno nije baš kao iz prodavnice ali sigurno ćete uživati i vi i vaša djeca.


Sastojci:
  • 6 jaja
  • 100 gr šećera
  • 25 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike kakaoa
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
Krema:
  • 250 ml kondenzovanog mleka ( Dobija se kuvanjem 500 ml mleka sa 3 kašika šećera. Kuvate dok se mleko količinski ne prepolovi )
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 krem učvršćivač
  • 6 gr želatina
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica ekstrata od vanile
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati žumanca i opet umutiti.
Dodati postepeno ulje, mleko pa med uz mućenje.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sjediniti žicom za mućenje.
Od dobijene smese peći dve koreu plehu veličine 30 x 20 cm na 180 stepeni.
Potpuno ohladiti pečene biskvite.
Za krem potopite želatin u 3 kašike vode.
KOndenzovano mleko zagrejati sa 100 ml neumućene slatke pavlake.
Kada bude vrelo, ali da ne provri otopiti želatin, ali ni on ne sme da provri pa ga dodati kondenzovanom mleku, dodati i med i promešati.
Ostaviti da se hladi.
Ulupati ostatak slatke pavlake pa joj dodavati uz mućenje prethodno umućenu smesu,pa krem učvršćivač.
Smesa koja se hladila ne treba da se skroz ohladi da se ne bi stegla, dodaje se topla.
U pleh u kojem su se pekle kore staviti prvu koru, sav krem i poklopiti drugom korom.
Ostaviti u frižideru do sutradan pa tek onda poslužiti.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design