01. 04. 2017.

KAKO SE PRAVI ČAJ, SOK I LJEKOVITI MED OD ZOVE KOJI LIJEČI KAŠALJ, KOŽNE BOLESTI, GRIPU, SINUSE, PA DO NAJOPASNIJH BOLESTI



Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.


Do sada je poznato da zova leči grip,zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije.

Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Čaj protiv kašlja

Čaj od suvih cvetova zove leči uporan i suv kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i deci, samo je važno da se pre posavetujete sa svojim lekarom. Sve što treba da uradite je da cvetove zove osušite na tamnom i suvom mestu i da ih tako suve smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osetljivu kožu, čini čuda. Pravi se tako što sa dve šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cveta zove i poklopite. Kada se ohladi, procedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.


Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvežava osetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.

Sok od zove

Svi najradije tokom letnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnome mestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata.Povremeno promešajte, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Crna zova, lek protiv rakaJedan čovek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lek od crne zove pomogao da pobedi rak. Crna zova raste oko rečnih kanala, i daje plod koji podseća na borovnice.


Plodovi sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao lekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha, prenosi Webtribune.rs

Čuvajte teglu na mestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dve nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dve da biste imali dovoljno ovog leka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta pre obroka. Oni koji su koristili ovaj lek kažu da im se jednom pobeđen rak nije više vraćao.

Savjetujemo vam također, da kada budete brali zovu, pronađete je na malo udaljenijim mjestima, gdje je zagađenje okoline svedeno na minimum, a ako nema nikakvog zagađenja, to je jos bolje.

webtribune.rs / udrimuski.ba

31. 03. 2017.

RECEPT ZA NAJMEKŠE I NAJUKUSNIJE PECIVO KOJE STE PROBALI


Donosimo vam receptić za najmekše i najukusnije pecivo koje ste do sada probali. Nevjerovatno je, ali stvarno, u što ćete se veoma brzo uvjeriti. Odlično je za bilo koje doba dana, uvijek ga možete gricnuti... :)))


Sastojci:

500ml mlijeka
2 jaja
2 kasike secer
4 kasikica soli
4 k.ulje
1 kvasac
1kg brasno
120g margarina
1/2 soljica ulje
sira


Priprema:

Zamesite testo od mleka,jaja,so,secer,kvasac,ulje i brasna.Ostavite da testo odmori 10min dok pripremite pleh u kojem ce te ih peci (malo nauljite ga)

Testo podelite na 25 loptica (sarajlija).

Svaku lopticu zasucite sa rukom i zavijte u puzica (ko na slici) stavljajte u pleh .(dovoljan je jedan pleh za sve da stanu)


U sredinu stavite po parcense sira ,spinat i dr.

Kad su gotove pokrijte i ostavite da otstoje 1h 30min(jedan sat i trideset minuta ali ne u mnogo toplu prostorijur

Rernu zagrijjte.

Otopite pola margarina sa pola salice ulje i prelijte gotove sarajlije.Stavite da se peku

coolinarika.com

BRZA I VEOMA JEDNOSTAVNA - TORTA NAPOLITANKA


Jednostavna tortica, gotova za tili čas. Kao što mžete vidjeti, zaista je bogatog izgleda, ali i okusa. Uvijek je možete poslužiti čak i najzahtjevnijim gostima, i naravno uvijek je mo žete poslužiti na raznim prijemima. Nećete se osramotiti, vjeruj te nam :)))


Sastojci:

KORA

8 bjelanaca,
8 kašika šećera,
10 kašika mljevenih oraha
2 kašike brašna.


FIL:

8 zumanaca
8 kasika secera
4 pudinga vanila
1 litra i 300 ml mlijeka
250 gr margarina
250 gr secera u prahu
300 gr napolitanki od lesnika
150 gr cokolade


DEKORACIJA:

2-3 slaga ili slatka pavlaka
Način pripreme:

Umutiti mikserom bjelanca sa šećerom, dodati orahe i brašno, sve lagano izmiješati,testo istresti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Peci koru na 180 C.

FIL:

Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera. U tu masu dodati 4 kesice pudinga od vanile, promiješati mikserom da se sjedini i ne budu grudvice pa skuhati u 1,300 ml mleka.

Ostaviti da se fil ohladi. Posebno umutiti 250 gr margarina sa 250 gr šećera u prahu. Masu od pudinga i žumanaca sjediniti sa margarinom.


Fil podjeliti na dva dijela.

U prvi dio dodati 300 gr rendanih napolitanki od lješnika.

U drugi dio dodati 150 gr otopljene čokolade.

FILOVANJE:

kora

prvi fil

drugi fil

umućeni šlag, i vaša torta je gotova :)))

Nadamo se da ćete uživati :)

http://www.domacica.com



NEVJEROVATNE KREMASTE ŠTANGLICE, KOJE ĆE VAS OSVOJITI NA PRVI ZALOGAJ


Nevjerovatno kremaste štanglice, koje će vas osvojiti na prvi pogled. Izuzetno ukusan kolač, koji će svi zavoliti, i slobodno bez ikakvog stida poslužite ga gostima, ili na nekom otmjenijem prijemu. Nećete se pokajati, vjerujte nam, jer ovaj kolačić je nešto nevjerovatno...



Sastojci:

Tijesto:

200 gr šećera u prahu
150 gr mljevenih oraha
3 kašike brašna
2 kašike prezle
6 bjelanaca


Krema:

700 ml mlijeka
250 gr putera
250 ml šlaga
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
2 pudinga od vanilije
6 žumanaca


Bjelance umutititi sa prosijanim šećerom u prahu pa umiješati brašno, orahe i prezlu. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta. Žumance umutiti sa 200 ml mlijeka i pudingom. Uspite u ostatak vrelog mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne.

Ostavite da se ohladi pa umutite puter sobne temperature. Pola kreme premažite preko biskvita, a u drugu polovinu otopite čokoladu pa premažite preko svijetle kreme. Umutite šlag i premažite po vrhu.



Izvor: www.domacica.com



NEKI DAN STIŽE MI PORUKA NA FEJSU OD DEČKA KOJI SE ZABAVLJA SA MOJOM NAJBOLJOM DRUGARICOM


neki dan stiže mi poruka na fejsu od dečka koji se zabavlja sa mojom najboljom drugaricom: Hoćeš oko 4 da odemo na piće?

Kada sam to pročitala, baš sam se naljutila, i napišem ti ja njemu kilometarsku poruku da je stoka, idiot, kreten, ono baš sve najgore što mi je palo napamet, skinem ga sa fejsa, pošaljem i drugarici da joj je dečko prolupao.


Ulazi nakon nekih 15 minuta brat i kaže:

Javiće ti se danas dečko od tvoje frendice, ima neko slobodno mjesto u firmi pa da se dogovorite da počneš radit, ako ti sve bude odgovaralo.

Ja se izgubila, skamnila! Ja i moj dugi jezik, uvijek brži od pameti...


Nadam se da ću uspjeti izgladiti situaciju, i da će mi oprostiti za ovo moje ponašanje i ishitreno nerazmišljanje.

Nadam se, baš sam ispala... :)))

komicnistatusi.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design