21. 04. 2017.

NIKAD BRŽE KIFLICE NISAM NAPRAVILA TOPE SE USTIMA SIROMAŠKICE


Sastojci
300ml ulja
150ml vruce vode
1 prasak za pecivo
cca 500g brasna


za valjanje:
cca 200g secera u prahu
1 vanilin secer

Priprema
1. Ukljucite rernu na 200 stepeni.
2. Pomesajte vodu i ulje, sipajte prasak za pecivo i promesajte pa dodajte brasno postepeno mesajuci najpre kasikom a zatim i rukom.
3. Testo podelite na 3-4 loptice (ja sam na 2 i dobila sam 16 vecih kiflica, ali mamine male su sladje) pa na pobrasnjenoj dasci najpre rukom oblikujte spljosteni krug a zatim rastanjite oklagijom.

Stavite na svaki deo po malo marmelade (ja stavila fenomenalni argentinski sir od dunja) i motajte kiflice koje redjate na pleh sa pek papirom i odmah pecete dok ne porumene. Ako vam se testo lista samo pritisnite prstom tu i tamo; kiflice budu 'rosave' kad se ispeku, ali secer to lepo prekrije ;)
4. Vruce kiflice valjajte u prah secer pomesan sa vanilinim secerom.

Posluživanje
Lepse su kad se ohlade (vise krckaju)

UKOLIKO IMATE DIJETE OVO JE NAJBOLJI I NAJKRAĆI SAVJET PSIHOLOGA KAKO DA SE PONAŠATE PREMA NJEMU


Došli su zajedno. Muž i žena. Prvi put kod mene. Ja sam umorna (5-ta konsultacija zaredom), pomalo gladna, ali potpuno smirena.

– Ja sam prvi put kod psihologa! – govori razdraženo muškarac. – Žena me je ubedila da dođemo ovde.

– I?

– Šta „i“? Imam sina. Mi imamo sina. Sina debila! – nervozno odgovara on.

– Debil je – psihijatrijska dijagnoza, – kažem ja smireno. Vaš sin je u ovom smislu debil?

Muškarac već počinje da me gleda kao debila. Onda prelazi pogledom na ženu, nijemo pitajući: „Kod koga si me, uopšte, dovela?“

Ona se skupila, sjedi na kraju stolice, skreće pogled. Ruke smjestila među koljena. On počinje da se mršti, okreće se prema meni, ćuti. Ćutim i ja. Naviru emocije, nervira se sve više i više.


– Pa, vi ste psiholog, zar ne? Hm… Pa, recite mi šta treba da radim sa njim?

– Sa kim?

– Sa sinom!

– A šta je sa njim?

Muškarac širi oči, iznenađujući se mojoj gluposti i nesposobnosti da čitam misli. Opet se okreće prema ženi sa pitanjem: „Gdje si pronašla ovu budalu?“ Ali, žena je iskusan vojnik, sjedi ne podižući pogled, i samo po blijedilu njenog lica, ja razumijem – svu svoju snagu potrošila je na to da bi dovela muža ovde.

– On ne vidi dalje od svog nosa! Balavac! 14 godina, a ponaša se kao…

– Kao?

– Dolazim kući. S posla. Njegove patike stoje nasred hodnika.

Ja njemu:

„Da li išta znaš da uradiš u životu? Barem patike skloni na mjesto“ Sto puta sam mu govorio da ne ostavlja obuću nasred hodnika. Ali, ne, debil ništa ne razumije. Sve mu u životu izgleda lako.

Evo, polomio je novi telefon. Ništa ne cijeni. Ništa mi ne priča, ne povjerava mi se. Sa majkom se svađa. Kod kuće ništa ne radi. Pričao, ne pričao, kao da se obraćam zidu. I kako da se ponašam prema njemu? Kako da pronađemo zajednički jezik? Vi ste psiholog, pa onda recite vi meni! Imate li ikakav recept?

– Ima, – odgovaram, narušavajući sve kanone psihološke prakse.

– Imate i rešenje?

– Ima,- iznenađujem se, još više, svom bezobrazluku.

Da razumijete, postoji algoritam psihološke konsultacije. Pogotovo prve. I mene su učili da je prvi sastanak – zbir informacija, definicija problema, uspostavljanje kontakta. Ni o kakvoj terapiji nema ni riječi. Posebno o pronalasku bilo kojeg rešenja problema. Ne znam šta mi bi...


– Jesam li vas ispravno shvatila da vi ne znate kako da pričate sa sinom, i ne možete pronaći sa njim zajednički jezik?

– Pa da, rekao sam već!

– Rešenje postoji, veoma je jednostavno. Ali ne znam, da li ćete ga prihvatiti – kažem, sa apsolutnom iskrenom sumnjom.

– I? Recite!

– Kako je ime vašem sinu?

– Aleksandar.

I onda ja vadim list papira, marker, pišem: „Sin Aleksandar, 14 godina“, stavim u udaljeni ugao ordinacije i predlažem muškarcu da zamisli svog sina kako stoji na ovom listu.

Muškarac dugo razmišlja..

– Uspjeli ste?

– Da.

– A sada, sporim koracima priđite papiru, stanite na njega, uđite u tijelo sina, i postanite on.

Očigledno sumnjajući, muškarac tako učini. Zatvara oči i dugo ćuti.

– A sada, recite šta osjećate?

– Strašnu samoću. Suze u grlu. Potrebu da plačem.

– Zašto?


Od ljutnje… Svi zvocaju, šutiraju… Ovo nije dobro, ono ne valja.. Ne želim ni da živim. Kao da
sam za sve, neka nakaza.

– Za koga – za sve?

– Pa za svakoga.

– Za koga?

– Pa… za oca.

– A šta bi želio od njega?

– Da me barem jednom pohvali.

   Upita- kako sam. Da ne viče stalno. Da… i ja sam, ipak, muškarac, da se ponosi mnome…

– Udahnite, i na izdahu, siđite sa lista.

Muškarac ćuteći prilazi stolici, sjeda. Tišina. Žena briše suze.

– Sve sam shvatio, – iznenada tiho, gotovo šapatom, reče otac. – Sve sam shvatio… Isto sam se tako osjećao dok sam bio mali. A od oca samo- pridike. Sada ja to isto radim. Sve sam shvatio… Hvala.

uspesnazena.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

KROMPIR VOLIM NA SVE NAČINE ALI OVAJ RECEPT MI JE PUN POGODAK





Predstavljamo vam jedan od najboljih receptića z pripremu krompirica, koji će vas i ivse nego oduseviti, i uvijek cete ga praviti, kada ga jednom probate. Ukoliko pravite nedjeljnji ručak, ovi krompirići su odličan izbor. Nadamo se da ćete poslušati naš savjet i napraviti ove krompiriće već danas i zajedno sa vašom porodicom uživati u njihovom nevjerovatnom okusu.



Sastojci

1 kg krompira

60gr putera

3 kašike ribanog parmezana


so, biber

šaka svežeg peršuna



Priprema

1.Krompir oljuštiti i sa jedne strane odsijeći tanak sloj kako bi krompir mogli ravno da polegnemo. Potom sa gornje strane uzdužno zasijeći krompir do 3/4 visine u razmaku od nekih 5mm. Savijet je da  krompir probodete drvenim štapićem po dužini te tako bez problema da zasijecate nožem a da ne presiječete krompir do kraja.


Kad završite zasijecanje izvučete štapić i imate savršeno zasečen krompir :)

2.Ugrijte rernu na 220C. Premažite tepsiju puterom, poredajte zasiječen krompir koji ćete posoliti (i pobiberiti) po ukusu, te sa rastopljenim puterom premažite sve krompire tako da maslaca ode i u zasiječene dijelove krompira. Krompir se peče oko 40-45min.


3.Krompir izvaditi i posuti sa 3 kašike parmezana, pa vratiti da se dopeče dok ne porumeni (još 10-ak minuta).

Fotografija Torte Kolaci.

moja-kuhinja.net

IZUZETNO FIN UKUSAN I NEODOLJIV: NEBESKI KOLAČ


Sastojci
biskvit
 6 kom bjelanjaka
6 žlica šećera


4 žlice brašna
14 žlica kokosovog brašna

nadjev od višanja
680 g višanja (iliti 1 tegla)
1 paketić pudinga od vanilije
3 žlicešećera

krema
2 paketića pudinga od vanilije
4 žlice šećera
750 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag

čokoladna glazura
 100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili margarina)

Priprema
1za biskvit dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj frzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.


2teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.
3skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.
4čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))
5***kolač sam pravila onako, ‘iz glave’, i prvotna zamisao za kremu je bila da na pari izlupam žumanjke, ukuham 1 puding, pa onda sve zajedno pomiješam sa šlagom, ali u nedostatku vremena sam žumanjke ostavila sa strane i sve radila samo sa pudingom (žumanjci su poslužili za premazivanje slanih kiflica :-)) *

DOMAĆA MILKA TORTA ZA POSEBNE PRILIKE


Domaća milka torta za specijalne prilike, koja je idealna za rođendane, kao i sve druge svečane prilike. Vaša djeca i ukućani će je uvijek rado jesti i uživati u svakom komadiću. Ukoliko se bliži neki rođenda ili druga prigoda, vu tortu vam definitivo preporučujemo, jer se zaista neće pokajati.

SASTOJCI:
Kore x 4
  • 3 bjelanjka
  • 3 žlice šećera
  • 50 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 1/2 žlice Dolcela Gussnela




Za kore:
  • malo crne kave
Krema:
  • 12 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 110 g Dolcela Gussnela
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • 1 l mlijeka
  • 100 g Lino lade nougat
  • 100 g Lino lade milk
  • 250 g maslaca
  • 300 ml vrhnja za šlag
Priprema:
1. Bjelanjke izmiksajte u snijeg, umiksajte šećer dok ne dobijete čvrsti šaum. Zatim kuhačom ili špatulom umiješajte mljevene lješnjake i škrobno brašno. Smjesu ravnomjerno rasporedite u okrugli kalup promjera 26 ili 24 cm obložen papirom za pečenje (namastite i papir) i pecite na 200 C 15 min. Ponovite postupak kako biste dobili 4 kore (navedene mjere su za 1 koru). Neka se ohlade.
2. Za kremu, žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom. Gussnell umutite s malo mlijeka i dodajte žumanjcima, a ostatak mlijeka zakuhajte. Kad provrije, vrelo mlijeko izlijte u smjesu žumanjaka i miješajte pjenjačom pa stavite kuhati na laganu vatru dok ne zgusne. Podijelite ju na 2 jednaka dijela, u jedan dio dodajte Lino ladu nougat, u drugi bijelu. Pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.


3. Maslac (omekšali) izmiksajte, polovicu dodajte svjetloj smjesi, polovicu tamnoj. Vrhnje izmiksajte u šlag bez dodavanja šećera.
4. Pri slaganju, svaku koru lagano možete pošpricati smjesom kave i ruma. Nemojte pretjerivati jer su kore nježne same po sebi i omeknut će od kreme. Slaganje: kora – tamna krema – svjetla krema – šlag – kora itd. dok ne potrošite materijal. Završite s korom, a malo svjetle kreme si ostavite za premazivanje cijele torte.

receptizapet.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design