28. 01. 2015.

Kiflice sa margarinom

Ove kiflice su brze, ne ostavlja se testo da kisne izmedju mešenja a na kraju budu premekane vadzušaste i preukusne.
Kiflice sa margarinom
Sastojci.
  • 400 ml vode
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike ulja
  • 250 gr margarina, ako je post onda posnog margarina
  • oko 1 kg brašna
  • 1 žumance, ako je post ne premazujete sa žumancetom nego samo sa maotopljenim margarinom
Priprema:
Toploj vodi dodati kvasac i šećer pa proešati.
Dodati pola brašna, so i pola margarina i opet izmešati.
Margarin najbolje da je sobne temperature, lakše će se umesiti.
Dodavati postepeno brašno pa umesiti testo.
Testo dobro izraditi pa preliti sa uljem i ostaviti 5 minuta samo, da ulje malo upije u testo.
Zatim testo podeliti na tri dela.
Svaki deo razvući u krug.
Od preostalog margarina ostaviti jednu kašiku, ne previše, nemojte ostaviti prepunu kašiku, više ravnu.
Na prvi krug namažite pola preostalog margarina, poklopite drugim krugom pa premažite sa ostalim margarinom i poklopite sa trećim krugom.
Stisnite malo rukom pa razvucite testo u veliki krug.
Isecite ga na 4 pa na 8 delova i onda još svaki na 2 ili 3 dela, zavisno kolike kiflice želite.
Umotajte, pa poslažite u pleh, zatim premažite umućenim žumancetom ili otopljenim margarinom i posolite odgore.
Kada poslažete kiflice, onda uključite rernu da se zagreje na 220 stepeni.
Kiflice će taman da odstoje dok se rerna ne zagreje.
Staviti da se peku 15 – 20 minuta, zavisno od rerne.
Pečene kiflice dok su još u plehu premazati sa oni margarinom što ste ostavili tj margarin malo otopite kada vidite da će kiflice biti pečene, pa tek onda vadite iz pleha.
Prijatno.

Kupus kifle


kupus-kifle
Sastojci:
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 50 gr putera ili margarina u testo
  • 20 gr kvasca
  • 100 gr margarina ili putera
  • 600 gr brašna
  • 250 gr sitnog sira
  • kašika šećera
  • kašika soli
  • žumance
Priprema:
Pomešati toplo mleko i toplu vodu pa izmrviti kvasac i dodati šećer, sve promešati.
Dodati omekšali margarin i so, pa dodavanjem brašna umesiti mekano i glatko testo.
Testo ostaviti da kisne 30 minuta na toplom mestu.
Nakislo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela.
Svaki deo razvući u pravougaonik.
Omekšali margarin umutiti sa sirom, ako je potrebno malo dosoliti.
Premazati oba pravougaonika sa pola smese i uviti u rolat.
Rolat seći ukoso u trouglove, rez u levo, pa sledeći u desno.
Slagati u pleh, premazati umućenim žumancetom i po želji posuti susam.
Peći na  220 stepeni dok ne porumene.
Prijatno.
kupus kifle

Uštipci

Meni neko kad kaže uštipci meni odmah je u mislima zima, hladna, sneg do kolena, smederevac i njegova toplota dok grejem promrzle ruke od grudvanja i čekam da baka ispeče prvu turu ustipaka a ono mirišeeeee. Uh, nisam mogla dočekati. Volim ih i slane i slatke.



Sastojci:
  • 20 gr svežeg kvasca ( 5 gr suvog )
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 3 jaja
  • 600 gr brašna
Priprema:
U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera , promešati i ostaviti da kvasac odradi 10 minuta.
Nakon 10 minuta u posudu staviti 500 gr brašna, istresti nadošao kvasac, dodati ulje, jaja i so pa izmešati varjačom.
Dobro testo izraditi pa videti da li je potrebno još malo brašna ako je smesa redja.
Nama je trebalo jos 50 gr, ostalo je 50 gr koje nismo upotrebili.
Izradjenu smesu za uštipke ostaviti da odstoji 20 minuta, pa je opet izraditi varjačom.
Kada opet izradite sipajte ulje u dublju šerpu i sačekajte da se dobro zagreje.
Neka se zagreje na najjače pa smanjite samo za pola.
Uzmite dve kašike i zamičite ih u vrelo ulje pa sa njima zagrabite smesu za ustipke i spustajte u vrelo ulje.
Kada donja strana porumeni okrenite uštipke i sačekajte da se ispeče i druga strana.
Pečene uštipke izvadite da se ocede na salvetu, pa poslućite tople uz sir, kajmak ili pavlaku, ili slatke uz krem, pekmez ili med.
Prijatno.

Pita sa sirom i spanaćem

Obožavam bilo koju pitu, a ova mi je nekako favorit, uz to da moja deca jedino ovako smažu sav spanać koji inaće ne vole, parola snadji se. Na potpuno isti način pripremam i zeljanicu i sve se jako brzo pojede.
pita sa sirom i spanacem
Sastojci:
  • 500 gr kora za pitu
  • 250 gr sira
  • 250 gr spanaća, svežeg
  • 200 ml jogurta
  • 3 jaja
  • 100 ml ulja
  • 50 ml vode
  • 1,5 kašičica soli
Priprema:
Spanać potopiti u ključalu vodu 2 – 3 minute pa procediti i iseckati.
Izgnječiti sir, dodati spanać i pola kašičice soli i promešati.
Ulupati jaja sa uljem, jogurtom, vodom  i kašičicom soli.
Smesi sa sirom dodati nekoliko kašika smese sa jajima i sjediniti.
Podeliti kore na po 3.
Prvu koru premazati sa smesom od jaja, staviti drugu, premazati četkicom, pa treću, nije potrebno mazati i na užu ivicu staviti deo fila pa uviti rolat.
Staviti u pouljen pleh.
Tako uraditi sa svim korama i filovima.
Na kraju poslagane rolate premazati sa smesom od jaja i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta zavisno od rerne.
Gotovo je kad fino porumeni.
Pečenu pitu sa sirom i spanaćem poklopite 5 minuta krpom, da se malo upari pa poslužite.

Pohovane palačinke sa šampinjonima i piletinom

Fantastična ideja za večeru, pohovane palačinke. 
pohovane palacinke
Sastojci:
  • 3 jaja
  • 100 ml kisele vode
  • 300 ml mlijeka
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 250 gr brašna
  • malo soli
  • malo šećera
Fil:
  • 500 gr pilećih prsa
  • 300 gr šampinjona
  • 1 jaje
  • 40 gr ribanog sira
  • malo bibera
  • vegeta po ukusu
  • malo maslaca
Za pohovanje:
  • ulje
  • jaja
  • brašno
  • mrvice(prezle ili kukuruzno brašno)
Način pripreme:
Zamutiti palačinke od jaja, kisele vode, mlijeka, istopljenog putera, malo soli, sećera,i brašna.
Od smjese dobijete 10 palačinaka.
Pileće meso skuhajte pa ga nakon toga dobro isitnite nožem.
Na malo maslaca prodinstati meso, dodati sitno sjeckane gljive, malo bibera i vegetu po ukusu.
Kad je izdinstano skinuti sa ringle i u to umješati sir i jedno jaje.
Fil stavljati na palačinke, preklopiti ih sa jedne i druge strane(kao sarmu), urolati, uvaljati u brašno, jaja i mrvice ipržiti na ulju.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design