15. 02. 2015.

Makovnjača – baklava sa makom


Sastojci:
  • 3 jaja
  • 400 ml jogurta
  • 3 kašike šećera
  • 150 ml ulja
  • 100 ml vode
Sirup:
  • 500 ml vode
  • 400 gr šećera
Još:
  • 450 gr mlevenog maka
  • 500 gr kora za pitu
Priprema:
Najpre ćemo pripremati sirup koji treba da se ohladi.
Pomešaćemo vodu i šećer i staviti na vatru. Kad provri kuvati 5 minuta i skloniti da se kroz ohladi.
Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom.
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Dno tepsije namazati uljem i stavljati jednu koru i mazati filom, tako uraditi sa 4 kore.
Posuti sa 1/3 maka.
Postupak ponoviti, sa po 4 kore izmedju kojih je namazan fil.
Na kraju staviti kore, 2 , 3 koje su preostale, premazati filom, izbuštiti nožem i stviti da se peče dok ne porumeni, otprilike izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.
Vrelu baklavu preliti sa skroz ohladjenim sirupom i lagano pritisnuti kašikom ili spatulom odgore da baklava kako dole tako i gore upije sirup.
Ostaviti baklavu da se ohladi i ohladjenu poslužiti.

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design