04. 02. 2015.

Prilog od krompira


Sastojci:
1 kg krompira
1 kašika soli
150 gr putera
2 – 3 jaja
Ili pire krompir od prethodnog jela i jedno ili dva jaja, začini koje volite
Priprema:
Krompir očistiti i skuvati sa kašikom soli pa ocediti.
Ipasirati i dodati puter i još malo soli ako je potrebno, pa dodati 2 jaja i izmutiti.
Ako je smesa pregusta, a ne bi trebalo  dodati još jedno jaje.
Možete da dodate još začina koje volite.
A ako pravite sa pire krompirom od prethodnog jela onda dodajte jedno jaje i izmutite, pa ako je potrebno dodajte još jedno.
Takodje možete da dodate začine koje želite.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa u obložen pleh špricem oblikujte smesu od krompira.
Pecite 20 – 30 minuta, zavisno od rerne i kako volite.
Prelepo izgledaju, ukus je fantastičan, a mgu da posluže kao prilog ili dekoracija koja se jede.
Na vrh možete da stavite trakicu ruzmarina, bosiljak, svežu nanu, bobice ribizle ili nešto po važem izboru.

Kiseli kupus



Sastojci:
  • 40 kg kupusa ( od kojeg ćete imati otprilike 2, 5 – 3 kg otpada )
  • 1 kg soli
  • 1 bure od 60 l
  • voda 3 – 5 l
  • kuhinjska krpa
  • okrugla, plastična rešetka prečnika bureta
  • kamen za kupus, drvena daska ili flaša od 5l za vodu, puna
Priprema:
Bure dobro oprati i posušiti.
Odvojiti 6 većih kvalitetnih glavica kojima ćete izdubiti koren, 3 – 4 cm  dubine u glavici kupusa.
Odstraniti sve nečistoće sa kupusa, to posebno pazite, jer to je jedan od faktora da se kupus ne bi pokvario.
Izrendati glavicu kupusa pa je staviti na dno bureta i posoliti.
Onako uzeti u šaku soli pa posuti.
Tri glavice kupusa staviti na izrendani kupus tako da koren bude na gore.
U svaku rupu koju ste izdubili sipati so.
Opet rendati kupus, 2 – 3 glavice pa kupus stavljati izmedju celih glavica i pesnicom stiskati.
Kupus izmedju glavica dobro nabijati.
Opet posoliti.
Narendati kupusa preko glavica, opet istiskati i posoliti.
Na red kupusa opet staviti tri glavice sa korenom  na gore i usuti soli.
Narendati još kupusa, staviti ga izmedju glavica i stisnuti.
Opet posoliti.
Izrendati sav ostali kupus, staviti preko glavica i opet istiskati i soliti.
Potrošiti svu so.
Naliti hladne vode samo da ogrezne, jer će kupus pustiti još vode.
Staviti preko kuhinjsku krpu, obruč, pa onda nešto teško da stisne se kupus i zatvoriti sa poklopcem.
Ostaviti i ne dirati nedelju dana.
Kupus povremeno pogledati, da ne bi se uplesnavio ili ako krene da plesnavi, da se stvara beli sloj preko krpe i obruča izvaditi obruč i krpu polako, tako da ostane sve to što ne valja na krpi.
Zato se krpa i stavlja, na njoj ostane ako krene da se kvari i može lako da se izvadi.
Količina soli ne bi trebalo da da kupusu da se pokvari.
Ako vam se desi da se kvari, pokupite sve krpom, pa čistom okolo pokupite i pospite odgore konzervansom, jednim , pa vratite čistu krpu, obruč i teži predmet, pa zatvorite.
Ako posle nedelju dana kupus lepo “stoji” samo ga pretočiti.
To znači nagnuti bure pa istočiti vodu , jednom rukom držati da kupus ne ispadne, ne vaditi krpu ni obruč nego tako stisnuti, biće vam lakše, pa opet zaliti tom vodom nazad.
Ako je malo vode i kupus je suvlji nalijte još malo vode. Povremeno u toku zime istakajte kupus na nedelju dana.
Ako vam ostane kupusa do februara, ocedite ga i spakujte u kese i stavite u zamrzivač pa ćete tako da ga imate celo leto.

Zimska salata


Sastojci:
  • 1/4 srednje glavice svežeg kupusa
  • 1 velika šargarepa
  • 1/2 glavice zelene salata
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 ml vode
  • jabukovo sirće po ukusu ( ili alkoholno, ali onda dodati malu kašičicu šećera )
Priprema:
Kupus narendati ili sitno iseckati, šargarepu na krupnije rende izribati, a zelenu salatu iseckati na trakice ili je rukom sitno iscepkati.
Posoliti, preliti uljem, sirćetom pa vodom i promešati.
Ostaviti da odstoji 15 minuta pa opet promešati i poslužiti.

Riblja čorba


Za 6 osoba:
  • 4 srednje glavice luka
  • 1 l vode + 2,5 l vode
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 čen belog luka
  • 2 kg hranjenog šarana
  • parče neke manje kvalitetne ribe ( štuka ili mrena )
  • 1/2 kašike šećera
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1/2 začina za riblju čorbu
  • soli po ukusu
  • 1/2 kašike sirćeta ili 1 dl paradajz soka
Priprema:
Luk iseckati i izmiksirati pa ga sa suvim začinom i izgnječenim belim lukom skuvati u 1l vode.
Ako je potrebno, tako sa vodom jos jednom izmiksirati u blenderu da se dobije kaša, na taj način luk neće plivati.
Kada ste to pripremili uspite u kotlić, pa dodajte ribu i parče nekvalitetne ribe koje ćete kasnije izvaditi.
Dodajte 2,5l vode i šećer.
Kad provri dodajte slatku papriku i začin za riblju čorbu i soli po ukusu ( 1 kašičicu ) posle ćete probati pa ako treba dosoliti.
Ostaviti da se kuva 30 minuta.
Posle tog vremena dodajte sirće ili sok od paradajza ( ovo se dodaje da se riba ne bi raspala, ostaju potkovice cele ).
Ostavite da se kuva još 10 – 15 minuta na laganoj vatri.
Ako vam je čorba retka, po vama, ostavite još da vri, zbog sirćeta ili paradajz soka neće se raspasti, a ako vam je gusta i hocete jos čorbe dolijte još malo vode, ali nemojte preterivati da je ne bi previse razvodnili.
Poslužite je odmah posto skinete sa vatre.

Skuša sa povrćem



Sastojci:
  • 3 komada skuše
  • 3 šargarepe
  • 3 paprike
  • 3 paradajza
  • 1 glavica crnog  luka
  • 1 limun isečen na kriške
  • so, biber
Priprema:
Očistite, operite i isecite na komade svaku skušu.
Povrće oprati, očistiti i iseći na krupnije komade.
Poslagati u pleh komade ribe, pa pre njih staviti povrće i začiniti.
Usuti 1dl ulja i 0,dl vode. preko povrća staviti limun i sve zatvoriti alu folijom. Alu foliju izbušiti odgore.
Staviti u rernu na 200 stepeni da se peče 45 minuta, pa otkriti i ribu podići na povrće da se zapeče a višak vode ispari.
Poslužite toplo uz pirinač ili palentu.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design