28. 01. 2015.

Krofne

Njeno veličanstvo krofna. Veoma rado vidjen gost, omiljena i medju mladima i medju starima već generacijama se prenosi kao nasledstvo. Fantastično mekane, a iznutra potpuno šuplje. Zato vam u ovom videu predstavljamo način na koji mi to radimo. Mera je za 30 krofni.

Sastojci:
  • 400 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 40 gr kvasca
  • 2 cela jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 700 gr brašna + 50 gr za pospipanje + 50 gr koje sam dodala da završim mešenje testa
Priprema:
Kvasac nije potrebno da kisne.
U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati.
U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti žicom za mućenje.
Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so.
Opet izmešati.
Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom.
Tome dodati još 50 gr brašna.
Testo će biti mekano i lepiće se za ruke, ali tako treba.
Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.
Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.
Malo testo premesite, sve ivic ubacite unutra.
Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm.
Vadite modlom, veličine koju želite krofne.
Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati.
Kada isečet ekrofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.
Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta.
Zagrejte dosta ulja, ja sam stavila 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.
Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto.
Obavezno poklopite do okretanja.
Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.
Sada se ne poklapa.
Pečene krofne izbadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja.
Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili, pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom.
Prijatno.

krofne-yt

Rolovano bijelo meso

Naš nedeljni ručak. Moji ukućani su uvek oduševljeni sa ovakvim jelima, a verujem da će biti i oni pre koje ovo rolovano belo meso iznesete.
rolovano belo meso
Sastojci:
  • 700 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju
  • nekoliko svežih šampinjona ( stavite po želji ali nemojte preterati )
  • 200 gr sira trapista ili bilo kojeg tvrdog sira
  • 1 kašika suvog začina
  • aluminijumska folija
  • 1 kašika ulja
Priprema:
Pileće belo meso iseći u šnicle, pa ih blago izlupati i na sto staviti aluminijumsku foliju pa ih poslagati u pravougaonik, lepo jednu pored druge.
Pravougaonik je otprilike dimenzija 30 x 25 cm, treba da bude dovoljno širok i dugačak da bi se lepo uvio.
Na uklopljeno belo meso poslažite sir i preko iseckane šampinjone, nemoje da ih sitnite baš previše, neka budu deblji listići.
Uvijte u rolat pa uvijte u foliju koja je ispod.
Dobro stegnite i zatvorite krajeve.
Premažite pleh sa kašikom ulja pa stavite rolat da se peče na 200 stepeni 90 minuta, pa skonite foliju i zapecite još 10 – 15 minuta.
Izvadite iz rerne, pa posle 10 minuta secite i servirajte.

Pileći gulaš sa ukuvanim makaronama

Pileći gulaš sa ukuvanim rezancima vam skraćuje vreme u kuhinji i posebno kuvanje testenine.

pileci gulas
Sastojci:
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 700 gr pilećeg mesa
  • 1 kašika crvene, mlevene paprike
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • 350 gr testenine po izboru, kod nas su bile makarone
Priprema:
Sitno iseckati ili izblendirati crni luk pa uz ulje, malo vode i suvim začinom prodinstati.
Dinstajte bar 15 minuta, da bi se luk istopio jer pilećem mesu ne treba dugo kuvanje, pa da se luk ne bi osetio potrebno vam je da ga pre stavljanja piletine skuvate, a dok se kuva sa piletinom da se raspadne.
Kada se luk skuvao, dodajte pileće meso koje ste odabrali, nalijte 500 ml vode i ostavite da prokuva.
Kad prokuva dodajte papriku i ostavite da na laganojoj vatri sve se zajedno kuva.
Kada se pieltina skuvala i luk raspao dolijte vode.
Potrebno je da bude “s dva prsta” vode preko piletine da biste dodali testeninu.
Kada istresete testeninu ona treba da bude u tom saftu od kuvanja, da saft prelazi testeninu da bi se ona mogla kuvati i u toku kuvanja će nabubriti.
Testeninu kuvajte takodje na laganijoj vatri uz povremeno mešanje.
Kada je skoro gotova sklonite sa vatre pa posolite, promešajte i poklopite.
Ostavite poklopljeno 10 minuta, da se dodatno upari.
Kada otklopite i nema safta dolijte slobodno vode i vratite na vatru samo da provri.
Probajte da li vam je dovoljno slano, pa poslužite.
Prijatno.

Kiflice sa margarinom

Ove kiflice su brze, ne ostavlja se testo da kisne izmedju mešenja a na kraju budu premekane vadzušaste i preukusne.
Kiflice sa margarinom
Sastojci.
  • 400 ml vode
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike ulja
  • 250 gr margarina, ako je post onda posnog margarina
  • oko 1 kg brašna
  • 1 žumance, ako je post ne premazujete sa žumancetom nego samo sa maotopljenim margarinom
Priprema:
Toploj vodi dodati kvasac i šećer pa proešati.
Dodati pola brašna, so i pola margarina i opet izmešati.
Margarin najbolje da je sobne temperature, lakše će se umesiti.
Dodavati postepeno brašno pa umesiti testo.
Testo dobro izraditi pa preliti sa uljem i ostaviti 5 minuta samo, da ulje malo upije u testo.
Zatim testo podeliti na tri dela.
Svaki deo razvući u krug.
Od preostalog margarina ostaviti jednu kašiku, ne previše, nemojte ostaviti prepunu kašiku, više ravnu.
Na prvi krug namažite pola preostalog margarina, poklopite drugim krugom pa premažite sa ostalim margarinom i poklopite sa trećim krugom.
Stisnite malo rukom pa razvucite testo u veliki krug.
Isecite ga na 4 pa na 8 delova i onda još svaki na 2 ili 3 dela, zavisno kolike kiflice želite.
Umotajte, pa poslažite u pleh, zatim premažite umućenim žumancetom ili otopljenim margarinom i posolite odgore.
Kada poslažete kiflice, onda uključite rernu da se zagreje na 220 stepeni.
Kiflice će taman da odstoje dok se rerna ne zagreje.
Staviti da se peku 15 – 20 minuta, zavisno od rerne.
Pečene kiflice dok su još u plehu premazati sa oni margarinom što ste ostavili tj margarin malo otopite kada vidite da će kiflice biti pečene, pa tek onda vadite iz pleha.
Prijatno.

Kupus kifle


kupus-kifle
Sastojci:
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 50 gr putera ili margarina u testo
  • 20 gr kvasca
  • 100 gr margarina ili putera
  • 600 gr brašna
  • 250 gr sitnog sira
  • kašika šećera
  • kašika soli
  • žumance
Priprema:
Pomešati toplo mleko i toplu vodu pa izmrviti kvasac i dodati šećer, sve promešati.
Dodati omekšali margarin i so, pa dodavanjem brašna umesiti mekano i glatko testo.
Testo ostaviti da kisne 30 minuta na toplom mestu.
Nakislo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela.
Svaki deo razvući u pravougaonik.
Omekšali margarin umutiti sa sirom, ako je potrebno malo dosoliti.
Premazati oba pravougaonika sa pola smese i uviti u rolat.
Rolat seći ukoso u trouglove, rez u levo, pa sledeći u desno.
Slagati u pleh, premazati umućenim žumancetom i po želji posuti susam.
Peći na  220 stepeni dok ne porumene.
Prijatno.
kupus kifle

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design