27. 01. 2015.

Pečena piletina u pivu

Piletina nam pruža mnog kombinacije i razne vrste jela od kuvanja do pečenja i prženja. Najpristupačnija je po cenama i najčešće se nalazi na našim trpezama. Piletina pečena u pivu će vam dati sočno pečeno pilo sa finom kožicom okolo, a belo meso neće biti suvo i tvrdo.
pecena piletina u pivu
Sastojci:
  • 1 pile od 1,5 – 2 kg
  • 500 ml piva
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 – 5 čenova belog luka
  • 100 – 150 ml maslinovog ulja
  • 4 kašike  senfa
  • 1 kašika suvog začina
  • 1/2 kašičice soli
  • biber po ukusu
Priprema:
Pile oprati, odstraniti neke nečistoće ako ima.
Crni luk iseckati sitno, a beli luk iseći na listiće ( ne morate jako sitno, samo malo ga usitnite ).
Iseckan luk dodati pivu, pa dodati tome sen, ulje, suvi začin, so i biber.
Dobro sve promešati, da se senf otopi.
U dublju posudu staviti pile, da pile bude knap u posudi, tako će biti potopljeno u  marinadu.
Preliti zatim pile sa pripremljenom smesom od piva, prekriti folijom i ostaviti nekoliko sati u frižideru.
Ako vam je lakše prirpemite ga uveče pa ujutro samo izvadite. Ako pile nije celo u tom soku od marinade, posle nekoliko sati ga okrenite ili ako pripremate uveče onda pred odlazak na spavanje okrenite pile.
Pile izvaditi i ostaviti da odstoji da dostigne sobnu temperaturu.
Pile staviti u vatrostalnu tepsiju ili djuveč tepsiju, pleh koji imate, svejedno.
Preliti sa pola marinade, u tom delu kojim ste prelili ne treba da ima luka, izvadite, procedite.
Pile prekrijte folijom.
Uključiti rernu na 200 stepeni i staviti pile da se peče.
Posle sat vremena skinuti foliju i okrenuti pile, pa vratiti u rernu dok se gornja strana ne zapeče.
Kada se zapekla jedna strana okrenite pa zapecite i drugu stranu.
Prijatno.

Snikers torta

Fenomenalna torta sa još lepšim komentarom : “Kao da jedem snikers čokoladu ali kašičicom”. Komentar koji me je oduševio, a torta se pošto je pravljena za rodjendan pojela za pola sata, cela, štp bi se reklo ” liznula sam je”. Pravim je opet sigurno, ali za svoj gušt!
snikers torta (5)
Sastojci za kore – peku se 3 :
  • 4 belanca
  • 100 gr pečenog blendiranog kikirikija ( ko nema blender onda polu seckanog polu mlevenog kikirikija )
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika kakaoa
Fil I:
  • 12 žumanaca
  • 300 gr šećera
  • 100 gr crne čokolade
  • 200 gr mlečne čokolade, može i 100 gr, ja stavila više, ne može da bude loše
  • 250 gr margarina
  • 4 snikers čokoladice
Fil II – karamel – dulche de leche :
  • 200 gr šećera
  • 2 kašike vode
  • 20 gr margarina
  • 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Fil II:
Prvo njega praviti.
Pomešti vodu i šećer u šerpi pa staviti na laganu vatru da se šećer otopi.
Kada se otopi, kada nema više ni jedne grudvice šećera dodati margarin i izmešati dok se ne otopi.
Dok to radite u posudi pored vam se zagreva slatka pavlaka.
Kada se margarin otopio nalijte vruću slatku pavlaku i mešajte još 5 minuta.
Sklonite sa vatre da se skroz ohladi.
Kada bude mlako stavite u frižider da se dodatno stegne.
Kore:
Ulupati belanca sa šećerom u jak šne, da stoji na žicama miksera, pa dodati kikiriki i kakao, pa  promešati.
Obložiti pleh od 25 cm pa istresti smesu i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 15 minuta.
Gotova je kad porumeni, tačnije potamni jer je već svetlo braon.
Peći ovako 3 kore i sve tri ohladiti.
Fil I:
Ulupati žumanca sa šećerom, da promene boju, da skoro pobele pa staviti na paru da se kuva ( šerpu u šerpu, a donja ima sa dva prsta vode ).
Kad provri voda u donjoj šerpi kuvati 10 minuta, pa dodati  iseckan margarin i izlomljenu crnu čokoladu, pa sve zajedno mešati da se otopi i kuva još 15 minuta. Skloniti sa vatre da se hladi.
U ohladjenod odati iseckane snikers čokoaldice i iseckanu mlečnu čokoladu, promešati i ostaviti do filovanja.
Izvaditi iz frižidera karamel, dulche de leche, pa ga izmiksirati jer verovatno će na nekim mestima jako da se stegne a negde ne, kada ga izmutite dobićete predivan karamel krem i izmućen će biti nešto svetliji.
Redjati tortu.
Kora, fil II, fil I, kora, fil II, fil I, kora.
Tortu najbolje redjati u kalupu ili šerpi u kojoj ste pekli kore.
Obložiti folijom pa kontra mazati, kora, fil I, pa fil II, do kraja, zategnuti foliju preko torte i ostaviti u frižideru.
Ostaće vam karamel krema, fila II pa sa njim još možete preko tortu premazati, a dekorisati po želji.
Prijatno.

Novogodišnja pogača

Novogodišnja dekorativna pogača, punog ukusa, mekana i rastresita sigurno će obogatiti vašu Novogodišnju trpezu. Pošto se premazuje margarinom možete da izaberete da li će biti posan ili ne.
novogodisnja pogaca
Sastojci:
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 800 gr + 100 gr brašna
  • 50 ml ulja + 2 kašike
  • 250 gr margarina + 1 kašika brašna
  • 3 kašičice soli
Priprema:
U veću posudu staviti vodu, izmrviti kvasac i dodati šećer pa izmutiti kašikom.
Odmah dodati pola brašna, 400 gr, pa umutiti.
Dodati so i ulje, pa opet umutiti.
Postepeno dodavati ostalo brašno, 400 gr, pa umesiti testo.
Pouljiti sa one 2 kašike i ostaviti 30 minuta da nakisne.
Nakislo testo premesiti i podeliti na 4 jednaka dela .
Omekšati margarin da može da se maže i dodati kašiku brašna i umutiti.
Svaki komad testa razvući u pravougaonik 20 x 35 cm i premazati sa margarinom.
Iskorisiti 1/5 margarina.
Uviti svaki pravougaonik u rolat pa odseći krajeve i rolat onda preseći na 4 jednaka dela, pa svaki deo ukoso preseći da se dobiju trouglovi ( slika ).
Redjati u tepesiju koju ste podmazali tako što ćete okretati duži deo na dno tepsije a višlji ka ivici tepsije ( slika ).
Kada psolažete trouglove u krug, tako i popunite, a sam unutrašnji deo popunite onim okrajcima rolata što se odsekli.
Otopite ostatak margarina još malo pa premažite celu pogaču ( slika )
Ostavite da kisne 20 minuta pa uključite rernu na 200 stepeni.
Pleh je dimenzija 30 cm.
Pecite otprilike 20 – 25 minuta, da fino porumeni, zavisno od rerne.
Pečenu pogaču četkicom premažite margarinom, tu vam treba pola kašike od umućene smese.
Rasporedite margarin, tačnije 1/5 koja vam je ostala da imate i pogaču pre i posle pečenja da premažete.
Ostavite 10 minuta da odstoji pa poslužite.
Prijatno!
novogodisnja pogaca (2)novogodisnja pogaca (3)novogodisnja pogaca (4)


Posna pogača za Badnje veče

Pogača za Badnje veče ili Badnjača u našoj kući se zove “zdravlje”. Na Badnji dan moja baka je mesila posnu pogaču koju je uveče kidao tata posle unođenja slame, paljenja sveće i bacanja oraha. Usledila bi večera pa valjanje u slami i traženje bačenih oraha. Na trpezi bi bila jedna velika tacna na kojoj su se nalazile suve šljive, smokve, voće, novac i pogača. Verovanje kaže da što više različitih plodova staviš na tacnu to će godina biti plodnija. Običaji zavise u kojem kraju živite i kako se koji prenosio kolenima unazad. Posna pogača za Badnje veče se pravi na dva načina, samo od brašna, vode i soli, sa uljem ili bez ili sa kvascem. Moja baka je pravila običnu sa kvascem, vodom, brašnom i soli. Evo kako je to ona radila.
posna pogaca za badnje vece
Sastojci:
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 700 gr brašna
  • 50 ml + 2 kašike ulja
Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer.
Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati.
Smesa treba da se dobro varjačom izradi, da bude fina i glatka.
Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto.
Kad već ne može da se meša i trebalo bi da e umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.
Neće biti lepljivo a biće fino mekano i pošto ste dobro varjačom izradili testo mešenje nije ni potrebno.
Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu.
Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja.
Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.
Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne.
Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.
Prijatno.
posna pogaca za badnje vece (3)

Posni kolač sa jabukama


posni kolac sa jabukama
Sastojci:
  • 3 čaše rendanih jabuka
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • malo cimeta
  • kašičica sode bikarbone
  • 1 mala čašica ( za rakiju ) kisele vode
  • 3 čaše brašna
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jabukama dodati šećer, ulje i cimet.
U kiseloj vodi razmutiti sodu bikarbonu i preliti prethodnu smesu.
Sve sjediniti i ostaviti 1h da pripremljena masa odstoji.
Zagrejati rernu na 220 stepeni.
Posle 1h dodati brašno, pa smesu istresti u pouljen pleh i peći dok ne porumei ( proveriti čačkalicom da li je kolač pečen ).
Prohladiti, iseći na kocke i posuti šećerom u prahu pa poslužiti

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design