27. 01. 2015.

Višnjevača – Liker od višanja


visnjevaca

Sastojci:
1 kg visanja sa kosticom
1 kg secera
1 l sljivovice ili lozovace
1 vanili secer


Priprema:
Potrebna je jedna tegla velicine od 4-5 litara zbog muckanja.
Vanil secer pomesajte sa kristal secerom.
Pa redjati:
Red visanja, red secera, red visanja i tako do kraja.
Preliti rakijom i zatvoriti.
Da stoji na suncu 40 dana
Povremeno promuckati, da se secer rastopi.
(Secer daje i gustinu likeru, ukoliko su visnje sladje mozete da smanjite kolicinu secera na 750 gr.
Ukoliko su visnje kisele stavite 1 kg secera kako ide po receptu)

Panj torta – video recept pripreme

Kako nam dolaze rpaznici tako smo mi ovaj put snimili prirpemu Panj torte. Panj torta je poznato francuski tradicionalni Božićni desert, a kod nas veoma često sre pravi. U originalnom receptu se kremu dodaju kramelizovani orasi, sitno samleveni, a u našim receptima ih nema, a ako probate da napravite po ovom receptu videćete koliko oni daju poseban ukus kolaču.


Sastojci za biskvit:
  • 6 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 100 gr mlevenih oraha
Krem:
  • 6 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 250 gr putera
  • 200 gr šećera u prahu
  • 150 gr jake, crne čokolade
  • 100 gr oraha ( jezgro )
  • 3 kašike šećera
Priprema:
Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni.
Belanca mutiti mikserom pa im postepeno dodavati šećer i umutiti jak šne kome ćete dodati mlevene orahe i sjediniti varjačom lagano da ne bi belanca spala.
Pleh veličine 35 x 30 cm premazati uljem, pa staviti papir za pečenje.
Istresti umućenu smesu za koru i razvući svuda ravnomerno, pa staviti da se peče i smanjiti na 180 stepeni.
Peći 20 minuta, zavisno do vaše rerne.
Pečen biskvit odmah tako vreo staviti na vlažnu krpu i uviti zajedno sa krpom, pa ostaviti da se potpuno ohladi.
Za to vreme pripremati krem.
Umutiti žumanca sa šećerom da pobele pa staviti na paru da se kuva.
Kuvati 10 minuta, sve dok varjačom kad povučete po dnu se ne vidi dno.
kada je krem od žumanaca kuva dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa skloniti sa vatre da se ohladi.
Ulupati penasto puter i šećer u prahu pa dodati ohladjen krem i umutiti.
Otopiti šećer za karamel pa preliti orahe i ostaviti da se ohladi.
Ohladjeno samleti i dodati umućenom kremu.
Odmotati biskvit pa naneti 2/3 krema i umotati opet.
Staviti na tacnu.
Odseći ukoso 1/3 rolata i postaviti kao granu na ostatak rolata.
Premazati sa ostatkom fila i izvući linijice po kremu.
Na kraju za dekoraciju možete posuti krupno seckanim orasima i ribanom čokoladom.
Ostaviti bar 2h u frižideru.
Prijatno.

Pečena piletina u pivu

Piletina nam pruža mnog kombinacije i razne vrste jela od kuvanja do pečenja i prženja. Najpristupačnija je po cenama i najčešće se nalazi na našim trpezama. Piletina pečena u pivu će vam dati sočno pečeno pilo sa finom kožicom okolo, a belo meso neće biti suvo i tvrdo.
pecena piletina u pivu
Sastojci:
  • 1 pile od 1,5 – 2 kg
  • 500 ml piva
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 – 5 čenova belog luka
  • 100 – 150 ml maslinovog ulja
  • 4 kašike  senfa
  • 1 kašika suvog začina
  • 1/2 kašičice soli
  • biber po ukusu
Priprema:
Pile oprati, odstraniti neke nečistoće ako ima.
Crni luk iseckati sitno, a beli luk iseći na listiće ( ne morate jako sitno, samo malo ga usitnite ).
Iseckan luk dodati pivu, pa dodati tome sen, ulje, suvi začin, so i biber.
Dobro sve promešati, da se senf otopi.
U dublju posudu staviti pile, da pile bude knap u posudi, tako će biti potopljeno u  marinadu.
Preliti zatim pile sa pripremljenom smesom od piva, prekriti folijom i ostaviti nekoliko sati u frižideru.
Ako vam je lakše prirpemite ga uveče pa ujutro samo izvadite. Ako pile nije celo u tom soku od marinade, posle nekoliko sati ga okrenite ili ako pripremate uveče onda pred odlazak na spavanje okrenite pile.
Pile izvaditi i ostaviti da odstoji da dostigne sobnu temperaturu.
Pile staviti u vatrostalnu tepsiju ili djuveč tepsiju, pleh koji imate, svejedno.
Preliti sa pola marinade, u tom delu kojim ste prelili ne treba da ima luka, izvadite, procedite.
Pile prekrijte folijom.
Uključiti rernu na 200 stepeni i staviti pile da se peče.
Posle sat vremena skinuti foliju i okrenuti pile, pa vratiti u rernu dok se gornja strana ne zapeče.
Kada se zapekla jedna strana okrenite pa zapecite i drugu stranu.
Prijatno.

Snikers torta

Fenomenalna torta sa još lepšim komentarom : “Kao da jedem snikers čokoladu ali kašičicom”. Komentar koji me je oduševio, a torta se pošto je pravljena za rodjendan pojela za pola sata, cela, štp bi se reklo ” liznula sam je”. Pravim je opet sigurno, ali za svoj gušt!
snikers torta (5)
Sastojci za kore – peku se 3 :
  • 4 belanca
  • 100 gr pečenog blendiranog kikirikija ( ko nema blender onda polu seckanog polu mlevenog kikirikija )
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika kakaoa
Fil I:
  • 12 žumanaca
  • 300 gr šećera
  • 100 gr crne čokolade
  • 200 gr mlečne čokolade, može i 100 gr, ja stavila više, ne može da bude loše
  • 250 gr margarina
  • 4 snikers čokoladice
Fil II – karamel – dulche de leche :
  • 200 gr šećera
  • 2 kašike vode
  • 20 gr margarina
  • 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Fil II:
Prvo njega praviti.
Pomešti vodu i šećer u šerpi pa staviti na laganu vatru da se šećer otopi.
Kada se otopi, kada nema više ni jedne grudvice šećera dodati margarin i izmešati dok se ne otopi.
Dok to radite u posudi pored vam se zagreva slatka pavlaka.
Kada se margarin otopio nalijte vruću slatku pavlaku i mešajte još 5 minuta.
Sklonite sa vatre da se skroz ohladi.
Kada bude mlako stavite u frižider da se dodatno stegne.
Kore:
Ulupati belanca sa šećerom u jak šne, da stoji na žicama miksera, pa dodati kikiriki i kakao, pa  promešati.
Obložiti pleh od 25 cm pa istresti smesu i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 15 minuta.
Gotova je kad porumeni, tačnije potamni jer je već svetlo braon.
Peći ovako 3 kore i sve tri ohladiti.
Fil I:
Ulupati žumanca sa šećerom, da promene boju, da skoro pobele pa staviti na paru da se kuva ( šerpu u šerpu, a donja ima sa dva prsta vode ).
Kad provri voda u donjoj šerpi kuvati 10 minuta, pa dodati  iseckan margarin i izlomljenu crnu čokoladu, pa sve zajedno mešati da se otopi i kuva još 15 minuta. Skloniti sa vatre da se hladi.
U ohladjenod odati iseckane snikers čokoaldice i iseckanu mlečnu čokoladu, promešati i ostaviti do filovanja.
Izvaditi iz frižidera karamel, dulche de leche, pa ga izmiksirati jer verovatno će na nekim mestima jako da se stegne a negde ne, kada ga izmutite dobićete predivan karamel krem i izmućen će biti nešto svetliji.
Redjati tortu.
Kora, fil II, fil I, kora, fil II, fil I, kora.
Tortu najbolje redjati u kalupu ili šerpi u kojoj ste pekli kore.
Obložiti folijom pa kontra mazati, kora, fil I, pa fil II, do kraja, zategnuti foliju preko torte i ostaviti u frižideru.
Ostaće vam karamel krema, fila II pa sa njim još možete preko tortu premazati, a dekorisati po želji.
Prijatno.

Novogodišnja pogača

Novogodišnja dekorativna pogača, punog ukusa, mekana i rastresita sigurno će obogatiti vašu Novogodišnju trpezu. Pošto se premazuje margarinom možete da izaberete da li će biti posan ili ne.
novogodisnja pogaca
Sastojci:
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 800 gr + 100 gr brašna
  • 50 ml ulja + 2 kašike
  • 250 gr margarina + 1 kašika brašna
  • 3 kašičice soli
Priprema:
U veću posudu staviti vodu, izmrviti kvasac i dodati šećer pa izmutiti kašikom.
Odmah dodati pola brašna, 400 gr, pa umutiti.
Dodati so i ulje, pa opet umutiti.
Postepeno dodavati ostalo brašno, 400 gr, pa umesiti testo.
Pouljiti sa one 2 kašike i ostaviti 30 minuta da nakisne.
Nakislo testo premesiti i podeliti na 4 jednaka dela .
Omekšati margarin da može da se maže i dodati kašiku brašna i umutiti.
Svaki komad testa razvući u pravougaonik 20 x 35 cm i premazati sa margarinom.
Iskorisiti 1/5 margarina.
Uviti svaki pravougaonik u rolat pa odseći krajeve i rolat onda preseći na 4 jednaka dela, pa svaki deo ukoso preseći da se dobiju trouglovi ( slika ).
Redjati u tepesiju koju ste podmazali tako što ćete okretati duži deo na dno tepsije a višlji ka ivici tepsije ( slika ).
Kada psolažete trouglove u krug, tako i popunite, a sam unutrašnji deo popunite onim okrajcima rolata što se odsekli.
Otopite ostatak margarina još malo pa premažite celu pogaču ( slika )
Ostavite da kisne 20 minuta pa uključite rernu na 200 stepeni.
Pleh je dimenzija 30 cm.
Pecite otprilike 20 – 25 minuta, da fino porumeni, zavisno od rerne.
Pečenu pogaču četkicom premažite margarinom, tu vam treba pola kašike od umućene smese.
Rasporedite margarin, tačnije 1/5 koja vam je ostala da imate i pogaču pre i posle pečenja da premažete.
Ostavite 10 minuta da odstoji pa poslužite.
Prijatno!
novogodisnja pogaca (2)novogodisnja pogaca (3)novogodisnja pogaca (4)


Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design