31. 01. 2015.

Piletina sa krem supom od gljiva

Izvrsno, mekano parče mesa u sosu . Piletina spremljena na ovaj način veoma je sočna a imate uz to i sos.
piletina u sosu
Sastojci:
  • 700 gr belog mesa
  • 1 krem supa od  pečuraka
  • 100 ml  neutralne  pavlake
  • 200 ml vode
  • 300 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • suvi začin
  • biber
  • peršun
Priprema:
U vatrostalnu činiju sipati ulje pa poslagati meso.
Razmutiti krem supu od pečuraka, mleko, suvi začin, vodu i biber po ukusu, pa zaliti meso.
Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći sat vremena.
Poslužiti uz pire i salatu po želji.
Prijatno.

Bački ručak

Evo kako izgleda najčešće nedeljni ručak u Bačkoj. Pileća supa sa griz knedlama, obavezno rinflajš ( kuvano meso iz supe ) sa krompirom i sosom. Pa za kraj neko parče pečenog mesa uz prilog i salaticu.
backi rucak
Neću pisati sastojke nego šta se sve nalazi na stolu jer neke recepte već imamo ispisane a koji fale ću samo dopisati.
Sos od paradajza:
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml soka od paradajza
  • 1 kašičica soli ako paradajz nije slan
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml vode po potrebi zavisno da li volite redji ili gušći sos
Pire krompir:
  • 1 kg krompira
  • 2 kašika maslaca
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml mleka
Krompirići pečeni u masti koju smo ocedili od pohovanja i ako je bilo potrebno dodali svežu.
Zelena salata
Kako nisu napisani recepti za pire krompir i sos od paradajza ja ću ih sad ispisati, a ostale recepte možete pronaći klikom na narandžasti naslov recepta.
Prirpema sosa:
Zagrejati ulje pa dodati brašno i polako ga upržiti, neka vatra ne bude jaka da vam ne bi zagorelo i sos bio gorak.
Kada je brašno postalo tamnije žuto nalijte paradajz pa dodajte so i šećer i polako mešajte dok se brašno ne sjediniti sa paradajzom.
Najbolje žicom za mućenje.
Ako vam je sos gust dodajte malo vode pa promešajte i sačekajte da ” baci ključ” pa sklonite.
Pire krompir:
Krompir očistiti i iseckati na kockice pa ga staviti u šerpu, naliti vode i dodati kašiku soli pa ostaviti da se kuva.
Kada se krompir skuvao skoro da se raspada ocediti ga, pa dodati soli po ukusu, maslac i mleko.
Mleko mora biti vrelo da pri pasiranju krompira ne bi imali grudvice.

Čoko lješnjak torta

Čokoladna torta sa lješnicima. Odlična kombinacija spojena u jednoj kremom bogatoj torti.
cokolesnik torta
Kore:
  • 12 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 8 kašika kakaoa
  • 4 kašike brašna
  • 16 kašika mlevenih, pečenih lešnika
  • 1 prašak za pecivo
Krem:
  • 12 žumanaca
  • 500ml mleka
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 250gr margarina
  • 100gr šećera u prahu
  • 12 kašika mlevenih, pečenih lešnika
  • 200 gr menaž crne čokolade
  • 150gr šlaga ili slatke pavlake 200ml

Priprema:
Izmiksirati belanca šećerom.
Postepeno dodavati orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve sjediniti varjačom ili žicom za mućenje, lagano.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa od ove mere peći kore po 15ak minuta. Pleh otprilike ( 25 x 25cm)
Ohladiti kore, pa isprskati mlekom.
Pomešati žumanca, mleko, gustin i šećer, pa staviti na laganu vatru uz stalno mešanje da se skuva.
Kada se skuva i zgusne dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa skroz ohladiti.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu pa toj smesi dodavati ohladjen krem i miksirati.
Ulupati šlag ili slatku pavlaku, odvojiti 3 kašike i dodati kremu.
Isfilovati kore i tortu okolo sa kremom, pa sa ostatkom šlaga ili slatke pavlake dekorisati tortu.

Kolač kinder pingvin

Kinder pingui je pravi kolač za decu, prosto ga obožavaju a veoma lako se pravi.
kinder pingvin kolac
Sastojci:
  • 5  jaja
  • 5 kašika  šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo
Za krem:
  • 500ml slatke pavlake
  • 3 kašike meda
  • 3 kašike mleka
  • 1/2 kašičice ekstrata od vanile
Za glazuru:
  • 200 g  čokolade za kuvanje
  • 6 kašika ulja
  • 3 kašike mleka

Priprema:

Žumance i šećer penasto izmiksajte pa dodajte brašno izmešano s praškom za pecivo i kakaom.
Belance izmiksajte u čvrst sneg pa i njega dodajte u smesu od kakaa.
Manji četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje pa u njega istresite smesu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 20-ak minuta.
Ulupajte saltku pavlaku pa joj uz miskisranje sipajte mleko pa med, pa ekstrat vanile.
Po 100 g čokolade odvojeno otopite uz dodatak 3 kašike ulja i 3 kašike mleka. Prvo otopite čokoladu koja ide u sredinu kolača i ostavite je da se malo prohladi.
Čokoladu kojom će te na kraju premazati celi kolač otopite pre samog prelivanja kolača.
Pečeni biskvit presecite na dve polovine. Donju polovinu premažite polovinom krema, poravnajte pa premažite sa otopljenom čokoladom koju ste otapali sa uljem i mlekom.
Ostavite u frižideru da se glazura dobro ohladi. Kad se glazura dovoljno ohladi na nju namažite drugu polovinu krema. Prekrijte sve drugim biskvitom.
Namažite gornji biskvit   čokoladnom glazurom od 3 kašike ulja i 100gr čokolade. Kolač poslužite dobro ohlađen.

Kinder pinguin

Omiljen slatkiš medju decom a ni mi stariji ne zaostajemo. Kad god da napravite ovaj kolač / tortu nećete pogrešiti. Slična milk šnitama sa dodatkom čokolade.
kinder pinguin
Sastojci za koru:
  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 4 kašike kakaa
  • 2 kašike griza
  • 6 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
Za preliv:
  • 250 ml vode
  • 2 kašike meda
  • 1 vanilin šećer
Za fil:
  • 800 ml slatke pavlake
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 2 kašike meda
  • 1 kesica  želatina
Glazura izmedju:
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 50 gr margarina
  • 2 kašike ulja
Glazura odgore:
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 50 gr margarina
  • 2 kašike ulja
Priprema:
Umutiti peenasto belanca, dodati šećer i nastaviti mutiti.
Posebno umutiti žumanca, mleko,  pa dodati kakao i griz.
Smesu sa žumancima dodati u umućen šlag od beelanaca, polako varjačom mešati, dodati mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.
Sipati polovinu smese u kalup obložen papirom za pečenje i peći 15-tak minuta na 200 C.
Tako ispeći još jednu koru. Može se peći i cela smesa, peče se oko 25 min., pa se pečen biskvit preseče.
Razmutiti med u toploj vodi, dodati i vanilin šećer.
Umutiti slatku pavlaku sa šećerom, dodati med i želatin pa dobro izmiksati.
Redjanje:
Prva kora, porpskati je sa medom i vodom, pa pola smese od slatke pavlake, odgore glazura koja ide izmedju filova ( e tako bi trebalo staviti u frižider da se ohladi čokolada 15ak minuta pa nastaviti) drugi deo slatke pavlake, druga kora i glazura odgore.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design