14. 02. 2015.

Pušići sa makom


Sastojci:
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 250 gr margarina
  • 1 jaje za premazivanje
Punjenje:
  • 400 gr mlevenog maka
  • 200 gr šećera
  • 150 ml mleka
Preliv:
  • 200 ml mleka
  • 150 gr šećera
Priprema:
Prvo pripremite mka da bi vam se ohladio.
Mleko i šećer stavite da provri pa prelijte mleveni mak i izmešajte. Ostavite da se ohladi.
Zagrejati mleko. Izmrviti kvasac i dodati šećer, zatim promešati.
Dodati omekšali margarin , so i pola mere brašna.
Margarin treba da je mekan i maziv, da bi se lepo ugradio u testo.
Testo će biti malo masnije pod rukom, ali dodavanjem brašna postaće fino mekano i glatko, baš kako treba.
Ostaviti umešeno testo da nakisne i udvostruči se, meni je na toplom trebalo 30 minuta.
Zatim nakislo testo podeliti na 4 jednaka dela, pa svaki deo razvući u pravougaonik, otplikike dužine  50 x 20 cm.
Svaki pravougaonik premažite sa 1/4 smese po celoj površini.
Uviti u rolatiće i iseći na nožem na 1,5 cm, to radite otprilike.
Okrenuti na podmazan pleh svaki pužić i premazati umućenim jajetom.
Uključiti zatim rernu na 200 stepeni i staviti da se peku dok ne porumene.
Za to vreme prokuvajte mleko i šećer, najbolje u džezvi i onda pužiće svaki po malo prelijte sa mlekom.
Vratite još 5 minuta da se dopaku.
Na ovaj način su mekani i sočni kao nikad!
Dok pečete prvu turu pazite da vam ostale ne prekisnu, jer onda neće porumeniti i dugo ćete peći i biće tvrdo.
Da bi sačuvali testo, možete da stavite tepsiju sa zadnjom turom pužića u frižider i pred pečenje izvadite.
Prijatno.

0 komentari:

Objavi komentar

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design