10. 03. 2015.

Rolat od kokosa


Brzi rolat od kokosa i čokolade. Kokos rolat će biti sjajan sitni kolač za praznike kad pravite gomilu kolača.
Sastojci:
  • 350 gr mlevenog keksa
  • 3 kašike kakaa ili 100 gr čokolade
  • 100 gr suvog groždja (moze i ne mora)
  • 200 gr šećera u prahu
  • 2dl mleka
  • 1 margarin
  • 2 žumanca
  • 150 gr šećera u prahu
  • 100 gr kokosa

Priprema:
Keks, kakao (čokoladu), suvo groždje i šećer u prahu pomešati pa tome dodati 2dl vrelog mleka. Sve sjediniti.
Margarin, žumanca, šećer i kokos izmiksirati.
Razvući braon smesu pa na nju naneti belu. Sve zajedno urolati.

27. 02. 2015.

Torta za Božić

Jednostavno kremasta, čokoladna torta. Ovo je prava torta za početnike i one koji nisu vični pečenju kora i boje se da li će uspeti ili ne. Kupovni biskvit će poslužiti fantastično u ovom slučaju.

Kore su kupovne, 4 komada, kakao kore
Krem :
  • 1 l mleka
  • 100 gr gustina
  • 4 kašike šećera
  • 100 gr bele čokolade
  • 250 gr margarina
  • 100 g šećera u prahu

Priprema:
Pomešajte  šećer sa gustinom., pa dodajte malo hladnog mleka da umutite šećer i gustin.
Sipati preostalo mleko u šerpu , kad provri, smanjite temperaturu i dodajte mešavinu šećera i gustina, mešajući stalno dok se ne zgusne .
Sklonite sa vatre pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa ostavite da se ohladi.
Ulupajte margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa toj smesi dodavajte uz miksiranje ohladjen prvi krem.
Sve sastojke stavite na paru da se otapaju. Kad se otope i sve se sjedini stavite da se potpuno ohladi.
Stavite prvi list, pa  krem tako uradite i sa preostalim korama.
Na kraju, odgore poklopite četvrtom korom, pa po želji dekorišite, a i ne mora.
Ostavite par sati da odstoji kolač pa ga poslužite.

Rigoleto kolač


Kolač koji je dobio ime po čuvenoj operi “Rigoleto”. Ljubavna priča sa tragičnim krajem. Rigoleto je bio vojvodin štićenik i radio je na dvoru. Svojim jezikom kao mačem sekao je protivnike, čak ih i vredjao, al kako  ga je vojvoda štito niko mu nije mogao ništa. Rigoleto je imao prelepu kćer koju je ljubomorno čuvao od svih. Jednog dana u crkvi vojvoda je video prelepu neznanku. Djovana, Rigoletova kćer je ćutala o tome. Jedne noći dok se vraćao kući sreo je grupu mladića koji su mu rekli da idu da otmu vojvodinu ljubavnicu, groficu Ceprak i on podje sa njima. Nije ni znao da otima sopstvenu kćer dok je čuvao stražu. Rigoleto očajan odlučuje da se osveti i da ubije vojvodu, nalazi ubicu i dogovara se sa njim kako da sprovede plan. Rigoleto uspeva da izvuče kćer iz zamka obukavši je u muškarca i govori joj da ode u Veronu. Tu ona odlazi. Sparućije, čovek kojeg je platio Rigoleto da ubije vojvodu je bio Magdalenin ljubavnik, vojvodine sestre, njih dvoje se dogovore da ubiju prvog prolaznika i podmetnu ga Rigoletu kao vojvodu. Tako i bi. Sparućije zamota prolaznika u neko platno i odnese ga Rigoletu pored reke kako su se dogovorili. Rigoleto krete da gurne leš u reku al da proveri ipak razmora platno. Razmotavši platno ugleda svoju kćer.
Kora:
  • 7 jaja,
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna,
  • kašika kakaoa
Krem:
  • 500 ml mleka,
  • 2 vanilin pudinga
  • 10 kašika šećera
  • 250 gr margarina
  • 100 gr badema
Priprema:
Miksirati belanca sa šećerom u jak šne, dodati žumanca pa nastaviti mućenje. Dodati brašno i kakao pa sve promešati varjačom i ispeći koru koja treba da bude debljine sa dva prsta. Ohladjenu koru preseći na dva dela.
Puding razmutiti sa šećerom pa dodati malo hladnog mleka, odvojiti od 500ml pa sve zajedno razmutiti i zakuvati u preostalo mleko. Ostaviti da se skroz ohladi pa dodati mlevene bademe i izmiksiran margarin.
Na koru namazati pola fila, preklopiti sa drugom korom pa naneti ostatak fila, odgore poprskati čokoladom pa iseći u kocke.

Kolač sa malinama


Ovja kolač možete praviti sa malinama, jagodama, mix voćem, višnjama ili bilo kojim drugim koje izaberete

Sastojci – manja mera, za prečnik 20 cm.
  • 2 jaja
  • 2 kašike šećera2 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo ( 5 gr )
Krem crveni:
  • 150 gr voća, svezeg ili zamrznutog
  • 350 ml vode
  • 3 kašike šećera
  • 1 puding od jagode ako je crveno voće ili vanile ako je druge boje, npr breskva
Krem II:
  • 500 ml mleka
  • 70 gr gustina
  • 2 kašike šećera
  • 65 gr ( 1/4 ) margarina
  • 50 gr šećera u prahu
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom.
Dodati žumanca i umutiti opet.
Zatim dodati brašno i prašak za pecivo i sjediniti sve sa lopaticom ili varjačom.
Istresti smesu u obložen pleh i staviti da se peče.
Kada stavite da se peče smanjiti na 180 stepeni.
Gotova je kad porumeni i odvaja se od zidova posude u kojoj pečete.
Ohladiti biskvit.
Kuvati zatim krem II da se hladi dok pravite krem I.
Razmutiti šećer i gustin sa malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri.
Zakuvati zatim i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi.
Zatim praviti krem I.
Razmutiti puding i 50 ml vode.
300 ml vode i izgnječeno voće sa šećerom staviti da provri.
Kad provri zakuvati puding i mešati.
Biće malo redje, tako treba.
U pleh u kojem ste pekli staviti kesu ili foliju, pa koru.
Prohladiti krem I, od voća, da krene da se steže pa ga preliti preko kore.
Tu će ivice pleha držati krem da ne curi i zadrži se na kori dok se ne ohladi potpuno.
Tada će se stvrdnuti i lepo stajati.
Kada prelijete koru stavite u frižider pleh.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu i dodavati mu ohladjen beli krem.
Ne mutiti previše jer onda krem hoće da popusti i bude redji.
Taman toliko da se sjedini sa margarinom.
Izvaditi pleh sa stegnutim kremom od voća i premazati ceo beli krem.
Odgore staviti šlag i vratiti opet u frižider da se dodatno stegne.

Zemičke


Sastojci:
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 125 gr margarina, posnog
  • 800 gr brašna
  • 2 kašike ulja
Priprema:
U toplu vodu izmrviti kvasac, dodati šećer i kašiku brašna, promešati i ostaviti 10 minuta.
Zatim dodati pola otopljenog margarina, pola mere brašna i so i sve promešati kašikom.
Dodavati ostatak brašna i umesiti testo.
Na kraju testo pouljiti, još malo prebaciti, premesiti i ostaviti da kisne.
Kad nakisne i udvostruči se premesiti ga na stolu.
Testo bi trebalo da je dovoljno masno i da se ne lepi za sto, ali ako vam se lepi dodajte malo brašna.
Od ove mere se dobije 18 zemički. Ja sam delila pola, pa na pola, pa opet na pola, dok nisam došla do željene veličine.
Zatim sve komadiće testa napraviti u lopticu i onda svaku lopticu stisnuti rukom kao kad pravite ćufte, da budu pljosnate, jer će narasti, pa da ne budu previše debele kad se ispeku. To ja najviše ne volim, nego da su tanje, kada ubacujem punjenje unutra da se ne najedem samo testa, nego da to bude fino, tanko.
Tako stavljene zemičkice u podmazanu tepsiju premažite sa otopljenim margarinom, ostatkom.
Pazite da ne bude vreo, potrpošite skoro sve, ostavite malo da premažete zemičke kada se ispeku.
Ne treba vam puno, možda pola kašike jer kada budete premazivali sa četkicom onako vrele margarin će se topiti i neće ga trebati puno.
Ostavite zatim da kisnu dok vam se zagreje rerna na 220 stepeni.
Stavite da se peku dok ne porumene.
Premažite vrele margarinom i poslužite.
Možete odmah a mogu i kasnije jer su dugo mekane.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design