31. 03. 2017.

BRZA I VEOMA JEDNOSTAVNA - TORTA NAPOLITANKA


Jednostavna tortica, gotova za tili čas. Kao što mžete vidjeti, zaista je bogatog izgleda, ali i okusa. Uvijek je možete poslužiti čak i najzahtjevnijim gostima, i naravno uvijek je mo žete poslužiti na raznim prijemima. Nećete se osramotiti, vjeruj te nam :)))


Sastojci:

KORA

8 bjelanaca,
8 kašika šećera,
10 kašika mljevenih oraha
2 kašike brašna.


FIL:

8 zumanaca
8 kasika secera
4 pudinga vanila
1 litra i 300 ml mlijeka
250 gr margarina
250 gr secera u prahu
300 gr napolitanki od lesnika
150 gr cokolade


DEKORACIJA:

2-3 slaga ili slatka pavlaka
Način pripreme:

Umutiti mikserom bjelanca sa šećerom, dodati orahe i brašno, sve lagano izmiješati,testo istresti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Peci koru na 180 C.

FIL:

Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera. U tu masu dodati 4 kesice pudinga od vanile, promiješati mikserom da se sjedini i ne budu grudvice pa skuhati u 1,300 ml mleka.

Ostaviti da se fil ohladi. Posebno umutiti 250 gr margarina sa 250 gr šećera u prahu. Masu od pudinga i žumanaca sjediniti sa margarinom.


Fil podjeliti na dva dijela.

U prvi dio dodati 300 gr rendanih napolitanki od lješnika.

U drugi dio dodati 150 gr otopljene čokolade.

FILOVANJE:

kora

prvi fil

drugi fil

umućeni šlag, i vaša torta je gotova :)))

Nadamo se da ćete uživati :)

http://www.domacica.com



NEVJEROVATNE KREMASTE ŠTANGLICE, KOJE ĆE VAS OSVOJITI NA PRVI ZALOGAJ


Nevjerovatno kremaste štanglice, koje će vas osvojiti na prvi pogled. Izuzetno ukusan kolač, koji će svi zavoliti, i slobodno bez ikakvog stida poslužite ga gostima, ili na nekom otmjenijem prijemu. Nećete se pokajati, vjerujte nam, jer ovaj kolačić je nešto nevjerovatno...



Sastojci:

Tijesto:

200 gr šećera u prahu
150 gr mljevenih oraha
3 kašike brašna
2 kašike prezle
6 bjelanaca


Krema:

700 ml mlijeka
250 gr putera
250 ml šlaga
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
2 pudinga od vanilije
6 žumanaca


Bjelance umutititi sa prosijanim šećerom u prahu pa umiješati brašno, orahe i prezlu. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta. Žumance umutiti sa 200 ml mlijeka i pudingom. Uspite u ostatak vrelog mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne.

Ostavite da se ohladi pa umutite puter sobne temperature. Pola kreme premažite preko biskvita, a u drugu polovinu otopite čokoladu pa premažite preko svijetle kreme. Umutite šlag i premažite po vrhu.



Izvor: www.domacica.com



NEKI DAN STIŽE MI PORUKA NA FEJSU OD DEČKA KOJI SE ZABAVLJA SA MOJOM NAJBOLJOM DRUGARICOM


neki dan stiže mi poruka na fejsu od dečka koji se zabavlja sa mojom najboljom drugaricom: Hoćeš oko 4 da odemo na piće?

Kada sam to pročitala, baš sam se naljutila, i napišem ti ja njemu kilometarsku poruku da je stoka, idiot, kreten, ono baš sve najgore što mi je palo napamet, skinem ga sa fejsa, pošaljem i drugarici da joj je dečko prolupao.


Ulazi nakon nekih 15 minuta brat i kaže:

Javiće ti se danas dečko od tvoje frendice, ima neko slobodno mjesto u firmi pa da se dogovorite da počneš radit, ako ti sve bude odgovaralo.

Ja se izgubila, skamnila! Ja i moj dugi jezik, uvijek brži od pameti...


Nadam se da ću uspjeti izgladiti situaciju, i da će mi oprostiti za ovo moje ponašanje i ishitreno nerazmišljanje.

Nadam se, baš sam ispala... :)))

komicnistatusi.com

CURA MI JE VEOMA PAMETNA, ZGODNA, PRISTOJNA, SVI JE VOLE, A IPAK JE SKROMNA OSOBA, A JA SAM...



Imam curu koja je pametna, prelijepa, zgodna, pristojna, ljudi je obožavaju, a skromna je i predivna osoba.

Cijelu osnovnu i srednju školu u nju su se zaljubljivali dečki, cure bile ljubomorne do neba, a ona je ipak sa svima ostala u dobrim odnosima i svugdje sačuvala svoje dostojanstvo.


Nakon svih frajera koji su se u nju pozaljubljivali ili ju htjeli smuvat…

Ona je izabrala mene, pravog smotanog šonju, prosjek mi je, smotan ko sajla, informatičar, totalno u svom svijetu, nisam imao pojma kako da budem kul i opasan tip kako bih je zadivio.

Ali zna da je volim više od sebe samog i zna da bi život dao za nju. Uvijek je bila tu, ma šta bilo, ona je uvijek tu uz mene da mi pomogne.


Skupio sam novac, sutra nam je 4 godine veze. Vodim je na Novi Zeland da joj ispunim san da ga vidi i da je tamo zaprosim.

Ljudi držite fige :)))))

ispovesti.com

GENIJALAN RECEPT ZA ČOKOLADNI LEDENI VJETAR UKUSAN KAO NI JEDAN DRUGI A I KOLIČINSKI GA DOSTA DOĐE


Sastojci
Kore
  • 9 bjelanjaka
  • 30 poravnatih zlica secera
  • 2 zlice brasna
  • 1 zlica octa
  • prstohvat soli
  • 1 zlica maraschina




Krema:
  • 9 zutanjaka
  • 700 ml mlijeka
  • 10 zlica secera
  • 8 – 9 zlica brasna
  • malo vanilije
  • 100 g cokolade
  • margarin ili maslac
potrebno je jos:
  • 0,8 – 1 l slatkog vrhnja
Priprema:
1.
Zagrijte pecnicu na 150oC.
2.
Istucite bjelanke s prstohvati soli u cvrst snijeg. Miksajuci dodajte jednu po jednu zlicu secera, a na kraju lagano umijesajte ocat, brasno i maraschino.
3.
Veliki lim za pecenje (onaj koji ste dobili s pecnicom) premazite margarinom, oblozite papirom za pecenje, a zatim opet premazite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150oC cca sat vremena, pa hladite u iskljucenoj pecnici.
4.
Kad se kora ohladi, odvojite ju od papira i prerezite uzduzno na tri trake.
5.
Za kremu istucite zutanjke sa secerom, dodajte brasno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.
6.



Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite cokoladu narezanu na kockice i mijesajuci ju otopite (krema mora biti vruca).
7.
Ohladite kreme, a zatim u svaku umijesajte cca 125 g maslaca ili margarina.
8.
Slatko vrhnje istucite u slag.
9.
Na dno pravokutnog pladnja stavite jednu koru, premazite s pola cokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu cokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite trecu koru i premazite cijelu tortu slagom.
http://www.coolinarika.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design