15. 02. 2015.

Hurmašice

Hurmašice ili Urmašice, kako ko ih zove su u Bosni starinski, jednostavan kolač. Nije tako popularan kao tulumbe i baklava ali je sigurno jedan od onih koji se najčećše prave. Isto kao baklava i tulumbe se zalivaju šećernim sirupom ( agdom ).

Sastojci za tijesto:
  • 200 gr masla ( maslo nije maslac, maslo se može napraviti zagrijavanjem, tj otapanjem maslaca i cijedjenjem kroz gustu gazu i onda taj dio što ostane gore , u gazi je maslo,  u zamjenu može da ide i biljna mast, ja sam ih napravila sa maslacem, nisam imala ni jedno, ni drugo i stavila sam 250 gr maslaca jer je maslac slabiji od masla, pa sam količinu povećala )
  • 1 jaje + 1 žumance
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 225 gr oštrog brašna ( stavlja se oštro da ne bi bile gnjecave ako se stavi samo meko )
  • 225 gr mekog brašna
  • sok od pola limuna
Sirup:
  • 500 gr šećera
  • 500 ml vode
Priprema:
Pomješajte brašna i dodajte sodu bikarbonu i opet izmješajte.
U drugu posudu pomešajte ostale sastojke i postepeno dodavajući brašno umjesite tijesto.
Testo bi trebalo da bude mekao i masno.
Oblikujte zatim valjak i djelite na pola, pa na pola, da bi sve bile jednake.
Zatim malo rasirite, rukom, pa okrenite na “bockavu” stranu na rendetu ( slika )
Utisnite, ja nisam dovoljno pa kada su se ispekle nisu imale te tačkice, znači, utisnite jače, pa skinite polako i savijte krajeve šire strane ka unutra ( slika )
Maslacem namažite vatrostalnu ili neku drugu tepsiju pa slažite urmašice sa po prst razmaka izmedju.
Zagrijte rernu na 180 stepeni pa stavite da se peku.
Gotove su kada ivice počnu da crvene, da budu svetlo braon. Hurmašice ne bi trebalo da budu tamne na krajevima.
Dok se peku urmašice napravite sirup.
Spojite vodu i šećer pa stavite da se kuha, otprilike 10 minuta da vri, nisam baš mjerila, ali treba da se fino ukuha šećer da bude onako malo  rjedji od sirupa.
Pečene huramšice zalivajte sa ovim sirupom i ostavite da malo odstoje pa ih okrenite. Okrenite ih tako par puta, da sa svih strana upiju sirup.
Hurmašice mogu da se čuvaju u frižideru, dobro zatvorene i nedelju dana.
Prijatno.
urmasiceurmasice (2)urmasice (3)hurmasice

Višnjevača – baklava sa višnjama

Neko je zove višnjevača, a neko baklava sa višnjama, iako svi znamo da je baklava jedna jedina sa orasimanekako se ovaj naziv provukao i ostao, pa zato je i naslov napisan dvostruko i kako voli neka tako i zove. Istovremeno sam pravila dva baklave i sa višnjama i sa makom pošto su filovi sa kojima se prelivaju kore potpuno isti, razlika je samo u posipu, da li je mak ili višnje. Tako možete i vi iskoristiti jedne kore i dobiti dva kolača.

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 400 ml jogurta
  • 3 kašike šećera
  • 150 ml ulja
  • 100 ml vode
Sirup:
  • 500 ml vode
  • 400 gr šećera
Još:
  • 700 gr višanja
  • 500 gr kora za pitu
Priprema:
Pre pravljenja filova i pečenja mi ćemo skuvati sirup od šećera i vode.
Kada zajedno provri ostaviti da kuva još 5 minuta i skloniti da se potpuno ohladi.
Najbolje u neku ostavu koja je hladnija, pa da taman bude sirup ohladjen kada i višnjevača bude pečena.
Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom.
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Dno tepsije namazati uljem pa staviti koru, premazati fiom, staviti drugu pa premazati filom, pa staviti jos jednu, premazati pa staviti četvrtu i premazati.
Posuti sa 1/3 višanja.
Postupak ponoviti, sa po 4 kore izmedju kojih je namazan fil.
Na kraju staviti kore, premazati filom, izbuštiti nožem i stviti da se peče dok ne porumeni, otprilike izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.
Dok se baklava sa višnjama ispeče ohladiti sirup. Stavite ga u ostavu ili negde na hladno.
Pečenu baklavu zaliti sa ohladjenim sirupom pa malo stisnuti odgore kašikom.
Blago i polako, da cela baklava upije sok.
Ostaviti tako baklavu dok se potpuno ne ohladi, pa poslužiti.
Prijatno.

Makovnjača – baklava sa makom


Sastojci:
  • 3 jaja
  • 400 ml jogurta
  • 3 kašike šećera
  • 150 ml ulja
  • 100 ml vode
Sirup:
  • 500 ml vode
  • 400 gr šećera
Još:
  • 450 gr mlevenog maka
  • 500 gr kora za pitu
Priprema:
Najpre ćemo pripremati sirup koji treba da se ohladi.
Pomešaćemo vodu i šećer i staviti na vatru. Kad provri kuvati 5 minuta i skloniti da se kroz ohladi.
Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom.
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Dno tepsije namazati uljem i stavljati jednu koru i mazati filom, tako uraditi sa 4 kore.
Posuti sa 1/3 maka.
Postupak ponoviti, sa po 4 kore izmedju kojih je namazan fil.
Na kraju staviti kore, 2 , 3 koje su preostale, premazati filom, izbuštiti nožem i stviti da se peče dok ne porumeni, otprilike izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.
Vrelu baklavu preliti sa skroz ohladjenim sirupom i lagano pritisnuti kašikom ili spatulom odgore da baklava kako dole tako i gore upije sirup.
Ostaviti baklavu da se ohladi i ohladjenu poslužiti.

Mafini sa eurokremom i čokoladom

Za mene su ovo najbolji mafini koje sam do sad probala. prelepi su mi jer u sredini ostaju kremasti i eurokrem se baš lepo oseti. Odlični su čak i bez dodavanja šlaga, šlag krema ili slatke pavlake.

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 100 gr šećera
  • 100 gr brašna
  • 100 gr jake crne čokolade
  • 3 kašike eurokrema ili nutele
  • 120 gr margarina
Prirpema:
Na paru staviti margarin, čokoladu i eurokrem da se otope i sjedine. ( slika 1 )
Posebno ulupati belanca sa šećerom, pa dodati žumanca i nastaviti mutiti.
Malo prohladjenu smesu od margarina, eurokrema i čokolade sipati u umućena jaja. ( slika 2 )
Sipati u mlazu uz neprestano mućenje.
Na kraju dodati brašno i sve sjediniti žicom za mućenje, da nema grudvica. ( slika 3 )
Za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni.
Smesu sipati u kalup za mafine koji smo pouljili i posuli kakaom.
Staviti da se peku 12 minuta, zavisno od rerne.
Unutrašnji deo bi trebao da ostane mekan i kremast.
Ohladiti mafine i dekorisati po želji pa poslužiti.
Od ove mere izadje 12 mafina.
mafini sa eurokremommafini sa eurokremommafini sa eurokremom

Bajadera - video

Savršena bajadera medju vašim sitnim kolačima. Da li ste znali da se bajadera sječe polu smrznuta da bi imala savršen rez pošto se slojevi naslažu iz kesa za zamrzivač? Nekoliko trikova u našem video receptu za bajaderu.


Sastojci:
  • 120 ml mleka
  • 50 gr maslaca
  • 120 gr šećera
  • 180 gr mlevenog keksa
  • 180 gr mlevenih oraha
Tamni deo:
  • 120 ml mleka
  • 120 gr šećera
  • 80 gr maslaca
  • 170 gr mlevenog keksa
  • 170 gr mlevenih oraha
  • 100 gr čokolade
Priprema:
U šerpu staviti šećer, maslac i mleko, pa sačekati da provri.
Kad provri isključiti vatru pa dodati keks i orahe i mešati da se sjedini, pa skloniti da se hladi.
Tamni deo se pravi potpuno isto. Staviti mleko, šećer i maslac da provri, pa kad provri ugasiti vatru.
Dodati čokoladu, keks i orahe i mešati dok se sve sjedini i čokolada otopi, pa ostaviti da se hladi.
Mlaka oba dela podeliti na dva jednaka.
Uzeti 4 kese za zamrzivač pa u svaku staviti po pola mase.
na kraju kese rasporediti masu rukama pa oklagijom ravnomerno razvaljati po celoj kesi.
Na tacnu staviti prvu kesu, pažljivo nože izrezati kesu pa okrenuti na tacnu ili izvući kesu ispod, kako vam je lakše.
Tako uraditi i sa ostala tri dela, naslagati jednan deo na drugi.
Zatim otopiti sve sastojke za glazuru na laganoj vatri i preliti preko bajadere, ako je potrebno razvući nožem.
Ostaviti bar sat vremna u zamrzivaču, ako možete ostavite sat ipo, da se bolje stegne, pa onda seći oštrim i tankim nožem.
Ostavite isečene štanglice bajadere da malo odstoje, pa poslužite.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design