14. 04. 2017.

ČOVJEK IZ PROVINCIJE ZOVE KUMA U BEOGRAD, SA MOLBOM DA MU ZAPOSLI SINA (SMIJEŠNO, ALI ISTINITO)




ČovJek iz provincije zove kuma iz Beograda.

– Alo, kume, ‘de si, šta radiš… Da te pitam, možeš li da zaposliš negdJe ovog mog malog, sad je završio srednju školu, pa baš i nema želju da uči dalje, završi fakultet i slično...?



– Naravno, kume, pošalji ga kod mene u Beograd, odmah ga ubacujem u skupštinu, imaće 2000 eura platu, ništa ne radi, čita novine, pritisne dugme koje mu kažu da pritisne i to je to nije uopte teško i naporno, a fino će zarađivati.

– Joj, kume, mnogo je to para za mladog čoveka, iskvariće mi se, pa šta ću onda.

Daj nešto za malo manje para, a da malo više mora da radi.

– Dobro, može onda da bude predsjednik Upravnog odbora u mojoj firmi, tu mu je plata 1500 eura, dođe jednom-dvaput nedjeljno na posao, ima sekretaricu, službeni auto, vozača, telefon, ni to nije teško, a fina para kume.


– Ma, kume, mnogo je i to. Ima li bre neki posao da se radi 8 sati dnevno, 5 dana nedjeljno, a da zarađuje 30 – 35 hiljada dinara?

– E, kume, za to mu treba fakultet, to teško da ti mogu pomoći.

Smiješno, ali istinito! Ovo je nažalost naša surova realnost!

bonitorecepti.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

RUM KASATO – KOLAČ KOJI ĆETE ČESTO PRAVITI, JER VAM GA NIKADA NEĆE BITI DOSTA



Kolačić, RUM KASATO, koji će vas izbacti iz cipela svojim neodoljivim okusom. Odličan izbor za svaku prigodu, jer će uistinu zadovoljiti svačije apetite. Bili oni visoki ili mali, svima će se dopasti, i nećete moći ostati na samo jednom ili dva kolačića.


Sastojci:

300gr krompira,
300gr keksa mljevenog,
200gr cokolade,
140gr margarina,
200gr prah secer,
1 kasika kakaa,
2 kasike ruma,
1 kasika ulja.


Priprema:
Skuhati 300gr krompira,zatim ocijediti i ispasirati,dodati mu 100gr cokolade,100gr margarina,sjediniti.cokolada se od toplote krompira topi takode i margarin,ili predhodno ih otopite.

Dodati 300gr mljevenog keksa,ja sam ovog puta koristila posni.200gr prah secera,1 kasika
kakaa,2 kasike ruma.po zelji dodati rum moze i jedna kasika  formirati kolac-plocu,na tabli,ili kalupu.

Ostavite da se stegne i ohladi.otopiti na pari 100gr cokolade,40gr margarina,1kasika ulja.umakati kolacice sa gornje strane ili preliti preko celog kolaca u kalupu.

gurmanija.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

CHOCODU TORTA - NOVO OTKRICE KOJE MORATE PROBATI!




Chocodu tortu morate probate, jer je stvarno nevjerovatna, i teško je opisati rijeima, morate je probati da bistee shvatili o kakvoj nevjerovatnoj poslatici je riječ. Ova torta je all inclusive, u kojoj imate nevjerovatan spoj sastojaka, koji će vas istopiti od svojen ježnosti. Možete je slobodno poslužiti za bilo koju vrstu prigode, jer je kako bogata izgledom, tako i svojim izuzetnim okusom.



SASTOJCI

BISKVIT
300 g mljevenog “Plazma” keksa
1 kašika kakaa
Oko 2 dl mlijeka

BELI FIL

300 g milerama “Dukat”
1 kesica vanilin šećera
100 g bele čokolade
0,5 kesice želatina “Dr Oetker”
2-3 kašike šećera



TAMNI FIL

200 g milerama “Dukat”
100 ml slatke pavlake
100 g čokolade sa visokim sadržajem kakaa
1 kašika Nesscafe
Malo vrele vode za rastvaranje Ness kafe
0,5 kesica želatina “Dr Oetker”
2-3 kašike šećera

PRIPREMA

BISKVIT

Keks i kakao ručno miješati sa mlijekom dok se ne sjedini u jednoličnu masu.

Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko 20×35 cm).

BIJELI FIL

Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grejati uz mešanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.



TAMNI FIL

Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Nesscaffu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko belog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.

Posluživanje

Ukoliko ste ljubitelj čokolade, možete kompletnu glazuru preliti čokoladom, te upotpuniti svoj doživljaj i okus.

Prijatno :)))

mojakuhinjica.club

STARE TRADICIONALNE POSNE VANILICE KOJE SE TOPE U USTIMA



Stare, ali svima nam dobro poznate posne vanilice. Vjerovatno vas podsjećaju na djetinjstvo, i vašu baku, koja vam ih je često pravila i donosila. Odlične su uz kaficu, a mogu naravno i uz mlijeko i čaj, ovisno šta više volite i preferirate, uglavnom nećete pogiriještit bilo šta od toga da odaberete. Uvijek ih ožete brzo napraviti, a svi će ih voljeti, tako da nećte pogriješiti ukoliko ih i danas napravite vašim klincima.



SASTOJCI:

400 gr margarina
240 gr prah šećera
limun
2 vanila šećera
100 gr oraha
800 gr brašna
džem po vašem izboru



PRIPREMA:

U posudu umutiti margarin i prah šećer,zatim narendati koricu od limuna i iscjediti limunov sok.Dodati orahe i vanilin šećer. Miješati pa polako dodavati brašno i zamijesiti ujednačenu masu koja neće biti previše tvrda.

Razviti tijesto na pobrašnjenoj podlozi,a zatim čašom vaditi vanilice.

Redajte ih u pleh koji ste obložili papirom i pecite u predhodno zagrijanoj rerci na 180°,odp 7-10 minuta. Vanilice ne smiju promjeniti boju,tj vadite ih dok su još bijele. Spajajte ih džemom i uvaljajte u šećer.

vinotika.mk / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

DESERT KOJI OBARA S NOGU - EKLERI SA ŠLAGOM PRELIVENI ČOKOLADOM



super ukusan desertić koji vam neće pretjerano oduzeti vremena, a dobit ćete nešto nevjerovatno ukusno, a što je najbitnije svima u vašoj porodici će se svidjeti ovaj mali desertić. Kada ga probate uvidjet ćete koliko je kremasti osvježavajući, tako da vam ga toplo preporučujemo za ovo nedjeljno popdne.

Sastojci za ekleri:

220 ml hladne vode
1 prstohvat soli
120 gr margarina
200 gr mekog brašna
5 jaja
1 kesica praška za pecivo
300 ml slatke pavlake
1 kesica vanilinog šećera

Preliv:
100 gr čokolade za kuhanje
50 gr margarina

Priprema:

Pripremite tijesto: stavite na šporet posudu sa vodom i margarinom sa prstohvatom soli, neka se otopi na srednjoj temperaturi.

Kada voda prokuha i margarin se otopi, smanjite temperaturu i dodajte brašno. Neprekidno miješajte varjačom smjesu od brašna cca 5 minuta sve dok se smjesa ne odvoji od posude i formira se lopta. Ukuhano tijesto ostavite da se hladi.

Kada se tijesto dovoljno ohladi, dodajte jaja, jedno po jedno sa praškom za pecivo uz stalno
miješanje mikserom sve dok masa ne postane ujednačena i kompaktna bez grudvica. Pleh od šporeta obložite masnim pek papirom, špric za tulumbe napunite smjesom i istiskajte smjesu na pleh u maslo dužem obliku nego što su tulumbe. Zagrijte rernu na 200’C i pecite  eklere do 10 minuta da lijepo porumene, paziti da ne zagore.

Eklere izvaditi iz šporeta, svaki ekler lagano preseći uzduž da se dobiju dve polutke, poredati ih ponovo na pleh i vratiti nazad da se dopeći još 5 minuta.

Gotove eklere izvaditi iz sporeta i ostaviti da se ohlade. Zatim pripremiti fil, u posudu umutiti slatku pavlaku sa vanilinim secerom. Na tihoj vatri otopiti cokoladu sa margarinom.

Na jednu polovinu tijesta eklera pomocu sprica ispuniti umucenom pavlakom, poklopiti drugom polovinom eklera. Eklere ispunjene filom, dekorisati ih po vrhu otopljenom cokoladom.

coolinarika.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design