01. 02. 2015.

Lješnjak torta

Ako vam je potrebna torta za rodjendan ili neko slično slavlje a želite u njoj lešnike i bogat krem onda je to ova torta. Dosta je velika pa da ne brinete da li ćete imati je dosta a korice se ni ne osete.

Sastojci – od ove mere se peku 4 korice :
  • 20 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 20 kašika mlevenih, pečenih lešnika
  • 4 kašike brašna
  • 2 praška za pecivo, 20 gr
Krem:
  • 1,5 l mleka
  • 20 žumanaca
  • 200 gr kristal šećera
  • 150 gr gustina
  • 200 gr čokolade
  • 250 gr margarina
  • 50 gr mlevenih , pečenih lešnika
  • 200 gr šećera u prahu
  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 čaša ( 180 ml ) kisele pavlake
Priprema:
Ulupati 5 belanaca sa 5 kašika šećera u jak šne i da se šećer otopi.
Zatim dodati 5 kašika lešnika, 1 kašiku brašna i pola kesice ili 5 gr praška za pecivo pa sve lopaticom izmešati.
Zagrejati rernu na 200 stepeni pa istresti u pleh veličine 22 x 35 i peći 15 minuta, zavisno od rerne.
Da bi skratili vreme mućenja i pečenja, možete mutiti po 10 belanaca, znači duplu meru jedne kore pa istresti u veliki pleh od rerne i peći dve kore umesto 4 i posle ih ohladjene preseći vertikalno, pa dobiti 4 kore.
Umutiti žumanca sa šećerom da pobele, pa dodati gustin i 200 ml hladnog mleka i sve umutiti, može mikserom, neće biti grudvica.
Ostalo mleko staviti da provri.
Kad mleko provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, dodati čokoaldu i mešati dok se ne otopi i ostaviti da se  skroz ohladiti.
Ulupati penasto margarin sa šećerom pa dodati ohladjen krem uz mućenje.
Na kraju dodati lešnike i izmešati.
Ulupati slatku pavlaku, pa dodati kiselu i izmešati.
Slatku pavlaku nemojte predugo mutiti jer će se šretvoriti u maslac.
na koru naneti krem, pa slatku pavlaku i tako do kraja.
Ako vam ostane sl. pavlake namazati okolo.
Kiselu pavlaku dodajem da mi se ne bi previše stvrdnula slatka pavlaka i pri mazanju i sečenju torte odvajala od kora i fila.
Ostaviti tortu da odstoji nekoliko sati na hladnom pa poslužiti.

31. 01. 2015.

Šarena pita

Slična pita španskoj ili carskoj piti, možete da je poslužite za večeru, doručak ili kao slano predjelo. Osim uskog kalupa za hleb može da bude pečena i u drugim kalupima, takodje i u mafinima.
sarena pita
Sastojci:
  • 5 jaja
  • 180 ml pavlake za kuvanje, neutralna pavlaka
  • 250 gr brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 200 gr šunke, šunkarice, praške
  • 200 gr tvrdog  sira
  • 1 crvena, kisela paprika
  • 5-6 kom.  maslina
  • 50-100 ml mleka
  • so
  • biber
  • začini

    Priprema:
Ulupati jaja sa solju, pa dodati pavlaku, iseckanu šunku, papriku i masline.
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, biberom po ukusu i ako želite da dodate još neke začine kao što su peršunov list, muskatni praščić itd., pa dodati  prethodno umućenoj smesi
I na kraju dodati mleko, izmedju 50 i 100 ml da se dobije fina smesa koj amože da se izlije u pleh.
Pazite da ne bude ni previše retka.
Obložiti pleh za hleb pa istresti umućenu smesu i staviti u prethodno razgrejanu rernu na 180 stepeni da se peče dok fino ne porumeni.
Ako niste sigurni da li je pita pečena testirajte čačkalicom.
Ako izadje suva  pečeno je.
Ostavite da se ohladi potpuno ako želite lepe rezove.

Pita sa ajvarom

Pita sa ajvarom i šampinjonima, predivna sočna pita, slična jako španskoj piti uz dodatak ajvara i šampinjona. Idealna večera ili predjelo vašim gostima, pogodna praznicima.
pita sa ajvarom
Sastojci:
  • 5 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 1 čaša ( od 200 ml ) ulja
  • 2 čaše ( od 200 ml ) brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 150 gr šunkarice ili šunke, salame, šta imate
  • 100 gr kiselih krastavčića
  • 150 gr feta sira
  • 5 kašika ajvara
  • 100 gr svežih sampinjona
Priprema:
Ulupati jaja sa solju mikserom.
Nije potrebno razdvajati belanca i žumanca, samo penasto umutiti.
Dodati jogurt i ulje, pa opet umutiti.
Zatim dodati brašno i rpašak za pecivo i opet umutiti.
Za to vreme se zagreva rerna na 200 stepeni.
Iseckati šunku, krastavčiće i sir pa dodati smesi.
Izredndati na listiće šampinjone, dodati, pa dodati i ajvar.
Sve lagano varjačom  izmešati i sipati u podmazan pleh veličine otprilike 30 x 20 cm i staviti da se peče.
ne otvarati rernu 15 minuta zatim smaniti na 180 stepeni pa peći otprilike još 15 minuta, zavisno od rerne.
Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Idealna je hladna jer se stajanjem ne osuši, pa može da se posluži i sutradan.

Šnicle sa pasuljem i pečenom paprikom

 Uz pire od pasulja možete da poslužize bilo koju vrstu mesa, ne moraju to biti šnicle pečene na ovakav način, mogu biti pohovane, piletina, teletina, čak i gulaš. Pire od pasulja ima ukus kao i gust pasulj,, probajte.
snicle sa pasuljem i pecenom paprikom
Sastojci za pire od pasulja:
  • 500 gr krupnog belog pasulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika suvog začina
  • 100 ml ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice soli
Šnicle:
  • 5 komada šnicli težine ukupno 600 gr
  • 1 kašika suvog začina
  • 100 ml ulja
  • 300 ml vode
Paprika:
  • 6 – 7 crvenih pečenih paprika
  • 2 čena belig luka
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode
Priprema:
Pire od pasulja:
U lonac staviti pasulj i naliti vodom pa ostaviti preko noći u vodi da nabubri.
Ujutro procediti, naliti vodu i staviti da provri.
Neka vri 5 minuta pa baciti tu vodu i opet naliti čiste vode i staviti da se kuva.
Iseckati crni luk, ne morate jako sitniti jer će se kasnije i on samleti pa dodati vodi i pasulju da se kuva.
Kada se pasulj skuvao i u njemu ima još vode ocedite je i onda pasulj i luk sameljite na mašini za meso, ili izblendirajte.
Ostavite prvo malo da se prohladi.
Na ulju propržiti sitno seckan beli luk , pa dodati papriku i promešati.
Ostaviti da se prži sve zajedno nekoliko minuta pa skloniti sa vatre i sa pola mase zaliti samleven pasulj i luk pa promešati.
Zatim probati, ako vam je dovoljno začinjeno i slano nemojte više ništa dodavati, a ako nije dodajte ostatak ulja i paprike i još pola kašičice soli pa opet sve dobro promešajte.
Pire od pasulja je spreman.
Šnicle:
Dok to radite šnicle stavite u dublji tiganj sa poklopcem, dodajte zalin, ulje i vodu, pa poklopite i ostavite na lakšoj vatri da se krčka.
U toku krčkanja povrmeno okrenite šnicle.
Kada je voda isparila otklopite i zapecite po malo šnicle sa obe strane.
I meso je spremno.
Paprika:
Pečenu papriku ogulite, pa dodajte sve navedene sastojke i promešajte.
Ako koristite zaledjenu papriku onda vam  voda neće biti potrebna jer i kad se odlede one sadrže vodu.
Prijatno.

Piletina sa krem supom od gljiva

Izvrsno, mekano parče mesa u sosu . Piletina spremljena na ovaj način veoma je sočna a imate uz to i sos.
piletina u sosu
Sastojci:
  • 700 gr belog mesa
  • 1 krem supa od  pečuraka
  • 100 ml  neutralne  pavlake
  • 200 ml vode
  • 300 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • suvi začin
  • biber
  • peršun
Priprema:
U vatrostalnu činiju sipati ulje pa poslagati meso.
Razmutiti krem supu od pečuraka, mleko, suvi začin, vodu i biber po ukusu, pa zaliti meso.
Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći sat vremena.
Poslužiti uz pire i salatu po želji.
Prijatno.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design